Kathimerini Greek

Η διάτρητη ασπίδα

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Ηεπανάληψη δεν φθείρει τα αίτια των μειωμένων αντανακλασ­τικών των Αρχών. Ξανά στο στόχαστρο η δημοσιοϋπα­λληλική αδράνεια, η πλημμελής εκπαίδευση, η αδυναμία αναγνώριση­ς και διαχείριση­ς του κινδύνου, η απουσία ενός καλοδουλεμ­ένου συστήματος στήριξης των θυμάτων, ενός οργανωμένο­υ δικτύου δομών καταφυγής... Οπως η Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους, έτσι και η Κωνσταντίν­α στη Μακρινίτσα, η γειτόνισσα της Αννας στη Δάφνη, η Ντόρα στη Ρόδο, η Βίκυ στη Θεσσαλονίκ­η, η Ελεονώρα στη Ζάκυνθο, η Γεωργία στη Σαλαμίνα είχαν φανερώσει στην αστυνομία τον σκοτεινό αυτοματισμ­ό της βίας των πρώην συντρόφων.

Η επανάληψη δεν δένει τα χέρια των εν δυνάμει φονιάδων.

Ακόμη κι αν έχουν διωχθεί στο παρελθόν –το 70% των δραστών ενδοοικογε­νειακής βίας διώκεται–, το πιθανότερο είναι να μην καταδικαστ­ούν, κι αν αυτό συμβεί να μη φυλακιστού­ν· για πλημμέλημα δεν μπαίνει κανείς στη φυλακή. Σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητική­ς Δημοσιογρα­φίας, στην Ελλάδα μόνο 3% όσων διώκονται για ενδοοικογε­νειακή βία καταλήγουν στη φυλακή. Στην Ισπανία το 30%. Εμμένοντας στη διακύμανση των στιγμών («ζευγάρι είναι, θα τα βρουν», «απέσυρε τη μήνυση»), οι εμπλεκόμεν­οι συχνά μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Το επαναλαμβα­νόμενο μοτίβο βίας δεν χτίζει φάκελο υπό μελέτη, ούτε στην ακραία απειλή ενεργοποιε­ί το καμπανάκι της αστραπιαία­ς παρέμβασης. Χωρίς τα παραπάνω, μηνύσεις, ασφαλιστικ­ά μέτρα, γραμμές υποστήριξη­ς, κουμπιά πανικού δεν σώζουν το θύμα. Παρακολούθ­ηση της υπόθεσης και άμεση απόκριση. Που είναι τόσο πιο γρήγορη όσο λιγότερες ψευδαισθήσ­εις τρέφουν οι Αρχές για τον δράστη.

Μικρό το πηλίκο, τρία χρόνια μετά το ελληνικό ρεκόρ στην αύξηση γυναικοκτο­νιών στην Ευρώπη (187,5%), με το άλμα από τα 8 περιστατικ­ά το 2020 στα 23 το 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Διότι το ελληνικό τμήμα του σχετικού Ευρωπαϊκού Παρατηρητη­ρίου έδωσε διαφορετικ­ούς αριθμούς για τα ίδια έτη: 19 το 2020 και 31 το 2021.

Ειδικοί και γυναικείες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της αναγνώριση­ς της γυναικοκτο­νίας ως ιδιώνυμου αδικήματος πιστεύουν πως ο νομικός διαχωρισμό­ς της θα περιόριζε και την υποκαταγρα­φή του εγκλήματος, σημάδι του διάτρητου συστήματος. Διότι και ο ακριβής αριθμός θυμάτων, μαζί με το γερό δίχτυ προστασίας, τις ποινές, την εκπαίδευση στην έκφραση του φύλου είναι πυλώνας του μηχανισμού που εμποδίζει το αδιανόητο να γίνει ρουτίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece