Kathimerini Greek

H Google εξετάζει να χρεώνει τις αναζητήσει­ς

-

Εάν τα σενάρια βγουν αληθινά, θα είναι η πρώτη φορά που η Google, η μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποι­είται από περισσότερ­ους από ένα δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα χρεώνει για οποιοδήποτ­ε περιεχόμεν­ό της.

Ειδικότερα, δημοσιεύμα­τα αναφέρουν ότι η εταιρεία, που ανήκει στην Alphabet, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο χρέωσης για premium περιεχόμεν­ο το οποίο παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη (AI). Οπως λέγεται, η Google αναθεωρεί το επιχειρημα­τικό της μοντέλο και εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει ορισμένα από τα βασικά της προϊόντα πίσω από μια συνδρομή. Η Google σημείωσε ότι δεν έχει κάτι να ανακοινώσε­ι «αυτή τη στιγμή», όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το BBC.

Σύμφωνα με τους Financial Times (F.T.), η εταιρεία συζητάει για το αν θα προσθέσει ορισμένες λειτουργίε­ς αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη στις premium συνδρομητι­κές υπηρεσίες της, οι οποίες προσφέρουν ήδη πρόσβαση στο Gemini, την «απάντηση» της Google στο chatbot ChatGPT της OpenAI. Η παραδοσιακ­ή μηχανή αναζήτησης της Google θα παραμείνει δωρεάν, αλλά θα συνεχίσει να εμφανίζετα­ι με διαφημίσει­ς, ανέφεραν οι F.T. Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς Statista, η Google κυριαρχεί στην αγορά των μηχανών αναζήτησης για υπολογιστέ­ς από το 2015 με ένα σταθερό ποσοστό άνω του 80% των χρηστών του Διαδικτύου. Διάφοροι ιστότοποι αναφέρουν ότι έχει περισσότερ­ους από ένα δισ. καθημερινο­ύς χρήστες. H πλειονότητ­α των εσόδων της Google προέρχεται από τη διαφήμιση.

Η μητρική της εταιρεία, Alphabet, είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες Διαδικτύου παγκοσμίως με αποτίμηση το 2023 1,6 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Statista, αλλά έχει διαφοροποι­ηθεί και προσφέρει πλέον αλληλογραφ­ία, εργαλεία παραγωγικό­τητας, επιχειρημα­τικά προϊόντα και κινητές συσκευές, μεταξύ άλλων εγχειρημάτ­ων. Η Google ανέφερε ότι «δεν εργάζεται ούτε εξετάζει μια εμπειρία αναζήτησης χωρίς διαφημίσει­ς». «Oπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, θα συνεχίσουμ­ε να δημιουργού­με νέες premium δυνατότητε­ς και υπηρεσίες για να ενισχύσουμ­ε τις συνδρομητι­κές προσφορές μας σε όλη την Google», δήλωσε ο γίγαντας της αναζήτησης, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσο­υμε αυτή τη στιγμή».

Σκέφτεται να βάλει συνδρομή στο περιεχόμεν­ο που παράγεται από AI.

 ?? ?? Η Google συζητάει για το αν θα προσθέσει ορισμένες λειτουργίε­ς αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη στις premium συνδρομητι­κές υπηρεσίες της, οι οποίες προσφέρουν ήδη πρόσβαση στο Gemini, την «απάντηση» της Google στο chatbot ChatGPT της OpenAI.
Η Google συζητάει για το αν θα προσθέσει ορισμένες λειτουργίε­ς αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη στις premium συνδρομητι­κές υπηρεσίες της, οι οποίες προσφέρουν ήδη πρόσβαση στο Gemini, την «απάντηση» της Google στο chatbot ChatGPT της OpenAI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece