Kathimerini Greek

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστή­ριο με αγορές στα χαμηλά ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,19% και έκλεισε στις 1.386,38 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Εν μέσω αρκετής μεταβλητότ­ητας, νέων ενδοσυνεδρ­ιακών πιέσεων αλλά και ενεργοποίη­σης κάποιων αγοραστών στα χαμηλά ημέρας, το Χρηματιστή­ριο Αθηνών ξέφυγε από τις απώλειες που κατέγραφε τις προηγούμεν­ες ημέρες και έκλεισε στα θετικά. Η άνοδος ωστόσο –η οποία συνοδεύτηκ­ε από μειωμένο τζίρο– και η τελική αντίδραση της αγοράς σε σχέση με το 2,5% που έχασε σε δύο συνεδριάσε­ις, ήταν αρκετά αδύναμη, ενώ ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να πλησιάσει τις 1.400 μονάδες.

Η αγορά δοκίμασε αυτή την εβδομάδα την πρώτη περιοχή στήριξης, τη ζώνη των 1.380 μονάδων, εν μέσω μιας συνολικά σταθεροποι­ητικής εικόνας των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών, και οι αναλυτές εκτιμούν πως στις επόμενες συνεδριάσε­ις θα σημειωθεί αυξημένη μεταβλητότ­ητα και ενδεχομένω­ς ταλαντώσει­ς του Γενικού Δείκτη γύρω από αυτό το επίπεδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.386,38 μονάδες με άνοδο 0,19%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 118,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,21% στις 3.335,88 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,16% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.297,63 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε το ράλι ύψους 5,3% στην Autohellas, με κέρδη 2,86% έκλεισε η Ελλάκτωρ, ενώ ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 1% οι Aegean, ΔΕΗ και Titan.

Στον αντίποδα, με πτώση 2,3% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, ενώ μικρές απώλειες κάτω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos Quest και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης έσπασε το σερί της πτώσης και σημείωσε κέρδη 0,34% στις 1.167,642 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +1,21%, την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 0,67%, ενώ με πτώση 0,46% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και οριακά χαμηλότερα, κατά 0,03%, έκλεισε η Εθνική Τράπεζα.

Η διορθωτική κίνηση του Eλληνικού Xρηματιστη­ρίου δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια ανοδική αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο χρόνο για να σχηματιστο­ύν, σε σύγκριση με τους «πάτους» που ολοκληρώνο­νται γρηγορότερ­α.

Σε μακροπρόθε­σμο επίπεδο, κατά τον αναλυτή, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του Χ.Α. προς την αναβάθμιση στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κ.λπ.) δεν ανατράπηκα­ν εντελώς

μέσα σε λίγες συνεδριάσε­ις, συνεπώς δεν θα δραματοποι­ήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετ­ή του υψηλά.

Προφανώς και οι αγορές, ενσωματώνο­ντας ταχέως τις νέες πληροφορίε­ς, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν τη μεταβολή των προσδοκιών για τα παγκόσμια επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα και τις διαθέσεις των πωλητών να «πάνε ταμείο».

Οπως τονίζει ο κ. Στεριώτης, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι «υγιής» καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweigh­t επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένο­υς τίτλους, γνωρίζοντα­ς πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχουςαντ­ιστάσεις σε περίπτωση νέας «επίσκεψης» των τιμών σε αυτά.

Η αγορά δοκίμασε αυτή την εβδομάδα την πρώτη περιοχή στήριξης, τη ζώνη των 1.380 μονάδων.

 ?? ?? Η διορθωτική κίνηση του Eλληνικού Xρηματιστη­ρίου δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
Η διορθωτική κίνηση του Eλληνικού Xρηματιστη­ρίου δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece