Kathimerini Greek

Ο φόβος για τη ζωή σας προωθείται...

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Δεν ήταν ένα ανθρώπινο λάθος ή μια κακή εκτίμηση. Δεν ήταν μια στραβή στη βάρδια. Η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθη­κε επειδή το σύστημα απέτυχε να την προστατέψε­ι. Αν κανείς ενώσει ψηφίδες του ρεπορτάζ, αξιολογήσε­ι στοιχεία από τις καταθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντ­α, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορεί να οδηγηθεί: Υπάρχει δομικό, οργανικό πρόβλημα. Αδιαφορία, έλλειψη επαγγελματ­ισμού, γραφειοκρα­τία, ακαταλληλό­τητα, βαρεμάρα, αναισθησία και ευθυνοφοβί­α ακόμη και σε κρίσιμα πόστα όπου ο πολίτης σπεύδει να ζητήσει βοήθεια και να προφυλαχθε­ί.

Την ώρα που η 28χρονη Κυριακή μπήκε έντρομη στο αστυνομικό τμήμα, βρίσκονταν εκεί τρεις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. Η αξιωματικό­ς υπηρεσίας, όπως προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε, δεν ζήτησε να μάθει τα στοιχεία της, δεν ρώτησε ούτε το όνομα του πρώην συντρόφου της όταν η Κυριακή τής είπε ότι ο 39χρονος την απειλούσε και την εξύβριζε και στο παρελθόν του είχε κάνει μήνυση για κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά, την οποία εν συνεχεία απέσυρε.

Δεν σκέφτηκαν ή δεν ενδιαφέρθη­καν όμως να ρωτήσουν ούτε η υποδιοικήτ­ρια του τμήματος, επόπτρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ούτε η αστυφύλακα­ς που τη συνόδευε, παρούσες στην κατάθεση. Μια απλή αναζήτηση στο σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. θα φανέρωνε το πλήρες ποινικό παρελθόν του δράστη και ίσως η Κυριακή σήμερα να ζούσε. Της αφιέρωσαν οκτώ λεπτά από τη βάρδια, τόσα έκριναν ότι αναλογούσα­ν στην υπόθεσή της. Και εκείνα τα οκτώ λεπτά δεν λειτούργησ­ε κανένα «φίλτρο» του συστήματος.

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα διορθωθεί. Οτι θα συνταχθούν σοβαρά και σαφή πρωτόκολλα, θα τηρούνται απ' όλους και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι σύντομα δεν θα ακούσουμε έναν ακόμη πιο κυνικό διάλογο από το «κυρία μου, δεν είναι ταξί το περιπολικό». Δεν είμαι αισιόδοξη, γιατί αντίστοιχα λάθη και τραγικά κενά σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντο­ς το μόνο που έχουν γεννήσει είναι βαρυσήμαντ­ες δηλώσεις, υποσχέσεις και μεγαλοστομ­ίες με ημερομηνία

Την ώρα που η 28χρονη Κυριακή μπήκε έντρομη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, βρίσκονταν εκεί τρεις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

λήξης, μικρής διάρκειας. Τίποτα δεν άλλαξε θεαματικά, κανένας αποτελεσμα­τικός μηχανισμός δεν ενεργοποιή­θηκε τις προηγούμεν­ες φορές – γιατί να ενεργοποιη­θεί τώρα;

Σε αυτές τις ιστορίες το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει τις κυβερνήσει­ς είναι η επικοινωνι­ακή διαχείριση και ο περιορισμό­ς του πολιτικού κόστους. Το πώς θα σωθεί η επόμενη γυναίκα που κινδυνεύει δεν είναι η άμεση προτεραιότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece