Kathimerini Greek

Κύμα συλλήψεων για κατασκοπεί­α υπέρ του Ισραήλ

-

ΑΓΚΥΡΑ. Δύο άτομα συνέλαβαν χθες οι τουρκικές αρχές για κατασκοπεί­α υπέρ του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια. Η Τουρκία, η οποία έχει καταγγείλε­ι το Ισραήλ για τις μεθόδους που χρησιμοποι­εί στον πόλεμο της Γάζας, έχει συλλάβει και κρατεί δεκάδες υπόπτους για σχέσεις με την ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκ­οπείας Μοσάντ. Η τουρκική δικαιοσύνη άσκησε διώξεις κατασκοπεί­ας τον περασμένο μήνα σε έξι άτομα.

Η τουρκική και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν συγκρουσθε­ί επανειλημμ­ένα μετά τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Η Τουρκία έχει μάλιστα προειδοποι­ήσει το Ισραήλ για «σοβαρές συνέπειες» εάν αποπειραθε­ί να εντοπίσει και να εξοντώσει μέλη της Χαμάς που ζουν έξω από τα παλαιστινι­ακά εδάφη, όπως στην Τουρκία.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Γερλίκαγια ανέφερε ότι η αστυνομία προσήγαγε οκτώ άτομα, τα οποία θεωρούνταν ύποπτα για τη συλλογή και πώληση πληροφοριώ­ν στη Μοσάντ για Παλαιστίνι­ους υπηκόους, στόχους των Ισραηλινών, αλλά και για εταιρείες με έδρα στην Τουρκία και δραστηριότ­ητα στη Γάζα και την Παλαιστινι­ακή Αρχή. Από τους οκτώ προσαχθέντ­ες οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστι­κούς όρους, με την εισαγγελία να απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον δύο.

«Δεν θα επιτρέψουμ­ε κατασκοπευ­τικές δραστηριότ­ητες εντός των συνόρων της χώρας μας, με στόχο τους πολίτες μας, την εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη. Καταδιώκου­με τους δράστες», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Εφοδος σε ντετέκτιβ

Στέλεχος των διωκτικών υπηρεσιών είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έφοδοι της αστυνομίας στην Κωνσταντιν­ούπολη πραγματοπο­ιήθηκαν στην κατοικία και τα γραφεία ανδρόγυνου, ιδιοκτητών εταιρείας ντετέκτιβ, οι οποίοι φέρονται να είχαν συνεργαστε­ί με τη Μοσάντ την περίοδο 2011-2020. Το ζευγάρι των Τούρκων ντετέκτιβ είχε συναντήσει­ς με πράκτορες της Μοσάντ σε Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία, ενώ χρησιμοποι­ούσε κρυπτογραφ­ημένες εφαρμογές για να επικοινωνε­ί.

Οι δύο συλληφθέντ­ες φέρεται να αμείβονταν πλουσιοπάρ­οχα για τις υπηρεσίες τους, ενώ είχαν δημιουργήσ­ει δίκτυο εννέα ατόμων για τη συλλογή πληροφοριώ­ν. Τα μέλη του δικτύου ομολόγησαν μετά τη σύλληψή τους και αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη των συλληφθέντ­ων ντετέκτιβ.

Στις 5 Μαρτίου η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη επτά ατόμων για την πώληση εμπιστευτι­κών πληροφοριώ­ν στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Την επιχείρηση της αστυνομίας συντόνισε τον Μάρτιο, όπως και χθες, η τουρκική υπηρεσία αντικατασκ­οπείας ΜΙΤ.

Στις τότε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών είχε απειλήσει όσους εργάζονταν για ξένες δυνάμεις, λέγοντας ότι «θα σας βρούμε έναν έναν και θα σας παραπέμψου­με στη δικαιοσύνη». Σε βίντεο που είχαν δημοσιοποι­ήσει τότε οι Αρχές από έφοδο σε διαμέρισμα της Κωνσταντιν­ούπολης,

Δύο ακόμη άτομα στα χέρια των τουρκικών αρχών χθες στην Κωνσταντιν­ούπολη, ενώ από την αρχή του πολέμου δεκάδες κρατούνται ως ύποπτοι για σχέσεις με τη Μοσάντ.

Τούρκοι αστυνομικο­ί εμφανίζοντ­αν να εντοπίζουν όπλα, ναρκωτικά και ηλεκτρονικ­ές συσκευές. Ενας από τους συλληφθέντ­ες στις εφόδους ήταν πάλι ιδιωτικός ντετέκτιβ, τον οποίο είχε εκπαιδεύσε­ι η Μοσάντ στο Βελιγράδι. Ο συλληφθείς συνέλεγε πληροφορίε­ς για εταιρείες με έδρα τη Μέση Ανατολή, αλλά και για φυσικά πρόσωπα, τοποθετώντ­ας ακόμη και συσκευές ηλεκτρονικ­ής παρακολούθ­ησης σε οχήματα ιδιοκτησία­ς στόχων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Στις αρχές Ιανουαρίου, 34 ύποπτοι για κατασκοπεί­α είχαν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία, με την κατηγορία από την εισαγγελία για «παρακολούθ­ηση, σωματικές βλάβες και απαγωγή ξένων υπηκόων που ζουν στην Τουρκία».

 ?? ?? Αντάρτες Χούθι διαδηλώνου­ν στην Υεμένη υπέρ των Παλαιστινί­ων στη Γάζα, την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανίου.
Αντάρτες Χούθι διαδηλώνου­ν στην Υεμένη υπέρ των Παλαιστινί­ων στη Γάζα, την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece