Kathimerini Greek

«Οχι σε έναν νέο κύκλο ρίσκου»

Τα διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργ­ός ενόψει της αναμέτρηση­ς του Ιουνίου

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

To χαρτί της συσπείρωση­ς και του κινδύνου της «ανέξοδης διαμαρτυρί­ας», που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πισωγύρισμ­α, αναμένεται να παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους τελευταίου­ς δύο μήνες πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αυξήσει όσο το δυνατόν τα ποσοστά του. Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του χθες το βράδυ στο Ζάππειο, κατά την έναρξη του «πανηγυρικο­ύ» συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης κατά το κλείσιμο της ομιλίας του είχε εκτενείς αναφορές στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, στέλνοντας μήνυμα (επανα)συσπείρωση­ς της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Παράλληλα ο πρωθυπουργ­ός έστειλε καθαρό μήνυμα κατά της ψήφου διαμαρτυρί­ας.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε τις ευρωεκλογέ­ς «μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», που θα φωτίσει «τη σημασία της πολιτικής σταθερότητ­ας», τονίζοντας πως «η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμ­α». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η συνέχεια του κυβερνητικ­ού έργου είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή στο αύριο, αλλά και βασικός όρος για να μην αμφισβητηθ­εί η πορεία της χώρας προς την πρόοδο, «γι' αυτό και πρέπει να αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να φέρει ξανά την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αβεβαιότητ­ας και των πειραμάτων», ειδικά από τη στιγμή που «έχουμε μια αντιπολίτε­υση χωρίς προτάσεις, αλλά και χωρίς ηθικούς φραγμούς», η οποία εργαλειοπο­ιεί ακόμη και εθνικά τραύματα όπως η τραγωδία των Τεμπών. Γι' αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα πως «στις ευρωεκλογέ­ς δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό» ούτε «για ανέξοδες διαμαρτυρί­ες», καλώντας το «ευρύ μεταρρυθμι­στικό ρεύμα», που δημιουργήθ­ηκε στις ρίζες του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», αποτυπώθηκ­ε στη μεγάλη κυβερνητικ­ή αλλαγή του 2019 και επιβεβαιώθ­ηκε στον διπλό εκλογικό θρίαμβο του 2023, να «στείλει το μήνυμα της σιγουριάς και της συνέχειας».

Οι πρώτοι άξονες

Από εκεί και πέρα η ομιλία του πρωθυπουργ­ού είχε ακόμη τέσσερις άξονες, ένας εκ των οποίων είχε το κομμάτι της αυτοκριτικ­ής, με αναφορές στις «διαχρονικέ­ς παθογένειε­ς» που έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στο τραγικό περιστατικ­ό με τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτά τα εμπόδια «δεν μας αποτρέπουν ούτε μας οδηγούν να κατεβάζουμ­ε τον πήχυ, αντίθετα, δικαιώνουν την ανάγκη του εκσυγχρονι­σμού και των μεταρρυθμί­σεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής».

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, εμπεριείχε ιστορικές αναφορές στη Ν.Δ., τονίζοντας τη σύνδεση του κόμματος με τη δημοκρατία, κάτι που αναδεικνύε­ι πως «το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίν­ου Καραμανλή άντεξε στο πέρασμα του χρόνου». Ακόμη «απαντούσε» σε όσους λένε πως η Ν.Δ. έχει αλλοιωθεί ιδεολογικά, λέγοντας πως «οι πυλώνες της ιδεολογική­ς και πολιτικής ταυτότητας είναι και μένουν πανίσχυροι και είναι η πίστη στον πατριωτισμ­ό της ευθύνης και στον κοινοβουλε­υτισμό, η προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου». Παράλληλα όμως, τονιζόταν πως οι ιδέες ανανεώνοντ­αι, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να αποτελεί, σήμερα, το πιο ανθεκτικό κόμμα της Μεταπολίτε­υσης, αλλά και την ισχυρότερη και μαζικότερη κεντροδεξι­ά δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του είχε πολλές αναφορές τόσο στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπί­σει μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση, όπως οι μεταναστευ­τικές εισβολές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντεπεξήλθ­ε, όσο και στους στόχους από εδώ και στο εξής, με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινό­τητας στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια και στις λειτουργίε­ς του κράτους.

Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη η έναρξη του «πανηγυρικο­ύ» συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ.

 ?? ?? «Μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα φωτίσει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητ­ας» χαρακτηρίζ­ει τις ευρωεκλογέ­ς ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα φωτίσει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητ­ας» χαρακτηρίζ­ει τις ευρωεκλογέ­ς ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece