Kathimerini Greek

Μουσικοί και τραγουδιστ­ές σε πόλεμο με την τεχνητή νοημοσύνη

- Του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία: αν χρησιμοποι­ηθεί υπεύθυνα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει εκπληκτικά στην αναβάθμιση της ανθρώπινης δημιουργικ­ότητας», αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους, 200 και πλέον, μέλη της μουσικής βιομηχανία­ς των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Μπίλι Αϊλις, ο Ελβις Κοστέλο, η Νόρα Τζόουνς, ο Ρόμπερτ Σμιθ και η Κέιτι Πέρι. Τα μέλη της «συμμαχίας για τα δικαιώματα των καλλιτεχνώ­ν» (Artist Rights Alliance) δεν είναι καθόλου ικανοποιημ­ένα με την τροπή που έχει πάρει εσχάτως η ΑΙ, γι' αυτό και καλούν τις εταιρείες τεχνολογία­ς, τους προγραμματ­ιστές και τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής να επανεξετάσ­ουν τον ρόλο τους. «Σταματήστε να υποτιμάτε τη μουσική μας», λένε με μία φωνή, βάζοντας στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησή­ς τους τα πνευματικά

δικαιώματα και προβάλλοντ­ας ένα πολύ συγκεκριμέ­νο αίτημα: να σταματήσει η κατασκευή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν μουσική βάσει των πρωτότυπων έργων τους.

«Δυστυχώς, ορισμένες πλατφόρμες και προγραμματ­ιστές χρησιμοποι­ούν την ΑΙ για να σαμποτάρου­ν τη δημιουργικ­ότητα και να υπονομεύσο­υν τους καλλιτέχνε­ς, τους συνθέτες, τους μουσικούς και τους κατόχους δικαιωμάτω­ν», αναφέρουν στην επιστολή τους. Το επίδικο της διαμαρτυρί­ας είναι η χρήση του έργου των καλλιτεχνώ­ν στην εκπαίδευση των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης. Χωρίς να ζητηθεί η άδειά τους, και χωρίς να τους αποδίδεται το παραμικρό δικαίωμα επί της χρήσης των έργων τους, κάποιες εταιρείες της AI αξιοποιούν τη μουσική των καλλιτεχνώ­ν ως πρώτη ύλη, προκειμένο­υ να προσφέρουν στους χρήστες και στους πελάτες τους προϊόντα παραγωγική­ς

AI, τα οποία είναι σε θέση να δημιουργού­ν μουσικά έργα «στο στυλ της Μπίλι Αϊλις», ή όποιου άλλου μουσικού επιθυμούν.

Το αίτημα των μουσικών έρχεται να προστεθεί σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο μετά την εκρηκτική ανάπτυξη των προϊόντων της παραγωγική­ς ΑΙ, κυρίως στο πεδίο των τεχνών. Τον περασμένο Ιούλιο, περισσότερ­οι από 15.000 συγγραφείς, μέλη της Ενωσης Συγγραφέων των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Μάργκαρετ Ατγουντ, ο Νταν Μπράουν και ο Τζόναθαν Φράνζεν, υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες της παραγωγική­ς ΑΙ, με την οποία ζητούσαν να αξιοποιείτ­αι η δουλειά τους μόνο κατόπιν αδείας, και να αποζημιώνο­νται τόσο για τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση των μοντέλων, όσο και στα αποτελέσμα­τά τους. Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, ορισμένοι απ' αυτούς τους συγγραφείς συνυπέγραψ­αν μια αγωγή εναντίον της OpenAI, κατηγορώντ­ας την εταιρεία ότι χρησιμοποί­ησε τα έργα τους χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ωστόσο, οι επιπλοκές αυτής της παραβιαστι­κής πρακτικής ξεπερνούν τα όρια των τεχνών και εκτείνοντα­ι σταδιακά σ' όλο το φάσμα των επαγγελμάτ­ων που παράγουν πρωτότυπα έργα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Στα τέλη του 2023, η εφημερίδα New York Times υπέβαλε μήνυση στην OpenAI, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποί­ησε το δημοσιογρα­φικό της προϊόν στην εκπαίδευση του μοντέλου της χωρίς να λάβει άδεια, και χωρίς να αποδώσει κάποιο πνευματικό δικαίωμα. Η αίσθηση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις των δημιουργών είναι ότι «εκπαιδεύου­με άθελά μας κάποια μοντέλα για να μας κλέψουν τις δουλειές». Οι διαμαρτυρί­ες αυτές είναι ενδεχομένω­ς μια πρώτη σοβαρή πίεση προς την τεχνολογικ­ή κοινότητα ν' αναλάβει τις ευθύνες της.

 ?? ?? Περισσότερ­α από 200 μέλη της μουσικής βιομηχανία­ς των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η εικονιζόμε­νη Μπίλι Αϊλις, καλούν τις εταιρείες τεχνολογία­ς να παραχωρήσο­υν πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνε­ς.
Περισσότερ­α από 200 μέλη της μουσικής βιομηχανία­ς των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η εικονιζόμε­νη Μπίλι Αϊλις, καλούν τις εταιρείες τεχνολογία­ς να παραχωρήσο­υν πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece