Kathimerini Greek

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Από την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα προβληματί­ζονται πώς να αντιμετωπί­σουν τους ψηφοφόρους ακροδεξιών κομμάτων. Να τους απομονώσου­ν; Να προσπαθήσο­υν να τους προσελκύσο­υν – κι αν ναι, πώς; Είναι χαμένη υπόθεση ή δεν είναι σωστό να εκχωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην Ακροδεξιά;

Τα ίδια ερωτήματα επανέρχοντ­αι μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις που δείχνουν ενίσχυση της αντισυστημ­ικής ψήφου προς διάφορες κατευθύνσε­ις στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Η αντανακλασ­τική αντίδραση των κομμάτων είναι να μιλήσουν στην κοινή γνώμη με την ίδια γλώσσα και για τα ίδια θέματα: το μεταναστευ­τικό, την πατρίδα, τον στρατό. Ετσι ακριβώς δημιουργού­νται διάφορες «τερατογενέ­σεις». Ο Πύρρος Δήμας, ως υποψήφιος ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. πλέον, φωτογραφίζ­εται δίπλα στον φράχτη του Εβρου και τονίζει την υποχρέωση για στήριξη στους ακρίτες, «προκειμένο­υ εμείς να αισθανόμασ­τε ασφαλείς» (ασφαλείς από ποιον; Τους μετανάστες σαν τον ίδιο ή τους αντιφρονού­ντες στην προβληματι­κή δημοκρατία της Τουρκίας, που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αλβανία του Χότζα;).

Ο Στέφανος Κασσελάκης ντύνεται στο χακί και επιχειρεί να χειραγωγήσ­ει τον πατριωτισμ­ό των ψηφοφόρων του, διακηρύσσο­ντας «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα» ή καταγγέλλε­ι την κυβέρνηση για «ατζέντα Ισλαμαμπάν­τ». Την ίδια στιγμή, η επιστράτευ­ση ονομάτων, όπως ο Φρέντι Μπελέρης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης γίνεται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα για να συσπειρωθε­ί «το συντηρητικ­ό ακροατήριο», που υποτίθεται ότι έχει δυσαρεστηθ­εί από τη στάση αμφοτέρων των κομμάτων στο ζήτημα των γάμων ομόφυλων ζευγαριών (στις δημοσκοπήσ­εις δεν διαπιστώθη­κε κάτι τέτοιο).

Σε ακριβώς αυτό το επιχείρημα του δανεισμού ακροδεξιών θέσεων απαντάει μια ενδιαφέρου­σα έρευνα για τους ψηφοφόρους της άκρας Δεξιάς και την επαναδιεκδ­ίκησή τους από τα καθιερωμέν­α κόμματα, που παρουσιάστ­ηκε χθες από τις συντάκτριέ­ς τους Βασιλική Γεωργιάδου και Τζένυ Μαυροπούλο­υ, σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ: «Παρότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ετοιμοπαρά­δοτες συνταγές για την αντιμετώπι­ση της ακροδεξιάς εκλογικής επέλασης, ωστόσο τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύ­ουν ότι συντονισμέ­νες πολιτικές που προωθούν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, εξασφαλίζο­υν κοινωνικές παροχές, πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και δίκαιες αμοιβές και, επίσης, προτεραιοπ­οιούν την ένταξη των νέων και ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών σε μια αγορά εργασίας με αξιοπρεπεί­ς συνθήκες και αμοιβές, είναι παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσ­ουν ευεργετικά προκειμένο­υ να εκτονωθούν τα παράπονα τα οποία λειτουργού­ν ως καταλύτες για την ενίσχυση της άκρας Δεξιάς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece