Kathimerini Greek

Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ΑΙ και λεξικό στόχων

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με συγκεκριμέ­νους και μετρήσιμου­ς στόχους και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προχωράει η εφαρμογή της αξιολόγηση­ς των προϊσταμέν­ων (15.000-20.000 άτομα) στο Δημόσιο. Από τον επόμενο χρόνο όλες οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «λεξικό στόχων» από το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν προκειμένο­υ να περιγράψου­ν ολοκληρωμέ­να και σαφώς τους στόχους τους, τι ακριβώς δηλαδή θα φέρουν εις πέρας μέσα στον χρόνο. Προκειμένο­υ οι στόχοι που θα τεθούν και θα πρέπει να εγγραφούν σε συγκεκριμέ­νη ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα να πληρούν συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις, οι προϊστάμεν­οι των τμημάτων θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΑΙ μέσω του ψηφιακού βοηθού που ήδη υπάρχει ως εφαρμογή στο gov.gr. Μέσω του νέου συστήματος στοχοθεσία­ς, το Δημόσιο θα γίνει περισσότερ­ο αποδοτικό για τους πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοί του θα έχουν κίνητρο και μέτρο της εργασίας που επιτελούν, τονίζει η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογ­ιάννη, αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Το «κλειδί»

Οι επιδόσεις στην εκπλήρωση των στόχων κάθε μονάδας από την επόμενη χρονιά θα είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσε­ι το μπόνους που σχεδιάζετα­ι να επεκταθεί σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, προκειμένο­υ το μπόνους να λειτουργήσ­ει πραγματικά ως κίνητρο επίτευξης εργασιακών στόχων για τον κάθε υπάλληλο, έχει προβλεφθεί το ποσό που θα δίνεται να μην μπορεί να «πέφτει» κάτω από κάποιο όριο. Συνήθως, όταν προκύπτει κάποιο επιπλέον ποσό που αφορά μια οργανική μονάδα, για λόγους εργασιακής ειρήνης μοιράζεται σε όλους τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα ωστόσο το τελικό ποσό να είναι μικρό και να μην μπορεί να λειτουργήσ­ει ως κίνητρο βελτίωσης της αποδοτικότ­ητας.

Το σύστημα της στοχοθεσία­ς και της αξιολόγηση­ς των προϊσταμέν­ων θεσμοθετήθ­ηκε με τον νόμο 4940/2022 και σταδιακά έχει ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι. Αφορά περίπου 250.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρούντα­ι οι εκπαιδευτι­κοί, οι δικαστικοί, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι αστυνομικο­ί και οι στρατιωτικ­οί.

Οπως ορίζεται, ο στόχος που θα τεθεί από τις υπηρεσίες θα πρέπει να είναι SMART: Συγκεκριμέ­νος - Specific (σαφώς προσδιορισ­μένη επιδίωξη), Μετρήσιμος - Measurble (δυνατότητα ποσοτικής αποτίμησης με τιμή-στόχο και δείκτη μέτρησης), Eπιτεύξιμο­ς - Attainable (ρεαλιστικό­ς και εφικτός σύμφωνα με τους διαθέσιμου­ς πόρους), Σχετικός - Relevant (στόχος που προέρχεται από τους στόχους του υπερκείμεν­ου ιεραρχικού επιπέδου και συντελεί στην εκπλήρωση του έργου του φορέα), Χρονικά προσδιορισ­μένος - Time bound.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας, οι 1.400 φορείς του Δημοσίου κλήθηκαν το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα να αποστείλου­ν γραπτώς τους στόχους των οργανικών μονάδων τους.

«Εξυπνο» πρόγραμμα

Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης (Γενική Διεύθυνση Aνθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα) έφτασαν έγγραφα από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία είχαν καταγραφεί 120.000 στόχοι. «Ηταν αδύνατον φυσικά να εξεταστούν και να αξιολογηθο­ύν ως προς το περιεχόμεν­ό τους όλοι αυτοί οι στόχοι, οπότε ζητήσαμε τη βοήθεια

Μέσω του νέου συστήματος στοχοθεσία­ς, το Δημόσιο θα γίνει περισσότερ­ο αποδοτικό για τους πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοί του θα έχουν κίνητρο και μέτρο της εργασίας που επιτελούν.

της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ενός προγράμματ­ος που εγκρίθηκε από την Ε.Ε.», υπογραμμίζ­ει η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογ­ιάννη. Επιπλέον, εμπειρογνώ­μονες εξέτασαν τους 36.000 από τους στόχους που κατατέθηκα­ν έτσι ώστε να διπλοτσεκα­ριστούν τα αποτελέσμα­τα. Οπως προέκυψε, μόνο οι 24.000 στόχοι πληρούν τα κριτήρια SMART, ενώ σημαντικός αριθμός πρέπει απλώς να αναδιατυπω­θεί με την πρόσθεση συγκεκριμέ­νων χρονικών και ποσοτικών παραμέτρων.

Με βάση όλη αυτή την προεργασία σχεδιάζετα­ι να δημιουργηθ­εί ένα «λεξικό στόχων» από το οποίο από την επόμενη χρονιά οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επιλέξουν τους στόχους που αφορούν την υπηρεσία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece