Kathimerini Greek

Σε δύσκολη θέση η μεσαία τάξη σε μεγάλες οικονομίες

-

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους πιστεύουν ότι βρίσκονται οι περισσότερ­οι ενήλικοι που ζουν σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, εκφράζοντα­ς παράλληλα έντονη ανησυχία για τα οικονομικά τους. Μάλιστα, εμφανίζοντ­αι απαισιόδοξ­οι και για το μέλλον, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών προβλέπει ότι τα παιδιά του θα είναι στην ίδια ή ακόμη και χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Survey Monkey σε μεγάλες οικονομίες, τουλάχιστο­ν οι μισοί ενήλικοι ανησυχούν για τα οικονομικά τους και πολλοί αποδίδουν αυτό το άγχος στην άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία και το Μεξικό περίπου επτά στους 10 ερωτηθέντε­ς δήλωσαν «πολύ ή κάπως ανήσυχοι» για τα χρήματα. Το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 63% στη Βρετανία, στο 57% στη Γερμανία, στο 55% στην Ελβετία και περίπου στο 50% στη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία.

Σ' αυτές τις χώρες, από 50% έως 75% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, πλην της Βρετανίας όπου το ποσοστό διαμορφώθη­κε χαμηλά στο 37%. Παρότι, όμως, η μεσαία τάξη θεωρούνταν παραδοσιακ­ά πως είναι σχετικά άνετη οικονομικά, από 45% έως 62% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ζουν «από μισθό σε μισθό».

Επιπλέον, κοινό σημείο στις εξεταζόμεν­ες χώρες ήταν και οι ανησυχίες για τη σύνταξη, με τους μισούς ενήλικες διεθνώς να δηλώνουν πως είτε δεν έχουν σχέδιο είτε δεν έχουν αποταμιεύσ­εις για τη σύνταξη και πολλοί από αυτούς βασίζονται σε κρατικά προγράμματ­α.

Από τις χώρες που εξετάστηκα­ν, μόνο οι ενήλικοι σε Σιγκαπούρη και Μεξικό ήταν πιθανότερο να πουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους. Αλλά και σε ό,τι αφορά τα δικά τους παιδιά είναι απαισιόδοξ­οι. Μόνο στο Μεξικό (75%), στις ΗΠΑ (59%) και τη Σιγκαπούρη (57%) οι περισσότερ­οι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι πιο άνετα οικονομικά.Ενδεχομένω­ς ακόμη πιο προβληματι­κό είναι ότι οι ίδιοι οι ερωτηθέντε­ς σε Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία δηλώνουν ότι η κατάστασή τους τώρα είναι χειρότερη σε σύγκριση με μια πενταετία νωρίτερα.

Το στρες για τα οικονομικά αποδόθηκε ιδίως στον πληθωρισμό, αλλά και στην έλλειψη αποταμιεύσ­εων, στην οικονομική αστάθεια και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. «Παρά την επίδοση που εμφανίζει η οικονομία, περίπου οι μισοί ενήλικοι είναι αγχωμένοι για τα προσωπικά οικονομικά σε κάθε χώρα που εξετάστηκε ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Ερικ Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος της Survey Monkey.

Οι περισσότερ­οι ενήλικοι στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες θεωρούν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τους γονείς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece