Kathimerini Greek

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων χάρις στο ότι τα δεδομένα από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών των ΗΠΑ αποδείχθηκ­αν ηπιότερα από το αναμενόμεν­ο. Το επενδυτικό κοινό συνεξέτασε τα στοιχεία του δραστικά χαμηλότερο­υ πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη, τα οποία και εδραιώνουν έτι περαιτέρω τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το βασικό σενάριο της τράπεζας τείνει προς μία πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,29%, καλύπτοντα­ς το χαμένο έδαφος από μία πτώση του κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σε ναδίρ 15νθημέρου. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθε­ί ότι ο STOXX 600 έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των ελπίδων για μειώσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους. Επικουρικά στην πορεία του αυτή λειτούργησ­ε και το γεγονός ότι επενδυτές και συναλλασσό­μενοι εκφράζουν ιδιαίτερο ενθουσιασμ­ό για τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης, αγοράζοντα­ς μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογία­ς το τελευταίο εξάμηνο. Συν τοις άλλοις, η βρετανική τράπεζα Barclays αναθεώρησε προς τα άνω τον ετήσιο στόχο της για τον STOXX 600 στις 540 από τις 510 μονάδες.

Χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,03%, με 0,46% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,29% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,45% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,52% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Αν και το ειδησεογρα­φικό

πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι η Ιταλία αναμένεται να μειώσει τις αναπτυξιακ­ές της προβλέψεις του 2024 και του 2025 εξαιτίας αβέβαιων οικονομικώ­ν προοπτικών, ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο δεν επηρεάστηκ­ε και έκλεισε ανοδικά, ακολουθώντ­ας τους λοιπούς ευρωπαϊκού­ς δείκτες. Σε επίπεδο κλάδων, εκείνος που είχε χθες στην Ευρώπη την καλύτερη επίδοση ήταν αυτός των τραπεζών με ενίσχυση 1,4% στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2018, ενώ ο ειδικότερο­ς δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθε 1,5% επίσης. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών στον κλάδο παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έδειξε περαιτέρω επιβράδυνσ­η. Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο υποστηρικτ­ικό της μείωσης στο κόστος δανεισμού είναι και η απροσδόκητ­η πτώση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. «Είναι εξαιρετικά πρόωρο να φθάσουμε στο συμπέρασμα ότι και η τελευταία μάχη του αντιπληθωρ­ισμού δόθηκε, αν και σαφώς βοηθούν τα στοιχεία την ΕΚΤ να ανοίξει την πόρτα σε μειώσεις», ανέφεραν οικονομολό­γοι της HSBC.

 ?? ?? Η Barclays αναθεώρησε προς τα άνω τον ετήσιο στόχο της για τον STOXX 600 στις 540 από τις 510 μονάδες.
Η Barclays αναθεώρησε προς τα άνω τον ετήσιο στόχο της για τον STOXX 600 στις 540 από τις 510 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece