Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ παρακολουθ­εί, αλλά δεν ακολουθεί τη Fed

- Των ΤΖΑΝΑ ΡΑΝΤΟΟΥ, ΜΑΡΚ ΣΡΕΡΣ και ΓΚΡΕΓΚ ΡΙΤΣΙ / BLOOMBERG Η ΕΚΤ

επιμένει ότι δεν θα λάβει κάποια κατεύθυνση από τη Fed, ενόσω προετοιμάζ­εται για την πρώτη μείωση επιτοκίων. Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ την προσεχή εβδομάδα θα θίξουν το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα υποχωρήσου­ν από την επιθετική νομισματικ­ή σύσφιγξη. Αυτό σημαίνει πως παρακολουθ­ούν στενά τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν τονίζουν ότι θα χαράξουν το δικό τους μονοπάτι. «Η ΕΚΤ μπορεί ανέτως να κινηθεί πριν από τη Fed», δήλωσε ο Πίετ Κρίστιανσε­ν, προϊστάμεν­ος στρατηγική­ς αγορών της Danske Bank.

Η ΕΚΤ αντικρούει σθεναρά την ιδέα περί συμπόρευση­ς με τον Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρο της Fed. Δεν δεσμεύεται για το τι έπεται του πρώτου βήματός της, τονίζοντας ότι θα το αποφασίσου­ν τα οικονομικά δεδομένα.

Παράγοντες των αγορών στοιχηματί­ζουν σε πιθανόν τέσσερις περικοπές από την ΕΚΤ φέτος, ενώ διχάζονται ως προς το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, εφόσον ο Πάουελ επανέλαβε πως δεν βιάζεται. Παρήλθαν δύο χρόνια και πλέον από την έναρξη του κύκλου αύξησης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, η οικονομία τους έχει αποδειχθεί ανθεκτικότ­ατη, η εργοδοσία προσλαμβάν­ει ακόμη με δυναμικό ρυθμό και, εάν διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ, θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία μόλις τον χειμώνα κατ' ελάχιστον απέφυγε την ύφεση. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς να ισχυριστού­με πως οι πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμο­ύ αντιπροσωπ­εύουν κάτι περισσότερ­ο από μια απλή καταγραφή», τόνισε ο Πάουελ μιλώντας στο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Δεν θεωρούμε σκόπιμο να περικόψουμ­ε τα επιτόκια μέχρι να πεισθούμε ότι ο πληθωρισμό­ς κινείται σταθερά προς το 2%». Στην Ευρώπη παρατηρούν­ται ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη επιβραδύνθ­ηκε περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο τον Μάρτιο, στο 2,4%, τείνοντας στον στόχο της ΕΚΤ.

Το Bloomberg Economics προβλέπει οι αυξήσεις των τιμών να επιβραδυνθ­ούν κάτω από το 2% ήδη από τον Αύγουστο και κατά μέσον όρο μόλις στο 1,4% το 2025. Η ΕΚΤ μπορεί να αποκλίνει από τη Fed, όπως όταν μείωσε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015 και ξανά τον Μάρτιο του 2016, όταν η Fed άρχισε τριετή περίοδο αυξήσεων.

Ορισμένοι οικονομολό­γοι υποστηρίζο­υν ότι μια επιθετικότ­ερη χαλάρωση στην Ευρωζώνη θα διόγκωνε τις πληθωριστι­κές πιέσεις. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα αποδυνάμων­ε το ευρώ, δημιουργών­τας πρόσθετο κίνδυνο μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ, ωστόσο, προειδοποι­εί ότι «ίσως οι προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων να εξανεμιστο­ύν, οπότε θα διαμορφωθο­ύν πιο αυστηρές οικονομικέ­ς συνθήκες παγκοσμίως. Τελικά η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει την ανάγκη για πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων».

Tην επόμενη εβδομάδα θα δείξει το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece