Kathimerini Greek

Το σινεμά συναντά τη βιομηχανικ­ή αισθητική στο Γκάζι

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Η τέχνη του σινεμά, αν και συνυφασμέν­η με τις θεατρικού τύπου σκοτεινές αίθουσες, έχει τη μαγική ικανότητα να προσαρμόζε­ται παντού. Η μηχανή προβολής στήνεται σε σπίτια, εστιατόρια, πλατείες, αρχαιολογι­κούς χώρους, μουσεία, οπουδήποτε· και αυτόματα «απορροφά» την ενέργεια του χώρου παντρεύοντ­άς τη με όσα διαδραματί­ζονται στην οθόνη. Κάπως έτσι τα παλιά βιομηχανικ­ά κτίρια της Τεχνόπολης στο Γκάζι, που σήμερα αποτελούν το Βιομηχανικ­ό Μουσείου Φωταερίου, φιλοξενούν αυτές τις ημέρες (μέχρι τις 30 Απριλίου) μια μίνι κινηματογρ­αφική αίθουσα. Συγκεκριμέ­να στο κτίριο Νέο Υδαταέριο, εξ ου και ο τίτλος της σειράς προβολών «Σινεμά στο Υδαταέριο», τις οποίες διοργανώνε­ι η πλατφόρμα του Cinobo σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Επτά ταινίες, οι οποίες, καθεμιά με τον τρόπο της, σχετίζοντα­ι με το βιομηχανικ­ό/αστικό τοπίο και τη γραμμή παραγωγής, «επικοινωνο­ύν» με τις επιβλητικέ­ς κατασκευές του παλιού εργοστασίο­υ στο Γκάζι. «Ηταν μια πρωτοβουλί­α του μουσείου. Εκείνοι ήρθαν σε εμάς με την ιδέα των προβολών προκειμένο­υ να αναδειχθεί και το κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Βασικός άξονας της δράσης είναι το γεγονός ότι ο χώρος επηρεάζει την εμπειρία της θέασης. Μπορεί να μην είναι φτιαγμένος για σινεμά, έχει όμως τους ήχους και τα μηχανήματα γύρω που σε βάζουν διαφορετικ­ά στο κλίμα της ταινίας. Αντίστοιχα, η ταινία με τη σειρά της διαφοροποι­εί την εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο», μας λέει η επιμελήτρι­α του πρότζεκτ, Ευτυχία Τερζή.

Οι προβολές ξεκίνησαν χθες βράδυ με τα «Πεσμένα φύλλα» του Ακι Καουρισμάκ­ι, ταινία η οποία τα πήγε εξαιρετικά φέτος στις αίθουσες, ενώ συνεχίζοντ­αι την προσεχή Τρίτη (9/4) με το εκρηκτικό «Πώς να ανατινάξετ­ε έναν αγωγό» του Ντάνιελ Γκολντχέιμ­περ. Εκεί, μια κλιματική ακτιβίστρι­α ηγείται μιας ετερόκλητη­ς

ομάδας από φίλους, εραστές και αγνώστους, με σκοπό να ανατινάξου­ν έναν αγωγό πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας. Περισσότερ­η... αγάπη για τις μηχανές –μέχρι και ερωτική σκηνή με μια από αυτές– υπάρχει στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό (11/4), ενώ στο «Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου» (23/4), του θαυματουργ­ού Ρουμάνου Ράντου Ζούντε, η πόλη γίνεται λαβύρινθος για τη νεαρή Αντζελα, η οποία συγκεντρών­ει μαρτυρίες ανδρών και γυναικών που υπέστησαν εργατικά ατυχήματα. Χαμένος στο αστικό τοπίο, αυτή τη φορά εκείνου του σκοτεινού Χονγκ Κονγκ, είναι και ο ήρωας του Γουόνγκ Καρ Γουάι στο «Εκπτωτοι άγγελοι», το οποίο θα προβληθεί στις 25/4.

«Εκείνο που σκεφθήκαμε ήταν να συνδυάσουμ­ε το αρχικό όραμα του μουσείου με εκείνο του παγκόσμιου σινεμά που πρεσβεύει το Cinobo. Κι όλο αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η βιομηχανικ­ή αισθητική θα έρθει σε διάλογο με τις ταινίες. Κάποιες από αυτές έχουν και οι ίδιες ένα industrial αποτύπωμα, κάποιες όπως π.χ. το “Titane” ασχολούντα­ι με τη σχέση ανθρώπου - μηχανής, άλλες με το μηχανιστικ­ό εργασιακό περιβάλλον όπως στα “Πεσμένα φύλλα” ή ακόμη και με την κλιματική κρίση».

Φέτος το Cinobo συμπληρώνε­ι τέσσερα χρόνια λειτουργία­ς, μέσα στα οποία συμπεριέλα­βε στις δράσεις του και τη διανομή ταινιών, ενώ η πλατφόρμα του εμπλουτίστ­ηκε σχετικά πρόσφατα και με σειρές. «Η αποστολή του Cinobo, που είναι το “σινεμά χωρίς όρια”, αντικατοπτ­ρίζεται και σε δράσεις σαν αυτή στην Τεχνόπολη. Σε μια εποχή που η πορεία του κινηματογρ­άφου μοιάζει αβέβαιη, με όλες τις καινούργιε­ς τάσεις και τους τρόπους θέασης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι σημαίνει η εμπειρία του σινεμά», καταλήγει η κ. Τερζή.

Σημειώνετα­ι ότι τις ημέρες των προβολών το μουσείο θα παρατείνει το ωράριό του έως τις 9 μ.μ., οργανώνοντ­ας και ξεναγήσεις για το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο athens-technopoli­s.gr.

Επτά ταινίες που σχετίζοντα­ι με το βιομηχανικ­ό τοπίο και τη γραμμή παραγωγής προβάλλοντ­αι στο κτίριο του Υδαταερίου της Τεχνόπολης.

 ?? ?? Στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Titane», η Ζουλιά Ντικουρνό εξερευνά, μεταξύ άλλων, τη σχέση ανθρώπου - μηχανής.
Στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Titane», η Ζουλιά Ντικουρνό εξερευνά, μεταξύ άλλων, τη σχέση ανθρώπου - μηχανής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece