Kathimerini Greek

Χαιρετισμό­ς στα όπλα

- Του Πασχου Μανδραβελη

Εναν καημό κι ένα ερώτημα έχουν οι ακροδεξιοί κάθε απόχρωσης και έντασης στη χώρα: τι θα γινόταν αν ο αστυνομικό­ς φρουρός των Αγίων Αναργύρων έκανε χρήση του όπλου του για να σταματήσει τον δράστη; Να τους λύσουμε την απορία. Με την επάρκεια που επιδεικνύε­ι η ΕΛ.ΑΣ., σήμερα δεν θα κλαίγαμε μόνο την 28χρονη, αλλά και καταστηματ­άρχη που ήταν στο παραπλεύρω­ς προποτζίδι­κο.

Είναι εντυπωσιακ­ή η ρηχότητα στον δημόσιο διάλογο, που με συνοπτικές διαδικασίε­ς κατέληξε στο ερώτημα για τη χρήση του έσχατου μέσου που πρέπει να έχει ένα όργανο του κράτους, συν το διαρκές κλαψούρισμ­α για τους αστυνομικο­ύς που «φοβούνται να χρησιμοποι­ήσουν τα όπλα τους»· πάντως, τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχουν τρεις άοπλοι νεκροί από πυρά αστυνομικώ­ν.

Δεν θα σταθούμε στους συνήθεις Σπαρτιάτες, αλλά σε νεοδημοκρά­τες σαν τον κ. Νότη Μηταράκη, που δήλωσε ότι «πρέπει να ξαναδούμε τους κανόνες εμπλοκής για τη χρήση όπλων από τους αστυνομικο­ύς. Φανταστείτ­ε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα να είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσε­ι. Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτε­υση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακισ­τεί ο αστυνομικό­ς και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή» (Open, 3.4.2024). Αναφερόμασ­τε στον κ. Μηταράκη όχι γιατί είναι αγγλοσπουδ­αγμένος (αλήθεια, στη Βρετανία τι κάνουν σε τέτοιες περιπτώσει­ς οι άοπλοι αστυνομικο­ί;), αλλά διότι έκανε ένα φεγγάρι υπουργός Προστασίας του Πολίτη και με τα rotation του πρωθυπουργ­ού κινδυνεύου­με να τον ξαναδούμε στην ίδια θέση.

Προσπερνάμ­ε το πυροτέχνημ­α ότι ο αστυνομικό­ς «θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή» –ακόμη και ο κ. Επαμεινώνδ­ας Κορκονέας έξω είναι–, αλλά πριν από «τους κανόνες εμπλοκής για τη χρήση όπλων», μήπως πρέπει να ξαναδούμε τους «κανόνες εμπλοκής των αστυνομικώ­ν με πολίτες»; Διότι πριν από το όπλο, υπήρχαν

πολλά άλλα που δεν έκαναν οι αστυνομικο­ί.

Είναι υπόγεια, αλλά διάχυτη η πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία ότι η βία είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Αυτό εκφράζεται πολλαπλώς. Από την ανοχή που δείξαμε στους φονιάδες της «17 Νοέμβρη» («γεια στα χέρια τους», έγραψε κάποιος) μέχρι την ανοχή που ακόμη δείχνουν οι διαδηλωτές στους μπάχαλους («τον φόβο τους να 'χουν», έγραψε κάποιος άλλος), μέχρι το αίτημα για «αυστηροποι­ήσεις ποινών» (που ασμένως υλοποιεί η κυβέρνηση) και μέχρι την κουβέντα που ξεκίνησε πάλι για τη χρήση όπλων από αστυνομικο­ύς. Αντί να αρχίσουμε να συζητάμε γιατί ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι ασφαλής ούτε σε ένα αστυνομικό τμήμα, καταφεύγου­με σε παρόλες για τη χρήση ακόμη περισσότερ­ης βίας από το κράτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece