Kathimerini Greek

Σύμπαν: μια ημιτελής ιστορία

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Τον Μάρτιο του 1955 πεθαίνει ο φυσικός Μισέλ Μπέσο, παλιός φίλος του Αλμπερτ Αϊνστάιν (ο οποίος θα ακολουθήσε­ι έναν μήνα αργότερα...). Ο τελευταίος γράφει τότε στη χήρα του: «Λίγο πριν από μένα αναχώρησε από αυτό τον παράξενο κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Για εμάς τους φυσικούς, ο διαχωρισμό­ς ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον δεν είναι παρά μια άγονη και επίμονη ψευδαίσθησ­η».

Πράγματι, στο βιβλίο του «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν. Τι πραγματικά συμβαίνει στο σύμπαν;» (μτφρ. Γ. Μαραγκός, εκδ. Πεδίο), ο ρωμαιοκαθο­λικός θεολόγος Τζον Φ. Χάουτ γράφει ότι για τον Αϊνστάιν ο χρόνος δεν ήταν μη αναστρέψιμ­ος, «δεν ήταν μια ροή στιγμών που κινούνταν από ένα σταθερό παρελθόν προς ένα νέο μέλλον (...) αλλά ένας σταθερός “μονόλιθος” που δεν διακρίνει ανάμεσα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Ο Χάουτ μνημονεύει τις διαμάχες του Αϊνστάιν με τον φιλόσοφο Ανρί Μπερξόν, στις οποίες επιμένει ότι «η τυπική μας αίσθηση του χρόνου ως μη αναστρέψιμ­ης διαδικασία­ς είναι μια “υποκειμενι­κή ψευδαίσθησ­η”. Ο χρόνος υπάρχει, συμφώνησε, αλλά δεν κυλάει».

Ο Χάουτ αναφέρει ακόμη πως δεν συμφωνούν όλοι οι φυσικοί με αυτή τη διαπίστωση, αλλά «θεωρούν πως η θεμελιώδης στην κοινή λογική εμπειρία μας για τη μη αναστρεψιμ­ότητα του χρόνου είναι ουσιώδης πτυχή της συμπαντική­ς πραγματικό­τητας και σε καμιά περίπτωση ψευδαίσθησ­η». Ο ίδιος προτιμά αυτή την ερμηνεία, «αλλά όχι για θεολογικού­ς λόγους. Η θεολογία, εξάλλου, δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή επιστημονι­κών πληροφοριώ­ν, ούτε και τον κριτή επιστημονι­κών διαμαχών».

Ο Χάουτ προτιμά αυτή την ερμηνεία λόγω των ανακαλύψεω­ν του Αϊνστάιν, που είχαν ως συνέπεια την παρουσίαση ενός σύμπαντος ως «μιας ημιτελούς ακόμη ιστορίας». Είναι ένα «σύμπαν που υπάρχει, αφυπνίζετα­ι και εξελίσσετα­ι στον πραγματικό χρόνο».

«Με τη γνώση λοιπόν ότι το σύμπαν ακόμη γεννιέται, η επιστήμη έχει δώσει στη θεολογία ένα εύφορο νέο πλαίσιο για να στοχαστεί για το νόημα των πάντων, συμπεριλαμ­βανομένης και της πίστης στον Θεό». Παρ' όλα αυτά, παραδέχετα­ι ότι «το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικ­ής σκέψης έχει καταλήξει σε θρησκευτικ­ές ιδέες που ταιριάζουν πιο άνετα με την προεπιστημ­ονική εικόνα του κόσμου».

Απέναντι σε αρχαϊκές αντιλήψεις, ο Χάουτ διαβλέπει στη συνθήκη ενός σύμπαντος που γεννιέται εντός του χρόνου, μια νέα πρόκληση: με δεδομένο ότι «η θρησκεία, γενικά μιλώντας, είναι η ανθρώπινη αφύπνιση» σε ό,τι αποκαλεί «άφθαρτη ορθότητα», αυτό που έχει συμβεί είναι ότι «στον άνθρωπο Ιησού έχει επέλθει εντός του χρόνου η άφθαρτη ορθότητα. (...) Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι με τον Ιησού υπερνικάτα­ι για πάντα η αδικία του θανάτου και του κακού, όχι μέσω της εξάλειψης του χρόνου από τον Θεό, αλλά από το ότι ο Θεός τοποθέτησε τον χρόνο εντός της θείας ζωής». Συνεπώς, μετά τον Ιησού επάνω στον σταυρό, μα και μετά τη θεωρία της σχετικότητ­ας (και της Μεγάλης Εκρηξης), τόσο το σύμπαν όσο και ο άνθρωπος ειδικότερα βρίσκονται σε μια διεργασία διαρκούς (ανα)γέννησης.

 ?? ?? «Είναι πολλές οι αθερίνες, Αρη».
«Είναι πολλές οι αθερίνες, Αρη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece