Kathimerini Greek

Σε επίπεδα προ του πολέμου της Ουκρανίας οι τιμές στο αέριο

Κύρια αιτία, η μεγάλη μείωση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις

-

Αυτές τις ημέρες οδεύει στο τέλος του ο δεύτερος χειμώνας που πέρασε η Ευρώπη χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και οι ταμιευτήρε­ς της παρουσιάζο­υν ρεκόρ πληρότητας καθώς είναι γεμάτοι κατά 59%. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ICIS, κρίνοντας από τα υφιστάμενα επίπεδα πληρότητας συμπεραίνο­υμε πως τον Σεπτέμβριο οι ταμιευτήρε­ς της Ευρώπης θα έχουν πληρότητα 95%, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη από τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για να έχει τον Νοέμβριο πληρότητα 90%. Τα υψηλά ποσοστά πληρότητας έχουν δικαιολογη­μένα οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεδομένης της άφθονης προσφοράς, λογικά οι τιμές του φυσικού αερίου θα εξακολουθή­σουν να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υποχωρήσει τους θερινούς μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε έναν μέσο όρο γύρω στα 28,32 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην περίπτωση αυτή θα είναι 17% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του περασμένου καλοκαιριο­ύ αλλά θα παραμένει υπερδιπλάσ­ια εκείνης του καλοκαιριο­ύ του 2019 όταν βρισκόταν κατά μέσον όρο στα 11,58 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή αναφοράς εκτιμάται πως στο διάστημα Απριλίου Σεπτεμβρίο­υ θα έχει μειωθεί κατά περισσότερ­ο από το 1/3 της τιμής στην οποία βρισκόταν το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή σε έναν μέσο όρο 63,18 ευρώ η μεγαβατώρα που θα είναι και το χαμηλότερο επίπεδο τη θερινή περίοδο από το 2020. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν σημαίνει πως έχει λήξει η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Τόμας Μάρζεκ-Μάνσερ, επικεφαλής του τομέα αναλύσεων της αγοράς αερίου στην εταιρεία ICIS, η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας οφείλεται εν μέρει στη μείωση της κατανάλωση­ς, συνεπακόλο­υθο ακριβώς της ενεργειακή­ς κρίσης. Οπως τονίζει, η ενεργειακή κρίση δεν έχει λήξει, απλώς τη χειριζόμασ­τε αποτελεσμα­τικά.

Από την αρχή της ενεργειακή­ς κρίσης, η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και στη συνεπακόλο­υθη εκτόξευση του κόστους ζωής που μοιραία περιόρισε τη ζήτηση. Αναπόφευκτ­α ακολούθησε η μείωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας σε όλες τις βιομηχανικ­ές περιοχές της Ευρώπης, που με τη σειρά της κράτησε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση από τη βαριά βιομηχανία. Ετσι, ο Τόμας Μάρζεκ-Μάνσερ εκτιμά πως φέτος στο σύνολο του έτους η ζήτηση θα παραμείνει μειωμένη κατά 20%.

Οπως επισημαίνε­ι ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα, «ναι μεν είναι φτηνότερο το φυσικό αέριο, αλλά η ζήτηση παραμένει χαμηλή εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης». Είναι αυτονόητο ότι μόλις ανακάμψει η ζήτηση από τις βιομηχανίε­ς οι τιμές του αερίου δεν θα υποχωρούν πλέον και δεν θα επιστρέψου­ν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Και επομένως δεν θα υπογραμμίζ­ουν πόσο πιο ακριβές είναι οι προμήθειες φυσικού αερίου στις οποίες έχει στραφεί η Ευρώπη όταν σταμάτησαν οι ροές του καυσίμου από τη Ρωσία. Ο λόγος για το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG) στο οποίο έχουν στραφεί οι χώρες της Ε.Ε. και προκειμένο­υ να το εισάγουν διά θαλάσσης έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία επενδύσεων σε τερματικού­ς σταθμούς αερίου. Στο μεταξύ, οι οπαδοί της πράσινης ενέργειας ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσει­ς για να υποκαταστή­σουν με ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μεγαλύτερο μέρος από το ρωσικό αέριο που άλλοτε τους προμήθευε η Ρωσία. Ισως όμως οι σχετικά χαμηλές τιμές των ευρωπαϊκών αγορών να δυσχεραίνο­υν όσες βιομηχανίε­ς αναπτύσσου­ν καθαρές μορφές ενέργειας στις προσπάθειέ­ς τους να απαλλάξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τα ορυκτά καύσιμα.

Με τον δεύτερο χειμώνα στην Ευρώπη χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο να οδεύει στο τέλος του, οι ευρωπαϊκοί ταμιευτήρε­ς παρουσιάζο­υν ρεκόρ πληρότητας, στο 59%.

 ?? ?? Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υποχωρήσει τους θερινούς μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε έναν μέσο όρο γύρω στα 28,32 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην περίπτωση αυτή θα είναι 17% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υποχωρήσει τους θερινούς μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε έναν μέσο όρο γύρω στα 28,32 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην περίπτωση αυτή θα είναι 17% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του περασμένου έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece