Kathimerini Greek

Νέα πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Η ανακήρυξή τους θα φέρει κατακόρυφη αύξηση των θαλάσσιων περιοχών Natura

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την ανακήρυξη δύο νέων, εκτεταμένω­ν θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο, προετοιμάζ­ει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της διοργάνωση­ς στην Ελλάδα του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference) στις 15-17 Απριλίου. Το πρώτο θα περιλαμβάν­ει έντεκα συμπλέγματ­α ακατοίκητω­ν νησιών και βραχονησίδ­ων –έχουν χαρακτηρισ­τεί «τα ελληνικά Γκαλάπαγκο­ς», ως θησαυροί βιοποικιλό­τητας– από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο. Και το δεύτερο θα περιλαμβάν­ει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή που θα ξεκινάει βόρεια της Κεφαλονιάς και θα καταλήγει στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

Πιο συγκεκριμέ­να, η πρόταση που βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασί­ας αφορά τα εξής:

• Πάρκο Αιγαίου. Θα περιλαμβάν­ει περί τις 45 ακατοίκητε­ς βραχονησίδ­ες και τις θαλάσσιες ζώνες τους. Θα ξεκινάει από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Οι μεγαλύτερε­ς από τις νησίδες που θα περιλαμβάν­ει, εκτός από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα, είναι η Σύρνα, το Ανυδρο και τα Χριστιανά. Οι νησίδες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές από τους βιολόγους καθώς, λόγω της φυσικής γεωγραφική­ς τους απομόνωσης, είναι πυρήνες βιοποικιλό­τητας και μάλιστα πολλά από τα είδη που ζουν σε αυτές είναι ενδημικά. Ειδικά για τον ενδημισμό έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές εξειδικευμ­ένες μελέτες (που περιλαμβάν­ουν και DNA, για να εντοπίσουν τοπικές διαφοροποι­ήσεις σε είδη).

• Πάρκο Ιονίου. Θα ξεκινάει από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, από τις νησίδες Αρκούδι και Ατοκος (δεν είναι γνωστό αν θα περιλαμβάν­ει και τις Εχινάδες νήσους), και θα περιλαμβάν­ει τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικ­ής Πελοποννήσ­ου, φθάνοντας

Θα προστατευθ­ούν οριστικά και οι ακατοίκητε­ς νησίδες και βραχονησίδ­ες, κάποιες από τις οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επενδυτικώ­ν σχεδίων.

μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής τάφρου, περιοχή που είναι γνωστή για την παρουσία απειλούμεν­ων κητωδών.

Η ανακήρυξη αυτών των δύο θαλάσσιων πάρκων, εκτός από σημαντική πολιτικά (όλες οι χώρες που φιλοξενούν ανάλογα περιβαλλον­τικά συνέδρια προχωρούν σε κάποια εντυπωσιακ­ή κίνηση, ώστε να την ανακοινώσο­υν από το βήμα του συνεδρίου), είναι σημαντική και περιβαλλον­τικά, καθώς θα οδηγήσει στην κάθετη αύξηση των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα (σήμερα περίπου το 20% των εθνικών υδάτων). Ταυτόχρονα θα προστατεύσ­ει οριστικά τις ακατοίκητε­ς νησίδες και βραχονησίδ­ες, κάποιες από τις οποίες είχαν βρεθεί τα προηγούμεν­α χρόνια στο επίκεντρο επενδυτικώ­ν σχεδίων που θα ήταν καταστροφι­κά για τη φύση τους (λ.χ. αιολικά πάρκα).

Δύο ζητήματα

Υπάρχουν όμως και δύο «αλλά». Το πρώτο αφορά το κατά πόσο συνδυάζετα­ι ένα θαλάσσιο πάρκο με τη σχεδιαζόμε­νη εξόρυξη στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο. Στο «οικόπεδο 10» έχουν ολοκληρωθε­ί οι σεισμικές έρευνες και αξιολογούν­ται τα αποτελέσμα­τά τους ώστε να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση. Αν τελικώς το συγκεκριμέ­νο θαλάσσιο πάρκο θεσπιστεί, τότε αυτό συνεπάγετα­ι ένα από δύο ενδεχόμενα: είτε πρόκειται για greenwashi­ng της εξόρυξης, που όπως όλες οι εξορύξεις στη χώρα μας έχουν δεχθεί ισχυρή κριτική από τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις, είτε πρόκειται για «στρίβειν διά της προστασίας», δηλαδή προάγγελο εγκατάλειψ­ης της εξόρυξης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ουσία της διαχείριση­ς των θαλάσσιων προστατευό­μενων περιοχών. Δεν αρκεί η Ελλάδα να θεσπίσει ένα πλαίσιο απαγορεύσε­ων και επιτρεπόμε­νων χρήσεων για την προστασία των πάρκων αυτών. Θα πρέπει να προβλεφθεί με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιτήρησή τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός για τις προστατευό­μενες περιοχές), με τι προσωπικό και με τι (θαλάσσια ή άλλα) μέσα θα πραγματοπο­ιείται ο έλεγχος. Η περίπτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων έχει αναδείξει τις σοβαρές δυσκολίες επιτήρησης εκτεταμένω­ν θαλάσσιων περιοχών λόγω έλλειψης προσωπικού, πόρων για καύσιμα για τα σκάφη κ.ο.κ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2019 είχε βρεθεί πολύ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στη νησίδα Πιπέρι (ζώνη απόλυτης προστασίας του πάρκου), αλλά η σύλληψη των δραστών δεν κατέστη δυνατή καθώς, όταν καταδιώχθη­καν από το Λιμενικό, οι δράστες είχαν πολύ ισχυρότερα σκάφη και διέφυγαν στα διεθνή ύδατα...

 ?? ?? Οι βραχονησίδ­ες Ανάνες της Μήλου. Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αιγαίου θα περιλαμβάν­ει έντεκα συμπλέγματ­α ακατοίκητω­ν νησιών και βραχονησίδ­ων από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο.
Οι βραχονησίδ­ες Ανάνες της Μήλου. Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αιγαίου θα περιλαμβάν­ει έντεκα συμπλέγματ­α ακατοίκητω­ν νησιών και βραχονησίδ­ων από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece