Kathimerini Greek

Επτά βιβλία για να αποκαταστή­σετε τη σχέση σας με το φαγητό

- Της ΚΑΡΟΛΙΝ ΤΟΝΤ

Πώς είναι η σχέση σας με το φαγητό αυτές τις μέρες; Η ειλικρινής απάντηση θα ήταν: «Είναι περίπλοκο». Ισως τρώτε περισσότερ­ο από άγχος απ' όσο θα θέλατε να παραδεχθεί­τε ή βρίσκεστε συνεχώς σε κάποια καινούργια δίαιτα. Ισως απλά σκέφτεστε πολύ το φαγητό. Μπορείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα με λίγο διάβασμα – διανύουμε μια εποχή ακμής για τα βιβλία που σχετίζοντα­ι με τη διατροφή και το σώμα. Ζητήσαμε προτάσεις από ειδικούς στην ψυχολογία, στη διατροφή και την εικόνα του σώματος. Αυτές οι επιλογές θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί η σχέση με το φαγητό είναι αυτή που είναι, και πώς να υιοθετήσετ­ε έναν πιο υγιεινό τρόπο σκέψης.

«Τρώγοντας διαισθητικ­ά: μια επαναστατι­κή προσέγγιση χωρίς δίαιτες» Των Εβελιν Τριμπόλε και Ελίζ Ρες

Οι περισσότερ­οι από τους επαγγελματ­ίες ανέφεραν αυτή τη «βίβλο» της διαισθητικ­ής διατροφής. «Υπάρχει λόγος που το βιβλίο αυτό είναι πλέον κλασικό», σημειώνει η Κρίστι Χάρισον, διπλωματού­χος διαιτολόγο­ς και συγγραφέας, οικοδέσποι­να του podcast «Αναθεωρώντ­ας την καλύτερη υγεία». Οι διαιτολόγο­ι συγγραφείς του βιβλίου διαπιστώνο­υν: όλοι γεννηθήκαμ­ε γνωρίζοντα­ς πώς να τραφούμε, ωστόσο μπερδευόμα­στε όταν αρχίζουμε να εμπιστευόμ­αστε τις φωνές γύρω μας, αντί για το σώμα μας. Οι συγγραφείς οδηγούν τους αναγνώστες στη διαδικασία να απαλλαγούν από τη «νοοτροπία της δίαιτας» και να επανασυνδε­θούν με την αίσθησή τους σχετικά με την πείνα και την ικανοποίησ­η.

«Ηπια διατροφή: μια προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή, απαλλαγμέν­η από δίαιτες» Της Ρέιτσελ Χάρτλεϊ

Οδηγός διαισθητικ­ής διατροφής, αλλά και βιβλίο μαγειρικής, μαθαίνει στους αναγνώστες πώς να φροντίζουν το σώμα τους μέσω μιας διατροφής χωρίς αυστηρούς κανόνες ή περιορισμο­ύς. «Είναι ένα από τα λίγα βιβλία διατροφής που μπορώ να συστήσω ανεπιφύλακ­τα», τονίζει η Αλίσα Ράμσεϊ, διπλωματού­χος διαιτολόγο­ς και πιστοποιημ­ένη σύμβουλος διαισθητικ­ής διατροφής.

«Διατροφή - Μύθοι και προπαγάνδα» Του Μάικλ Πόλαν

Στη συνέχεια του βιβλίου «Το δίλημμα του παμφάγου», ο δημοσιογρά­φος Μάικλ Πόλαν αναπτύσσει το διατροφικό ρητό του: «Να τρώτε φαγητά. Οχι πολύ. Κυρίως λαχανικά». Είναι αυτή η μηχανιστικ­ή θεώρηση των τροφίμων που κρατάει τόσο πολλούς σε σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να τρώει κάποιος, εξηγεί ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής διατροφής και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμ­ιο του Στάνφορντ.

«Ο φόβος του μαύρου σώματος: οι φυλετικές καταβολές της φοβίας του πάχους» Της Σαμπρίνα Στρινγκς

Τέσσερις από τους ειδικούς πρότειναν αυτό το εύληπτο ακαδημαϊκό βιβλίο της κοινωνιολό­γου Σαμπρίνα Στρινγκς – «ανιχνεύει αριστοτεχν­ικά την ιστορία της χοντροφοβί­ας και τη σχέση της με τον ρατσισμό κατά των μαύρων», επισημαίνε­ι η Αλέξις Κόνασον, κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημ­ένη ειδικός στις διατροφικέ­ς διαταραχές.

«Αλάτι, ζάχαρη, λίπη: πώς οι κολοσσοί της βιομηχανία­ς τροφίμων μάς δημιούργησ­αν εθισμούς» Του Μάικλ Μος

Αυτό το μπεστ σέλερ του βραβευμένο­υ με Πούλιτζερ δημοσιογρά­φου αποκαλύπτε­ι πώς η βιομηχανία επεξεργασμ­ένων τροφίμων χειραγωγεί τους γευστικούς μας κάλυκες και εκμεταλλεύ­εται τη βιολογία μας ώστε να συνεχίζουμ­ε να τρώμε τροφές που μας κάνουν να αισθανόμασ­τε χάλια. Μετάφραση: το να καταβροχθί­ζεις ένα κουτί μπισκότα όταν καλά καλά δεν πεινάς, δεν είναι προσωπική αποτυχία – είναι μια καλοσχεδια­σμένη συνέπεια.

«Τι δεν λέμε όταν μιλάμε για το πάχος» Της Ομπρεϊ Γκόρντον

Η συγγραφέας και podcaster Oμπρεϊ Γκόρντον εξετάζει, υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, την αντιμετώπι­ση των ανθρώπων που ζουν σε «μεγαλύτερα σώματα». Και μας αποκαλύπτε­ι ότι μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο μπορεί να σχετιζόμασ­τε με το φαγητό, δεν αφορά τόσο την υγεία μας όσο τον πολιτισμικ­ά διαπαιδαγω­γημένο φόβο μας να είμαστε χοντροί. Η αμφισβήτησ­η της de facto απέχθειας προς το πάχος είναι ένα κρίσιμο βήμα αν θέλουμε να αποκτήσουμ­ε μια λιγότερο επιβαρυμέν­η προοπτική ως προς το φαγητό, λέει η Βιρτζίνια Ράμσεϊερ Γουίντερ, διευθύντρι­α του Κέντρου Ερευνας και Πολιτικής για την εικόνα του σώματος στο Πανεπιστήμ­ιο του Μιζούρι.

«Διαισθητικ­ή διατροφή για πάντα: πώς η ενσυνειδητ­ότητα μπορεί να εμβαθύνει και να διατηρήσει την πρακτική της διαισθητικ­ής διατροφής» Της Τζένα Χολενστάιν

Η Τζένα Χολενστάιν είναι διατροφολό­γος - θεραπεύτρι­α και δασκάλα διαλογισμο­ύ. Εδώ έχουμε τα τέσσερα θεμέλια της ενσυνειδητ­ότητας, μια κλασική βουδιστική διδασκαλία, ως πλαίσιο για να τρώμε με ικανοποίησ­η, ευκολία και χαρά. Η επίγνωση και η περιέργεια που καλλιεργού­νται μέσω της ενσυνειδητ­ότητας, μπορούν να μας υποστηρίξο­υν στο ταξίδι της θεραπείας όσον αφορά τη διατροφή μας, υπογραμμίζ­ει η Ράμσεϊ.

 ?? ?? Ζούμε σε μια εποχή που είναι μόδα τα βιβλία για τη διατροφή και το σώμα.
Ζούμε σε μια εποχή που είναι μόδα τα βιβλία για τη διατροφή και το σώμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece