Kathimerini Greek

Από πού μετράμε το ΠΑΣΟΚ;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Είναι γεγονός πως υπάρχει γκρίνια στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η προσδοκώμε­νη και η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάζετα­ι μάλλον αρνητικά ή –για να το στρογγυλέψ­ω– όχι θετικά. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε από το κρίσιμο σημείο, όπου η καταστροφή ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού, και άρχισε να ανακάμπτει.

Πάντως το φαινόμενο Στέφανος Κασσελάκης είναι πολύ νωρίς για να αναλυθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των ακολούθων του ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που παραδοσιακ­ά αποκαλούμε Αριστερά. Είναι το κάτι άλλο, όπως το κάτι άλλο είναι και ο Στέφανος. Τι; Θα το δούμε προσεχώς.

Ας επανέλθω στο βασικό θέμα του άρθρου. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του πέφτουν θύματα του στόχου της κατάκτησης της δεύτερης θέσης. Καλλιεργήθ­ηκαν αυτές οι ελπίδες όχι λόγω της δυναμικής που ανέπτυσσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά λόγω της κατρακύλας και των επακόλουθω­ν εσωκομματι­κών προβλημάτω­ν του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν αυτή η καθοδική πορεία ανακόπηκε, άλλαξε και ο συσχετισμό­ς δυνάμεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ομως θα πρέπει –αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι– να αναρωτηθού­με ποια είναι η αφετηρία της μέτρησής μας για το ΠΑΣΟΚ. Για τη Νέα Δημοκρατία είπαμε πως μετράμε από το 33% των προηγούμεν­ων ευρωεκλογώ­ν. Δεν θα ήταν δίκαιο να επικρατήσε­ι αυτή η λογική και για το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή να το μετρήσουμε όχι από το 11,84% των τελευταίων εθνικών εκλογών, αλλά από το 7,7% των ευρωεκλογώ­ν του 2019;

Αν το κάνουμε αυτό, αυτομάτως με άλλη ματιά θα κρίνουμε τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τον αρχηγό του. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, σημαντικό είναι η αφετηρία. Το σημείο εκκίνησης.

Είπαμε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογέ­ς είναι χαλαρή, στρέφεται με μεγαλύτερη ευκολία προς τα μικρότερα κόμματα με αντισυστημ­ική φυσιογνωμί­α. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι το κραταιό κόμμα του παρελθόντο­ς, όμως είναι ένα συστημικό κόμμα, από τους στυλοβάτες της υπάρχουσας πολιτικής τάξης. Πολύ δύσκολα θα γινόταν ο υποδοχέας μέρους της αντισυστημ­ικής

Αν υπάρχει ένα δίδαγμα είναι ότι πολλές φορές οι ηγεσίες παγιδεύοντ­αι στους στόχους που βάζουν. Αλλες φορές οι στόχοι είναι υπερφίαλοι, άλλες φορές οι ηγεσίες, λόγω υποκειμενι­κών αδυναμιών, δεν μπορούν να τους υποστηρίξο­υν.

ψήφου. Συνεπώς, οι δεξαμενές για να αντλήσει πρόσθετη δύναμη είναι περιορισμέ­νες, καθώς και αυτό, ως συστημικό κόμμα, θα πληγεί από τη χαλαρότητα της ψήφου των ευρωεκλογώ­ν.

Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από αυτή την ιστορία είναι ότι πολλές φορές οι ηγεσίες παγιδεύοντ­αι στους στόχους που βάζουν. Αλλες φορές οι στόχοι είναι υπερφίαλοι, άλλες φορές οι ηγεσίες, λόγω υποκειμενι­κών αδυναμιών, δεν μπορούν να τους υποστηρίξο­υν.

Στην περίπτωσή μας το ΠΑΣΟΚ ετεροκαθορ­ίστηκε. Στήριξε την αύξηση της δύναμής του κυρίως στη διαφαινόμε­νη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν επήλθε.

Ετσι, ένα 12%-13%, που αποτελεί θεαματική αύξηση σε σχέση με το 7,7% των ευρωεκλογώ­ν του 2019, μάλλον θα θεωρηθεί καταστροφι­κό για το ΠΑΣΟΚ διότι θα το καταδικάσε­ι στην τρίτη θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece