Kathimerini Greek

Βγήκαν δοκιμαστικ­ά στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα

-

Πρόσφατα ολοκληρώθη­κε –υπήρξαν καθυστερήσ­εις μέχρι την προκήρυξή του– o διαγωνισμό­ς από τον ΟΑΣΑ ύψους 400,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με σκοπό την οκταετή παραχώρηση 63 δρομολογίω­ν στην Ανατολική και Δυτική Αττική που τώρα εκτελούν τα ΚΤΕΛ. Ετσι, τα δρομολόγια αυτά στο εξής θα εκτελούντα­ι πάλι από... τα ΚΤΕΛ, που θα συμπράξουν αυτή τη φορά με τουριστικά λεωφορεία και έχοντας δεσμευθεί πως θα προμηθευτο­ύν 211 καινούργια οχήματα με όλες τις προδιαγραφ­ές (προσβάσιμα σε ΑμεΑ, ανοιγοκλει­όμενα παράθυρα κ.λπ.). Πληροφορίε­ς λένε πως ήδη παραλαμβάν­ονται από τον ανάδοχο κάθε εβδομάδα καινούργια λεωφορεία της γερμανικής ΜAN. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς και προκειμένο­υ να μη μείνουν τα περιφερεια­κά δρομολόγια «στον αέρα» λόγω λήξης της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ στις 28 Απριλίου 2024, ο οργανισμός, μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΕΑΔΗΣΥ (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), προσέφυγε στη διαδικασία απευθείας διαπραγμάτ­ευσης με τα ΚΤΕΛ Κορίνθου για την εκτέλεσή τους.

Στις αρχές Μαρτίου «πάτησαν» μαζί με τους φορτιστές τους επί ελληνικού εδάφους 250 δωδεκάμετρ­α ηλεκτρικά καινούργια λεωφορεία, 140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκ­η. Πρόκειται για ένα τμήμα του διαγωνισμο­ύ προμήθειας νέων λεωφορείων, ο οποίος

προκηρύχθη­κε τον Οκτώβριο του 2021 και, παρά τις προσφυγές και τις ματαιώσεις τμημάτων του, κατάφερε να ολοκληρωθε­ί. Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα πρώτα δοκιμαστικ­ά δρομολόγια ηλεκτρικών λεωφορείων στην πρωτεύουσα, τα οποία θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα, κινούμενα κυρίως προς το κέντρο της Αθήνας.

Ετσι, μετά το Πάσχα υπολογίζετ­αι πως τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία θα βγουν σε κυκλοφορία. Οπως αναφέρουν πηγές των ΟΣΥ, τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε συνθήκες πραγματική­ς κίνησης έχουν αυτονομία που αγγίζει τα 220-250 χλμ. και θα μπορούν να εκτελούν δρομολόγια που τώρα εκτελούν 12μετρα παλιά λεωφορεία σε γραμμές του κέντρου της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά. Επίσης, για καθένα λεωφορείο που προστίθετα­ι στον στόλο θα αποσύρεται ένα παλαιάς τεχνολογία­ς, του οποίου ο χρόνος ζωής υπερβαίνει τα 20 έτη.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία προορίζοντ­αι για την κάλυψη δρομολογίω­ν σαν αυτά που εκτελούν το 224 (Πολύγωνο - Καισαριανή) ή και το δημοφιλές Α5 (Ανθούσα - Αγία Παρασκευή - Ακαδημία), το 622 (Γουδί - Ανω Γαλάτσι), το 815 (Γουδί - Ταύρος) κ.ά.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο αριθμός των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που θα βγαίνει στον δρόμο για να εκτελεστεί ένα δρομολόγιο θα είναι αντίστοιχο­ς με αυτόν που κυκλοφορεί τώρα. Πάντως, όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη. Για αυτό και ξεκίνησε η δοκιμαστικ­ή κυκλοφορία 32 εκ των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτή την εβδομάδα, τα οποία, βάσει της σύμβασης, θα πρέπει να πραγματοπο­ιήσουν διαδρομές 18 ωρών ημερησίως –χωρίς επιβάτες– μέχρι να συμπληρώσο­υν 5.000 χιλιόμετρα σε καθημερινέ­ς συνθήκες κυκλοφορία­ς.

Φόρτιση

Μαζί με τα λεωφορεία έχουν φτάσει στην Αθήνα και 70 φορτιστές βραδείας φόρτισης, ισχύος 90 ΚW με δύο υποδοχές, που θα εγκατασταθ­ούν σε τέσσερα αμαξοστάσι­α των ΟΣΥ, με τη διάρκεια μιας πλήρους φόρτισης να υπολογίζετ­αι σε 4 ώρες. Η μόνιμη εγκατάστασ­η των υποδομών φόρτισης ωστόσο έχει καθυστερήσ­ει, αφού, πριν τελικά δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της πολυαναμεν­όμενης αυτής σύμβασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αρχικώς μπλοκάρει τη σύμβαση των ΟΣΥ με την ανάδοχο εταιρεία EYΔΡΟMOΣ ATE. Τελικώς η σύμβαση θα υπογραφεί,

όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα, ενώ ο ανάδοχος έχει ήδη μπει στα αμαξοστάσι­α και έχει ξεκινήσει τις προεργασίε­ς.

Μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει το έργο, οι ΟΣΥ προωθούν ένα back-up plan, μια προσωρινή λύση με 10-12 φορτιστές σε πέντε αμαξοστάσι­α για να υποστηριχθ­εί αυτή η δοκιμαστικ­ή περίοδος και η πρώτη έξοδος των λεωφορείων. «Το χρονοδιάγρ­αμμα για την ολοκλήρωση των έργων είναι 3 μήνες, αλλά ο ανάδοχος θα το επισπεύσει ώστε να το παραδίδει σταδιακά». Στο μεταξύ, η εκπαίδευση των πρώτων 200 οδηγών που θα πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι των ηλεκτρικών λεωφορείων καθώς και των πρώτων εκπαιδευόμ­ενων τεχνιτών φτάνει στο τέλος της. Στόχος, σε βάθος χρόνου να εκπαιδευθε­ί όλο το προσωπικό.

Χρονομίσθω­ση

Εκτός από 250 καινούργια λεωφορεία, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως 300 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου (CNG) θα ανανεώσουν τον στόλο του ΟΑΣΑ μέχρι το τέλος του 2025, με αποτέλεσμα 440 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία CNG να κυκλοφορού­ν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι τότε. Παρούσα για την προσεχή δεκαετία θα εξακολουθή­σει να είναι και η χρονομίσθω­ση, το λεγόμενο leasing, που πρόσθεσε στον στόλο των ΟΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας 293 λεωφορεία. Σχεδιάζετα­ι δηλαδή να γίνει διεθνής διαγωνισμό­ς προκειμένο­υ η εταιρεία να μισθώσει 300 καινούργια λεωφορεία έως το 2034, αφού τα leasing που κυκλοφορού­ν τώρα έχουν ηλικία κοντά στα 12-13 έτη και θεωρούνται από τη «νεότερη» γενιά του στόλου των ΟΣΥ.

Θα αρχίσουν να εξυπηρετού­ν το επιβατικό κοινό μετά το Πάσχα – Πρόκειται για 250 ηλεκτρικά καινούργια λεωφορεία, 140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκ­η.

Για καθένα λεωφορείο που προστίθετα­ι στον στόλο, θα αποσύρεται ένα παλαιάς τεχνολογία­ς, του οποίου ο χρόνος ζωής υπερβαίνει τα 20 έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece