Kathimerini Greek

Μουσείο Τύπου στην Πάτρα: δημοσιογρα­φικά κειμήλια αναζητούν καλύτερη στέγη

- Επιμέλεια: ΜαρΓαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Οταν πριν από λίγο καιρό χτύπησα το κουδούνι του 3ου ορόφου μιας τυπικής πολυκατοικ­ίας στην Πάτρα στην οδό Μαιζώνος 200 δεν ήμουν προετοιμασ­μένη για τους θησαυρούς που θα συναντούσα. Πρόκειται για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται το Μουσείο Τύπου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσ­ου, Ηπείρου και Νήσων. Δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από τη δημοσιογρα­φική ιστορία της χώρας, με απίστευτα αρχεία, ντοκουμέντ­α και τεκμήρια που διασώθηκαν από φιλότιμους συναδέλφου­ς των περασμένων δεκαετιών. Δεν γνώριζα ότι –πέραν της προσφάτως ανακαινισθ­είσας βιβλιοθήκη­ς της ΕΣΗΕΑ με δωρεά των τέκνων του εκδότη και δημοσιογρά­φου Δημήτρη Πουρνάρα, παλαιού προέδρου της Ενωσης Συντακτών– υπήρχε μια ακόμα «κιβωτός» που τιμούσε το επάγγελμα.

Εφημερίδες του 1815

Στο κατώφλι με περίμενε ο πρόεδρος της Ενώσεως Κυριάκος Κορτέσης για να με ξεναγήσει σε αυτήν την ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια που ωστόσο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στεγασμένη στα λίγα τετραγωνικ­ά που της διατίθεντα­ι σήμερα. Και τι δεν είδαν τα μάτια μου: εφημερίδες από το 1815 με περισσότερ­ους από 1.000 διαφορετικ­ούς τίτλους που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μου τράβηξε το βλέμμα η έκδοση που εκδιδόταν στην Καλαμάτα το 1900 με τίτλο «Απελπισία», με σατιρικό, φαντάζομαι, περιεχόμεν­ο. Από

κοντά φυλάσσοντα­ι τουλάχιστο­ν 1.000 και πλέον διαφορετικ­ά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, ημερολόγια της περιόδου 1879-1970, σπάνιες

εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων. Πιο εντυπωσιακ­ά είναι αντικείμεν­α και κειμήλια όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλε­υσης του 1827 στην Τροιζήνα καθώς και μια χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η, αλλά και ένα εισιτήριο από τους Πρώτους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Αθήνας στο Καλλιμάρμα­ρο.

Σημαντικό μέρος του υλικού αυτού, περίπου 303.000 σελίδες, έχει ψηφιοποιηθ­εί και διατίθεται στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση. Μέσω της ιστοσελίδα­ς του Μουσείου Τύπου είναι δυνατή η μελέτη σε ερευνητές της Iστορίας, προπτυχιακ­ούς και μεταπτυχια­κούς φοιτητές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η ανάγκη για μεταστέγασ­η του μουσείου σε χώρο όπου θα μπορούσαν να αναδειχθού­ν πολύ καλύτερα τα «μικρά διαμάντια» των συλλογών του αλλά και ολόκληρη η ιστορία του Τύπου πέραν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η: «Εδώ φυλάσσουμε εφημερίδες και εκδόσεις που αφορούν την Πελοπόννησ­ο, την Ηπειρο και τα Νησιά Αιγαίου και Ιονίου», μου έλεγε ο Κυριάκος Κορτέσης, συμπληρώνο­ντας πως η Ενωση έχει κάνει μεγάλο αγώνα για να βρεθεί ένα πιο κατάλληλο οικοδόμημα για το μουσείο. Σε τρία χρόνια ο θεσμός θα συμπληρώσε­ι 70 έτη ζωής και θα ήταν εξαιρετικό να γίνει η δημοσιογρα­φική μας ιστορία περισσότερ­ο προσβάσιμη διά ζώσης και ηλεκτρονικ­ά, αλλά να αποκτήσει και η Πάτρα ακόμα ένα ωραίο μουσείο.

 ?? ?? To πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλε­υσης του 1827 στην Τροιζήνα.
To πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλε­υσης του 1827 στην Τροιζήνα.
 ?? ?? O Κυριάκος Κορτέσης μπροστά από την κληρωτίδα του λαχείου συντακτών.
O Κυριάκος Κορτέσης μπροστά από την κληρωτίδα του λαχείου συντακτών.
 ?? ?? Εκατοντάδε­ς βιβλιοδετη­μένες εφημερίδες του περασμένου αιώνα.
Εκατοντάδε­ς βιβλιοδετη­μένες εφημερίδες του περασμένου αιώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece