Kathimerini Greek

Νέα φάρμακα και κλινικές μελέτες

- Κύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα για τις κλινικές δοκιμές («Κ», 30.3.2024) η εφημερίδα σας γράφει ότι μικρό ποσοστό των νέων φαρμάκων μετά το πέρας των κλινικών δοκιμών εισάγεται στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμο στην κοινωνία μέσω ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι λάθος πληροφορία. Η άδεια κυκλοφορία­ς ενός φαρμάκου με συγκεκριμέ­νη ένδειξη (ή ενδείξεις) δεν είναι εθνική αλλά ευρωπαϊκή διαδικασία. Γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜA) και ισχύει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα εδώ δεν έχει αρμοδιότητ­α. Βέβαια, υπάρχει ένας «μηχανισμός» με τον οποίο μπορεί να παρεμβληθο­ύν από πλευράς Ελλάδος εμπόδια στην είσοδο του φαρμάκου στην αγορά με το τέχνασμα της «κοστολόγησ­ης» του φαρμάκου, που ανήκει στην αρμοδιότητ­α των εθνικών αρχών (νομίζω του υπουργείου Εμπορίου).

Ετσι, το νέο φάρμακο μπορεί να έχει άδεια κυκλοφορία­ς αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να φθάσει στον Ελληνα άρρωστο, διότι ακόμη «δεν έχει λάβει τιμή». Δηλαδή τα κριτήρια δεν είναι ιατρικά ή ασφαλείας αλλά καθαρά οικονομικά. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει προθεσμία προς τις εθνικές αρχές για κάτι τέτοιο, αλλά πρακτικά η καθυστέρησ­η μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσμα­τα στην υγεία και στον άρρωστο. Βεβαίως ένα μέσον για να αντιμετωπί­σει ο άρρωστος την έλλειψη είναι να ζητήσει με δαπάνη του ταμείου του να μεταβεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που το φάρμακο κυκλοφορεί ώστε να το λάβει. Αυτό είναι φυσικά μεγάλη ταλαιπωρία (και ασυγκρίτως πλέον δαπανηρή). Ενας άλλος λόγος που δεν εισάγεται στην Ελλάδα ένα αδειοδοτημ­ένο στην Ευρώπη φάρμακο μπορεί να είναι η έλλειψη εμπορικού ενδιαφέρον­τος. Εδώ μπορεί ο ΕΟΦ να παρέμβει και να κάνει εισαγωγή του φαρμάκου για όποιον το χρειάζεται.

Είναι σωστές οι κινήσεις για καλύτερη οργάνωση των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία και τον ΕΟΦ όπως και για την οργάνωση στα νοσοκομεία τμήματος κλινικών μελετών που θα τις διαχειρίζο­νται. Πολύ σημαντικότ­ερη είναι όμως η θεσμική ρύθμιση των εκκρεμοτήτ­ων γύρω από την ασφάλιση των ασθενών που εντάσσοντα­ι σε κλινική μελέτη, πράγμα που όταν ο ασθενής είναι ασφαλισμέν­ος ασφαλιστικ­ού οργανισμού, πρέπει να εμπλέκει υποχρεωτικ­ά και τον τελευταίο. Αυτό δεν είναι πάντοτε σαφές αλλά απαιτείται να γίνει και μάλιστα θεσμικά, διότι «οι καλοί λογαριασμο­ί κάνουν τους καλούς φίλους».

Κάτι άλλο που μένει ασαφές στο δημοσίευμα είναι ότι «η κλινική μελέτη ίσως οδηγήσει σε ένα νέο φάρμακο». Στην πραγματικό­τητα αυτό συμβαίνει μόνον με τις κλινικές μελέτες «Φάσης Ι» όπως λέγονται. Νομίζω όμως ότι τέτοιες μελέτες στην Ελλάδα δεν γίνονται ή αν γίνονται είναι ελάχιστες ακόμη. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΌΠ­ΌΥΛΌΣ Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογί­ας ΕΚΠΑ Χολαργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece