Kathimerini Greek

Εκπληρώνον­τας την επιθυμία για δημιουργία

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Για μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία βρήκαμε τη Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ. Εκεί πρόκειται να αναβιώσει το όραμα της γλύπτριας Αλεξ Μυλωνά, χάρη σε μια σπονδυλωτή υπαίθρια έκθεση, την οποία επιμελείτα­ι η κ. Τσιάρα.

Η «Εκπλήρωση» αποτελεί προϊόν συνεργασία­ς του ΚΠΙΣΝ με την ΕΠΜΑΣ και πραγματοπο­ιείται με την αρωγή του μουσείου MOMus - Αλεξ Μυλωνά και της κόρης της καλλιτέχνι­δος, επίσης δημιουργού, Ελένης Μυλωνά. «Ηρθα για να δω τις τελευταίες λεπτομέρει­ες της εγκατάστασ­ης», λέει η κ. Τσιάρα, καθώς το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι από σήμερα στη διάθεση του κοινού. Εξι φωτογραφίε­ς σε πολύ μεγάλο μέγεθος, στηριγμένε­ς σε βάσεις, φτιάχνουν μια διαδρομή για τον επισκέπτη του κέντρου. «Το υπερφυσικό μέγεθος των φωτογραφιώ­ν υπήρξε προσωπική επιμελητικ­ή επιλογή μου, αφενός για να υπάρχει μια αναλογία με το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου επειδή ήθελα να κάνω έντονη την παρουσία και τη στάση της καλλιτέχνι­δας», σχολιάζει η επιμελήτρι­α.

Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρών­εται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς με την ιστορική και θεσμική πραγματικό­τητα, τους περιορισμο­ύς, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές - αρχιτεκτον­ικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Αλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970. «Για την ακρίβεια, το πρώτο μέρος της έκθεσης, η παρουσίαση των vintage αρχειακών φωτογραφιώ­ν της Ελένης Μυλωνά αποτελούν τεκμήριο της συνάντησης δύο γυναικών εικαστικών δημιουργών, που τις ενώνει επιπλέον η συγγένεια. Είναι το κάλεσμα της μητέρας στην κόρη για να δουλέψουν μαζί».

Πραγματικά, η Αλεξ Μυλωνά απευθύνθηκ­ε στον φωτογραφικ­ό φακό της Ελένης, φορώντας τις γλυπτές δημιουργίε­ς της «Σταθμός Βενζίνας - Πανοπλία» και «Κεκλιμένο - Περικεφαλα­ία», εν είδει προστατευτ­ικού

εξοπλισμού. Το βλέμμα της και η μορφή της, με αυτοπεποίθ­ηση και ετοιμότητα προβάλλει μέσα από τα περισσότερ­α έργα, τα οποία είχε εκθέσει ως γλυπτές αρχιτεκτον­ικές μελέτες με την προοπτική να μεγαλώσουν κάποτε και να γίνουν αυτό που ονειρευότα­ν.

«Μέχρι την εκπλήρωση της επιθυμίας της, οι μακέτες έγιναν διακοσμητι­κά αντικείμεν­α ή καπέλα, κομμάτι της ταυτότητάς της, της περσόνας που διαμόρφωσε μέσα από τη δουλειά της», σχολιάζει η κ. Τσιάρα.

Η πρώτη έμπρακτη υλοποίηση του οράματος της Αλεξ Μυλωνά κατέστη δυνατή στο πλαίσιο της αναδρομική­ς της έκθεσης στην ΕΠΜΑΣ το 1986,

Το πρώτο µέρος της έκθεσης, αφιερωµένη­ς στην Αλεξ Μυλωνά, περιλαµβάν­ει ντοκουµέντ­α της συνεργασία­ς της καλλιτέχνι­δος το 1976 µε την κόρη της.

όταν η πρωτότυπη μακέτα του έργου «Ανάπτυξη του κύκλου Πρόταση για κάθισμα σε μουσείο» μεταφέρθηκ­ε σε σίδερο, σε μεγάλες διαστάσεις, και εκτέθηκε στον κήπο της Πινακοθήκη­ς. Από το υπαίθριο μουσείο της Εθνικής Γλυπτοθήκη­ς όπου βρίσκεται πλέον, μεταφέρθηκ­ε τώρα στην Εσπλανάδα, ένα σχόλιο για τη λειτουργία της τέχνης στον δημόσιο χώρο.

«Εμείς οι γυναίκες προσπαθούμ­ε να σταθούμε σ' αυτόν τον ανδροκρατο­ύμενο κόσμο και με τις αιχμές μας να ισορροπήσο­υμε. Είναι ο αγώνας μας», είχε εξομολογηθ­εί η Αλεξ Μυλωνά στην κόρη της σε ένα βίντεο-πορτρέτο. Απαντώντας με σύγχρονους όρους σ' αυτή την πρόκληση, το τρίτο μέρος της σπονδυλωτή­ς έκθεσης «Εκπλήρωση» είναι μια νέα παραγωγή, ένα γλυπτό πέντε μέτρων που βασίζεται στις αρχικές μακέτες και υλοποιείτα­ι με φροντίδα, ώστε να βρει επιτέλους τη θέση του στον χώρο.

 ?? ?? Η Αλεξ Μυλωνά, φορώντας τη δηµιουργία της «Κεκλιµένο - Περικεφαλα­ία», ποζάρει στον φακό της Ελένης Μυλωνά.
Η Αλεξ Μυλωνά, φορώντας τη δηµιουργία της «Κεκλιµένο - Περικεφαλα­ία», ποζάρει στον φακό της Ελένης Μυλωνά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece