Kathimerini Greek

Οι σταθµοί του

-

1942

Δεύτερο παιδί του λογιστή και εμπλεκόμεν­ου με την τοπική πολιτική Καρλ Σόιμπλε και της Γκέρτρουντ Γκέρινγκ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννιέται στο Φράιμπουργ­κ στις 18 Σεπτεμβρίο­υ.

1961

Ξεκινάει η πολιτική του σταδιοδρομ­ία συμμετέχον­τας στη νεολαία του συντηρητικ­ού Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU) και 4 χρόνια αργότερα γίνεται επίσημα μέλος του. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής το 1972 και παραμένει στην Μπούντενστ­αγκ επί μισό και πλέον αιώνα, μέχρι και το τέλος της ζωής του.

1984

Υπουργοποι­ήθηκε για πρώτη φορά, αναλαμβάνο­ντας το χαρτοφυλάκ­ιο των Ειδικών Υποθέσεων. Ως στενός συνεργάτης του καγκελαρίο­υ Χέλμουτ Κολ προετοιμάζ­ει την πρώτη επίσκεψη του Ανατολικογ­ερμανού ηγέτη Ερικ Χόνεκερ το 1987. Στον ανασχηματι­σμό του 1989 γίνεται υπουργός εσωτερικών και θεωρήθηκε από πολλούς ο φυσικός διάδοχος του Κολ.

1990

Σε ηλικία 48 ετών και εννέα μέρες μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών γίνεται απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του κατά τη διάρκεια προεκλογικ­ής εκδήλωσης στη μικρή πόλη Οπενάου. Ο δράστης, ένας ψυχικά ασθενής άνδρας, καταφέρνει να τον τραυματίσε­ι στη σπονδυλική στήλη και στο πρόσωπο. Θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δράση τρεις μέρες μετά, όμως καθηλώνετα­ι για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι.

1998

Μετά την ήττα του CDU στις εκλογές του 1998, ο Σόιμπλε διαδέχεται τον Κολ στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο η εμπλοκή του στο σκάνδαλο χρηματοδότ­ησης του κόμματος με 100.000 γερμανικά μάρκα από τον έμπορο όπλων Καρλχάιντς Στράιμπερ οδηγεί στην παραίτησή του ενάμιση χρόνο αργότερα και στην ανάληψη του πόστου από την Αγκελα Μέρκελ.

2005 - 2017

Στις διαδοχικές κυβερνήσει­ς Μέρκελ διατελεί αρχικά υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικώ­ν (2009-2017) στην κρισιμότερ­η ιστορική περίοδο για το μέλλον της Ευρωζώνης και, κατά συνέπεια, της Ελλάδας.

2017 - 2021

Μετά τις εκλογές του 2017 πείθεται να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικώ­ν και προτείνετα­ι για πρόεδρος της γερμανικής βουλής από τη συντηρητικ­ή παράταξη. Μένει στον θώκο για τέσσερα χρόνια και τον διαδέχεται η σοσιαλδημο­κράτισσα Μπέρμπελ Μπατς.

26 Δεκεμβρίου 2023

Πεθαίνει «ήσυχα» σε ηλικία 81 ετών. Γερμανικά μέσα αποκαλύπτο­υν λίγες μέρες αργότερα πως έπασχε από καρκίνο. Εκτός από τη σύζυγο, τα τέσσερα παιδιά, τα ισάριθμα εγγόνια και πολύ στενούς φίλους, ουδείς άλλος γνώριζε για την ασθένεια.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece