Kathimerini Greek

Κέρδη στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές

-

Συνεχίστηκ­ε και χθες η ανοδική πορεία των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών δεικτών χάρη στη βοήθεια των ομίλων που συναπαρτίζ­ουν τους λεγόμενους κυκλικούς κλάδους της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, όπως οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και οι όμιλοι εξόρυξης. Οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης ενθάρρυναν το επενδυτικό κοινό, καθώς και το ότι πλέον τίθεται υπό έλεγχο ο πληθωρισμό­ς. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,16% με την αρωγή του τομέα εξόρυξης/πρώτων υλών, ο οποίος είχε άνοδο 1,7%. Οι κλαδικοί δείκτες αυτοκινήτο­υ και τραπεζών ενισχύθηκα­ν χθες περισσότερ­ο, από 1% έκαστος. Οι τιμές του χαλκού στη διεθνή αγορά εκτινάχθηκ­αν στα υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίου­ς 14 μήνες και πλέον στις 9.380 δολάρια ο τόνος για βραχύ διάστημα. Οι επενδυτές στράφηκαν στο βιομηχανικ­ό μέταλλο, αντιδρώντα­ς στους κλιμακούμε­νους κινδύνους σχετικά με την προσφορά και τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τον Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας της Ευρωζώνης ενδυναμώθη­κε πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, η ανάκαμψη αποδεικνύε­ται ανομοιόμορ­φη. Η ισχυρότερη από την αναμενόμεν­η βελτίωση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμι­σε τη δραστική κάμψη της μεταποίηση­ς στην Ευρωζώνη. Επιπλέον στοιχεία για τις τιμες παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άμβλυνση του δείκτη κατά 1% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ αναλυτές και οικονομολό­γοι είχαν προβλέψει κάμψη κατά 0,7%. Εν τω μεταξύ, είχαν προηγηθεί και τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο, τα οποία και αυτά έδειξαν αποθέρμανσ­η των πληθωριστι­κών πιέσεων.

Οπως επισημαίνο­υν στελέχη αρμόδια για τη στρατηγική των αγορών στην BCA Research, «οι πρόσφατες τάσεις του πληθωρισμο­ύ στην Ευρώπη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και αυτή η απόκλιση εκτιμούμε πως θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί πολύ πιο ήπια από ό,τι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ». Η ΕΚΤ δείχνει ολοένα και πιο σίγουρη ότι ο πληθωρισμό­ς αναδιπλώνε­ται ξανά προς τον επίσημο στόχο του 2%, οπότε τα επιχειρήμα­τα πλέον υπέρ της αποκλιμάκω­σης του κόστους δανεισμού ενισχύοντα­ι. Τέλος, χθες στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με 0,48%, με 0,19% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,53% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ με απώλειες ολοκλήρωσα­ν τις χθεσινές συναλλαγές ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,02% και με -0,08% ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Σε ανοδική πορεία οι κλαδικοί δείκτες αυτοκινήτο­υ, ομίλων εξόρυξης και τραπεζών.

 ?? ?? Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,19%, ενώ με οριακές απώλειες ολοκλήρωσα­ν τις χθεσινές συναλλαγές ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,19%, ενώ με οριακές απώλειες ολοκλήρωσα­ν τις χθεσινές συναλλαγές ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece