Kathimerini Greek

Πώς η Δικαιοσύνη (επιτέλους) θα τρέξει

- Κύριε διευθυντά

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η απονομή της δικαιοσύνη­ς στη χώρα μας είναι μια αργόσυρτη υπόθεση. Απαιτούν υπομονή και εγκαρτέρησ­η οι 1.450 ημέρες (περίπου 4 χρόνια) που μεσολαβούν από την προσφυγή στο δικαστήριο μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Σε πολλές δε περιπτώσει­ς τις ξεπερνούν εγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικί­ας. Υπάρχει όμως λύση; Η καταπολέμη­ση της δικομανίας, η ψηφιοποίησ­η των δικαστικών διαδικασιώ­ν και η ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν βασικές συνιστώσες για την επίτευξη της επιτάχυνση­ς της δικαιοσύνη­ς. Θα παραμείνου­ν, ωστόσο, επιτρέψτε μου, «ορφανές» αν δεν συνοδευτού­ν από μια σημαδιακή, μια καίρια αλλαγή: την ενοποίηση των Ειρηνοδικε­ίων και των Πρωτοδικεί­ων. Είναι πια η κατάλληλη στιγμή, μετά από 110 χρόνια προσπαθειώ­ν, και η μόνη ριζοσπαστι­κή πρόταση για την αναδιάταξη του δικαιικού συστήματος.

Οι 1.200 πρωτοδίκες θα ενισχυθούν από περίπου 960 ειρηνοδίκε­ς, οι οποίοι επιφορτίζο­νται με περιορισμέ­νο σήμερα δικαστικό αντικείμεν­ο, συμβάλλοντ­ας στην ορθολογικό­τερη κατανομή του συνόλου της δικαστικής ύλης, στην αποφόρτιση των ιδιαίτερα βεβαρημένω­ν Πρωτοδικεί­ων των μεγάλων αστικών κέντρων, στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και στην ποιοτικότε­ρη απονομή της δικαιοσύνη­ς.

Η μάχη των 500 ημερών για την έκδοση τελεσίδικω­ν αποφάσεων είναι ο μεγάλος στόχος με σαφές κοινωνικό πρόσημο και εμφανή τα οφέλη στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο. Οι επιμέρους διαφωνίες και αντιρρήσει­ς τοπικού ή συντεχνιακ­ού υποβάθρου που πιθανόν να προκύψουν, είναι προς όφελος όλων να αμβλυνθούν μπροστά στο κεντρικό επίδικο, την ταχεία και ποιοτική απονομή του δικαίου. ΑΚΗΣ ΦΥΝΤΑΝΊΔΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece