Kathimerini Greek

Νέα πτώση στο Χρηματιστή­ριο παρά τις προσπάθειε­ς αντίδρασης

Σε αρνητικό έδαφος ξανά, απώλειες 0,73% και υψηλός τζίρος 128 εκατ. ευρώ

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Παρά τις προσπάθειε­ς ανάκαμψης λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών δεν κατάφερε να «νικήσει» τις πιέσεις και να βγάλει αντίδραση από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμεν­ης ημέρας, κλείνοντας έτσι και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Παρότι το Χ.Α. «μάζεψε» μέρος των απωλειών που κατέγραφε στα χαμηλά ημέρας (-1,07% και στις 1.378,93 μονάδες), το κλείσιμο βρήκε την αγορά οριακά κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1.386 μονάδων, γεγονός που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο, σύμφωνα και με εγχώριους αναλυτές, για χαμηλότερα επίπεδα.

Αν και οι πιέσεις στα blue chips καθώς και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές της Τρίτης, οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτι­κοί αφήνοντας και πάλι τα ηνία της συνεδρίαση­ς στους πωλητές.

Η έλλειψη καταλυτών και «καυσίμων» το τρέχον διάστημα, και εν αναμονή των αποφάσεων του SSM για το μέγεθος των μερισμάτων που θα μπορέσουν να διανείμουν οι ελληνικές τράπεζες, εφόσον δοθεί το πράσινο φως, έχει «εγκλωβίσει» αυτή τη στιγμή την αγορά, με το β΄ τρίμηνο να ξεκινάει στο «κόκκινο», ενώ το κλίμα στα διεθνή χρηματιστή­ρια χθες ήταν ξεκάθαρα βελτιωμένο.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες με πτώση 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 128

εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε απώλειες 0,74% στις 3.328,73 μονάδες, ενώ με πτώση 1,06% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.294,07 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με πτώση 2,17% έκλεισε η Motor Oil, ενώ απώλειες άνω του 1%

κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Quest, Titan και ΟΠΑΠ.

Στα θετικά έκλεισαν μόνο τέσσερις τίτλοι, η Aegean με κέρδη 1,92%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ με άνοδο 1,27%, η Autohellas στο +0,30% και η Cenergy στο +0,14%.

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε το σερί πτωτικών συνεδριάσε­ων και κατέγραψε πτώση 0,54% στις 1.163,72 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιανουαρίου. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησαν κατά 1,27%, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,53%, ενώ ανοδικά, στο +0,65%, έκλεισε η μετοχή της Eurobank. Οπως επισημαίνε­ι ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, για δύο μήνες ο Γενικός Δείκτης κινούνταν σε ρυθμούς συσσώρευση­ς στη ζώνη των 1.386-1.437 μονάδων. Η διάσπαση των 1.414 μονάδων έδωσε το έναυσμα, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει και τελικά να «σπάει» το μεγάλο επίπεδο τεχνικής στήριξης των 1.386 μονάδων.

Η διάσπαση αυτού του επιπέδου θα μπορούσε, κατά τον αναλυτή, να οδηγήσει σε γρήγορη κίνηση στις 1.360 μονάδες. Οι 1.415 μονάδες γίνονται κοντινή αντίσταση για την αγορά στην παρούσα φάση και σε κάθε περίπτωση οι 1.437 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση που θα κάνει τη διαφορά σε περίπτωση που σπάσει.

Οπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης πάντως, «οι διορθώσεις είναι υγεία στην αγορά και πολλές φορές καλύτερες από μια παρατεταμέ­νη ανοδική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσει­ς».

Φυσικά, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία του Χ.Α., πολλά θα εξαρτηθούν και από τις... διαθέσεις των διεθνών αγορών. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικ­οί δείκτες στις αρχές της εβδομάδας –και οι οποίες ήρθαν έπειτα από ένα πολύ «δυνατό» τρίμηνο– φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, πως ολοκληρώθη­καν, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και με την ΕΚΤ να μπαίνει στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει της συνεδρίαση­ς της 11ης Απριλίου.

Το κλείσιμο βρήκε την αγορά οριακά κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1.386 μονάδων.

 ?? ?? Αν και οι πιέσεις στα blue chips καθώς και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές της Τρίτης, οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτι­κοί, αφήνοντας και πάλι τα ηνία της συνεδρίαση­ς στους πωλητές.
Αν και οι πιέσεις στα blue chips καθώς και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές της Τρίτης, οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτι­κοί, αφήνοντας και πάλι τα ηνία της συνεδρίαση­ς στους πωλητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece