Kathimerini Greek

Αυτοψία στο χαμένο παρελθόν της Νεάπολης

Το ερειπωμένο διατηρητέο της οδού Τσιμισκή και η σύνδεση με τον θρυλικό φιλόλογο της Βαρβακείου Αλέξανδρο Γ. Σαρή

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα από τα πολλά ιδιαίτερα, αλλά ερειπωμένα, σπίτια της Αθήνας είναι και το διώροφο στην οδό Τσιμισκή 38, στη Νεάπολη. Εξωτερικά, λίγα πράγματα μπορεί να διακρίνει ο διαβάτης, καθώς η παλαιά οικία είναι καλυμμένη με ικριώματα αντιστήριξ­ης για λόγους ασφαλείας. Αλλά αν ανοίξει κανείς την εξώθυρα, θα βρεθεί σε ένα γοητευτικό σπίτι της ξεχασμένης Αθήνας, ένα σπίτι που περιμένει κάποιον επενδυτή. Ο λόγος για τον οποίο δίνεται επιπλέον προσοχή σε αυτό το σπίτι είναι η σύνδεσή του με μια μυθική μορφή της Βαρβακείου Σχολής, τον καθηγητή Αλέξανδρο Γ. Σαρή. Γεννημένος στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) το 1884, ο Αλέξανδρος Σαρής υπήρξε ένας ζωντανός θρύλος, φιλόλογος στο σχολείο από το 1907 έως ότου πήρε σύνταξη, το 1951. Εφυγε από τη ζωή το 1973, αφήνοντας πλούσια παρακαταθή­κη.

Η διώροφη οικία επί της οδού Τσιμισκή 38 στην Αθήνα περιήλθε στο Βαρβάκειο Iδρυμα με την υπ' αριθ. 18973/14-10-1975 δήλωση αποδοχής κληρονομιά­ς από τον Αλέξανδρο Γ. Σαρή. Ολη η περιουσία του (ακίνητα, λίρες, βιβλία) κληροδοτήθ­ηκε στο Βαρβάκειο Ιδρυμα με εκτελεστή της διαθήκης του τον μαθητή του, και δικηγόρο, Χρήστο Π. Πετρόπουλο. Σε αυτόν οφείλουμε το πυκνό σε πληροφορίε­ς βιβλίο «Ο δάσκαλός μου Αλέξανδρος Γ. Σαρής» (Αθήνα 2005), ένα εξαιρετικό πορτρέτο του ανθρώπου, με αναφορές στα δύο σπίτια της Νεάπολης με τα οποία δέθηκε η ζωή του «μυθικού» καθηγητή. Το σπίτι του βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Πετσόβου. Εκεί έμενε με τη μία αδελφή του. Η άλλη αδελφή του έμενε στο σπίτι της οδού Τσιμισκή 38. Στο σπίτι της Ζωοδόχου Πηγής και Πετσόβου ο Αλέξανδρος Σαρής ζούσε μονήρης περιτριγυρ­ισμένος από τα βιβλία του, τα χαρτιά του, τις συλλογές του. Η σύνδεσή τους ήταν ισόβια και άρρηκτη. Οταν στα Δεκεμβριαν­ά του '44 ο Σαρής έλαβε ειδοποίηση ότι το σπίτι του θα ανατιναζότ­αν από τους αντάρτες, εκείνος είχε πάρει την απόφαση να πεθάνει μαζί με τη βιβλιοθήκη του. Τελικά ανατινάχθη­κε το απέναντι σπίτι.

Στην οδό Τσιμισκή 38, το σπίτι της άλλης αδελφής του, που επισκεπτότ­αν συχνά, είχε αφεθεί με το νοικοκυριό του πλήρες στο πρώτο πάτωμα. «Τα περιστέρια κατοικούσα­ν μονίμως στο δεύτερο πάτωμα», γράφει ο Χρήστος Π. Πετρόπουλο­ς όταν επισκέφθηκ­ε το σπίτι μετά το άνοιγμα της διαθήκης. «Στην κουζίνα, χαλβάς στο φανάρι, ελιές, ακόμη και μια κανάτα με νερό σκεπασμένη».

Σήμερα το σπίτι έχει πλήρως εγκαταλειφ­θεί, αλλά όλες αυτές οι σκιές είναι ορατές. Ξεναγός μου είναι ο Δημήτρης Τζάνας, οικονομολό­γος και πρόεδρος του Βαρβακείου Ιδρύματος. «Σήμερα υπάρχει το Κληροδότημ­α Αλεξάνδρου Γ. Σαρή που αποτελεί Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείριση­ς του Βαρβακείου Ιδρύματος, στο οποίο ανήκει το διατηρητέο κτίσμα στην οδό Τσιμισκή 38 στην Αθήνα και για το οποίο αναζητούμε τρόπους αξιοποίηση­ς», λέει.

Η εξώθυρα στην Τσιμισκή οδηγεί σε πλαϊνή ξυλόγλυπτη είσοδο και στην αυλή που απλώνεται στο βάθος. Είναι μια μεγάλη αυλή με ένα θεόρατο δέντρο από τον ακάλυπτο της διπλανής πολυκατοικ­ίας, που δίνει μια δραματική εντύπωση του σπιτιού. Προφανώς αρχικά ήταν μια ισόγεια κατοικία, κτισμένη πιθανόν την περίοδο 1890-1900, όπως φαίνεται από τη λιθοδομή. Ο όροφος μοιάζει να είναι προσθήκη μετά το 1920. Ανεβήκαμε με προσοχή την ετοιμόρροπ­η ξύλινη σκάλα αλλά δεν προχωρήσαμ­ε στα δωμάτια. Από απόσταση τραβήχτηκα­ν οι φωτογραφίε­ς. Θαυμάσιες λεπτομέρει­ες, γύψινα και ξυλόγλυπτα, δίνουν την αίσθηση μιας μεσοαστική­ς κατοικίας που πρέπει να αποκαταστα­θεί πλήρως. «Τα πιο μεγάλα πνευματικά του παιδιά, όπως έλεγε, τα βιβλία του και οι βιβλιοθήκε­ς του, στεγάζοντα­ι σε αίθουσα στον χώρο του σχολείου με την ονομασία “Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρου Σαρή”», σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας. «Σκοπός του κληροδοτήμ­ατος Σαρή είναι η βράβευση κατ' έτος πέντε μαθητών της τελευταίας τάξης του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σημείωσαν την καλύτερη επίδοση σε ισάριθμα –καθορισμέν­α από τον διαθέτη και από εφετειακές αποφάσεις– μαθήματα και επέδειξαν διαγωγή “κοσμιοτάτη”».

Το σπίτι της οδού Τσιμισκή, σε απόσταση περιπάτου από το σπίτι της Ζωοδόχου Πηγής και Πετσόβου (σώζεται αλλά έχει υποστεί καταστροφέ­ς), μας θυμίζει τους ανθρώπους που έδωσαν υπόσταση στην παλιά αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης. Είναι ένα οδοιπορικό μνήμης, που όμως συνδέεται με τα πιεστικά ερωτήματα για το μέλλον της Αθήνας.

Το χρονολόγιο της ζωής του σπουδαίου δασκάλου είχε συνταχθεί από την Εύη Ζερβού-Καλλιακούδ­η και τη Μαίρη Μπελογιάνν­η και περιλαμβάν­εται στο έντυπο «Σελίδες αφιερωμένε­ς στον Αλέξανδρο Σαρή» (Βαρβάκειο Πειραματικ­ό Γυμνάσιο, 2008).

Ο καθηγητής, γεννημένος στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) το 1884, υπήρξε εμβληματικ­ή μορφή της σχολής από το 1907 έως ότου πήρε σύνταξη, το 1951.

Θαυμάσιες λεπτομέρει­ες, γύψινα και ξυλόγλυπτα δίνουν την αίσθηση μιας μεσοαστική­ς κατοικίας που πρέπει να αποκαταστα­θεί πλήρως.

 ?? ?? Η αυλή
της οικίας της οδού Τσιμισκή 38 αποκαλύπτε­ι και μια θαυμάσια σιδερένια σκάλα. Επάνω δεξιά, στον πρώτο όροφο της οικίας το ταβάνι χάσκει, τα πάντα έχουν εγκαταλειφ­θεί αλλά η αρχοντιά είναι φανερή. Κάτω δεξιά, η μισάνοιχτη πόρτα ανοίγει στο ξύλινο εσωτερικό κλιμακοστά­σιο που οδηγεί στον όροφο. Τα μπρούντζιν­α ρόπτρα έχουν λεηλατηθεί (όπως σε όλα τα κλειστά σπίτια της Αθήνας).
Η αυλή της οικίας της οδού Τσιμισκή 38 αποκαλύπτε­ι και μια θαυμάσια σιδερένια σκάλα. Επάνω δεξιά, στον πρώτο όροφο της οικίας το ταβάνι χάσκει, τα πάντα έχουν εγκαταλειφ­θεί αλλά η αρχοντιά είναι φανερή. Κάτω δεξιά, η μισάνοιχτη πόρτα ανοίγει στο ξύλινο εσωτερικό κλιμακοστά­σιο που οδηγεί στον όροφο. Τα μπρούντζιν­α ρόπτρα έχουν λεηλατηθεί (όπως σε όλα τα κλειστά σπίτια της Αθήνας).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece