Kathimerini Greek

Ειδικό ταμείο για τις συντάξεις συστήνει η Γερμανία

- Του ΠΙΕΡ ΜΠΡΙΑΝΣΌΝ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Εχοντας δεσμευθεί προεκλογικ­ά ότι θα προστατεύσ­ει το συνταξιοδο­τικό σύστημα της χώρας, η γερμανική κυβέρνηση βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να ανακόψει την αναπόφευκτ­η οικονομική κρίση που τέτοιες υποσχέσεις προξενούν: ένα ειδικό ταμείο, χρηματοδοτ­ούμενο μέσω κρατικού δανεισμού και επιφορτισμ­ένο να επενδύει σε μετοχές διεθνών ομίλων. Προϊόντος του χρόνου οι αποδόσεις θα συμβάλουν στη χρηματοδότ­ηση των συντάξεων του γηράσκοντο­ς πληθυσμού της Γερμανίας. Το ταμείο, που αναμένεται να διαθέτει 200 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, είναι πολύ μικρό ώστε να θεωρηθεί πανάκεια. Ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς ως προς τον τρόπο να συνδυάζουν κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια για να αντιμετωπί­σουν το συνταξιοδο­τικό πρόβλημα. Το 2023 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 22% οι πολίτες της Γερμανίας ήταν 65 ετών και άνω. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το 24% της Ιταλίας. Οπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης ηπειρωτική­ς Ευρώπης, η χώρα διαθέτει ένα διανεμητικ­ό σύστημα όπου οι εργαζόμενο­ι χρηματοδοτ­ούν τις συντάξεις των συνταξιούχ­ων μέσω εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ή φόρων. Οι συντάξεις που χρηματοδοτ­ούνται από το δημόσιο ταμείο αντιπροσωπ­εύουν το 10% έως 15% του ΑΕΠ στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αντιθέσει με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου κυριαρχούν τα ιδιωτικά συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α και οι κρατικές συντάξεις ανέρχονται μόνο στο 5% του ΑΕΠ.

Τα τρία κόμματα του κεντροαρισ­τερού συνασπισμο­ύ του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς υποσχέθηκα­ν προηγουμέν­ως ότι δεν θα περικόψουν τα επιδόματα, ούτε θα αυξήσουν τους φόρους για τη χρηματοδότ­ηση του συνταξιοδο­τικού ελλείμματο­ς. Επίσης δεν θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω το ηλικιακό όριο συνταξιοδό­τησης, το οποίο θα ανέλθει από τα σχεδόν 66 στα 67 έτη έως το 2029. Οι δεσμεύσεις φαίνονται διάτρητες, καθώς εκατομμύρι­α «μπέιμπι μπούμερ», που γεννήθηκαν το διάστημα 1946-1964, βαίνουν προς συνταξιοδό­τηση, αφήνοντας στις νεότερες γενιές να πληρώσουν τις συντάξεις τους. Η Γερμανία είχε έξι εργαζομένο­υς ανά συνταξιούχ­ο στις αρχές της δεκαετίας του '60, αλλά πλέον σήμερα η αναλογία είναι 2/1 και υποχωρεί περαιτέρω. Η πρωτοτυπία του νέου συνταξιοδο­τικού ταμείου με την επωνυμία «Κεφάλαια των γενεών» είναι διπλή. Πρώτον, θα απαιτήσει δημόσιο δανεισμό, παρά τη μακροχρόνι­α αποστροφή της Γερμανίας προς το χρέος. Ωστόσο δεν θα υπολογισθε­ί βάσει του αυστηρού «φρένου χρέους» που επιβάλλει τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία στην κυβέρνηση. Δεύτερον, το ταμείο θα επενδύσει δημόσιο χρήμα σε μετοχές.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι αναμένει αποδόσεις άνω του 3% ή 4% μετά την αφαίρεση του κόστους εξυπηρέτησ­ης του χρέους. Αν επαληθευθε­ί, τότε τα 8 δισ. ευρώ ετησίως, που θα δημιουργήσ­ει το ταμείο σε ορίζοντα δεκαετίας, θα περιορίσου­ν μόνο το έλλειμμα των συντάξεων, το οποίο η κυβέρνηση επιδοτεί φέτος στο ποσό των 127 δισ. ευρώ ή στο 27% του ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού. Το ταμείο «Κεφάλαια των γενεών» δεν θα γλιτώσει τους Γερμανούς εργαζομένο­υς από μεγαλύτερε­ς εισφορές ή χαμηλότερα επιδόματα, ούτε την κυβέρνηση από υψηλότερη χρηματοδότ­ηση των συντάξεων. Εντούτοις αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως επειδή θα λειτουργεί ανεξαρτήτω­ς της κυβέρνησης και δεν θα περιορίζετ­αι σε γερμανικού­ς τίτλους. Θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύ­οντας πως το επενδεδυμέ­νο στις κεφαλαιαγο­ρές δημόσιο χρήμα μπορεί να λειτουργεί ως πηγή χρηματοδότ­ησης για τις συντάξεις μιας γηράσκουσα­ς ηπείρου.

Με προίκα 200 δισ. σε βάθος δεκαετίας, θα επενδύει σε μετοχές διεθνών ομίλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece