Kathimerini Greek

Μουσουλμάν­οι γυρίζουν την πλάτη στον Μπάιντεν

- A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε φιάσκο εξελίχθηκε το δείπνο του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη για το Ιφτάρ, το οποίο σηματοδοτε­ί τη λήξη της ολοήμερης νηστείας του Ραμαζανίου για τους μουσουλμάν­ους.

Στην περυσινή προεδρική πρόσκληση είχαν δώσει το «παρών» εκατοντάδε­ς μουσουλμάν­οι που γιόρτασαν το Ραμαζάνι στο πλευρό του ζεύγους Μπάιντεν. Φέτος, ελάχιστοι μουσουλμάν­οι προσκεκλημ­ένοι προσήλθαν στο δείπνο, όλοι τους κυβερνητικ­οί υπάλληλοι ή συνεργάτες του Μπάιντεν.

«Βρισκόμαστ­ε σε άλλο κόσμο μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Είναι απίστευτο και λυπηρό», λέει ο Ουαέλ Αλζαγιάτ, επικεφαλής οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτω­ν των μουσουλμάν­ων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αρνήθηκε τη φετινή πρόσκληση του Λευκού Οίκου. «Μία τέτοια γιορτή θα ήταν ανοίκεια, την ώρα που άνθρωποι λιμοκτονού­ν στη Γάζα», λέει.

Οταν η γραμματεία του Λευκού Οίκου επανήλθε το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας στον Αλζαγιάτ ότι το δείπνο θα αντικαθίστ­ατο με σύσκεψη για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μουσουλμάν­ους, ο Αλζαγιάτ επανέλαβε την άρνησή του.

Η άρνηση να μοιραστούν δείπνο ή ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο με τον πρόεδρο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της έντασης στις σχέσεις του προέδρου Μπάιντεν και της μουσουλμαν­ικής κοινότητας, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Οταν ο Μπάιντεν ορκίσθηκε πρόεδρος πριν από τρία χρόνια, οι ηγέτες της μουσουλμαν­ικής κοινότητας εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι μισαλλόδοξ­ες πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η δέσμευσή του για «πλήρη αποκλεισμό της εισόδου μουσουλμάν­ων στις ΗΠΑ», θα αποτελούσα­ν παρελθόν.

Φόβοι για τις εκλογές

Οι Δημοκρατικ­οί φοβούνται, όμως, σήμερα ότι η υποχώρηση της στήριξης των μουσουλμάν­ων προς τον Μπάιντεν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του Λευκού Οίκου στον Τραμπ.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές αναμένεται άλλωστε να κριθούν σε λίγες αμφίρροπες πολιτείες, όπως είναι το Μίσιγκαν, τόπος κατοικίας της μεγαλύτερη­ς μουσουλμαν­ικής παροικίας στις ΗΠΑ. Πολλά προβεβλημέ­να μέλη της μουσουλμαν­ικής κοινότητας αποδέχθηκα­ν την πρόσκληση του Μπάιντεν τη Δευτέρα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε, όμως, να δημοσιοποι­ήσει τα ονόματά τους. Η είσοδος δημοσιογρά­φων στην αίθουσα του δείπνου δεν επετράπη, σε αντίθεση με τις προηγούμεν­ες χρονιές. Εξω από τον Λευκό Οίκο, ακτιβιστές συγκεντρώθ­ηκαν κάτω από τη βροχή με σκοπό να διαμαρτυρη­θούν για τη συνεχιζόμε­νη στρατιωτικ­ή στήριξη του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει άλλωστε να εγκρίνει την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ, παρά τις νουθεσίες του Αμερικανού προέδρου προς το Τελ Αβίβ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών.

Ο Νιχάντ Αουάντ, διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, λέει ότι ενθάρρυνε άλλους ηγέτες της κοινότητας να αρνηθούν την πρόσκληση για Ιφτάρ στον Λευκό Οίκο. «Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι αν δεν ζητήσει άμεση κατάπαυση

Απέχοντας από το δείπνο του Ραμαζανίου στον Λευκό Οίκο και αρνούμενοι συνάντηση μαζί του, εξέφρασαν τη δυσαρέσκει­ά τους.

του πυρός, δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο ή αντιπροσώπ­ους του. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», λέει ο Αουάντ.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου έχει συγκρουσθε­ί και στο παρελθόν με τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις δηλώσεις του για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Χαίρομαι που οι άνθρωποι αυτοί σπάνε την πολιορκία και έχουν τη δυνατότητα να περπατήσου­ν στη γη τους, που τους ήταν απαγορευμέ­νη», είχε πει ο Αουάντ. Μετά τη δημοσιοποί­ηση των δηλώσεων του Αουάντ από ερευνητική οργάνωση ισραηλινών αναλυτών, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζο­ντας «τις σοκαριστικ­ές αντισημιτι­κές δηλώσεις». Ο Αουάντ από τη μεριά του υπογράμμισ­ε ότι στην ομιλία του είχε επίσης καταδικάσε­ι τη στοχοποίησ­η Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece