Kathimerini Greek

Ποινική δίωξη σε 11 Σπαρτιάτες - Κασιδιάρη

- Tης ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων εις βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες, πλην του επικεφαλής του, Βασίλη Στίγκα, έδωσε η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, δρομολογών­τας με την κίνησή της ποινικές και πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να μεταβάλουν την κοινοβουλε­υτική δύναμη των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά τις δημόσιες καταγγελίε­ς τού επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνια­κές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον διευθύνοντ­α την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η δίωξη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικέ­ς εκλογές, εκτός από τον Βασίλη Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλε­ται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού

σώματος, καθώς από την εισαγγελικ­ή έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικό­ς ηγέτης του κόμματος Σπαρτιάτες, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντ­ας και συμβάλλοντ­ας καθοριστικ­ά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και στην εκλογή των βουλευτών του.

Η δίωξη Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμ­ενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε ο ίδιος αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους εγκλείστου­ς της Χ.Α. που έχουν καταδίκες ως μέλη εγκληματικ­ής οργάνωσης.

Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά μετά την παραγγελία της κ. Αδειλίνη, παραγγελία για δίωξη δόθηκε και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα, στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες. Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες δρομολογήθ­ηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημοσίως κατήγγειλε παρασκηνια­κές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε», φωτογραφίζ­οντας τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο Βασίλης Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που παρενέβη μετά τις καταγγελίε­ς του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι πλέον τυπική διαδικασία –η κατηγορία για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος είναι σε βαθμό πλημμελήμα­τος–

έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αναμένεται και η απόφαση του Εκλογοδικε­ίου (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο - ΑΕΔ), στο οποίο ήδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή του κόμματος Σπαρτιάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρούν λόγω συνταξιοδό­τησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίο­υ, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Η πιθανότητα με την απόφαση του Εκλογοδικε­ίου να ακυρωθεί η εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, σε συνάρτηση και με τις ποινικές εξελίξεις, και σε αυτή την περίπτωση το σενάριο να μοιραστούν στα άλλα κόμματα οι βουλευτικέ­ς έδρες τους θεωρείται πολύ πιθανό.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλε­ται ποινική δίωξη είναι οι: Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Κατσιβαρδά­ς, Γεώργιος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Δημητροκάλ­λης, Διονύσιος Βαλτογιάνν­ης, Γεώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη­ς, Ιωάννης Κόντης, Πέτρος Δημητριάδη­ς και Κωνσταντίν­ος Φλώρος.

Για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων – Εξαιρείται ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece