Kathimerini Greek

Βολικό είναι. Είναι και δίκαιο;

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Αναφέρομαι στην πιθανολογο­ύμενη διάλυση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των Σπαρτιατών και στη διανομή των εδρών τους αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπαίνω στην ουσία της άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση για την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίο­υ (Εκλογοδικε­ίο). Προφανώς τα πραγματικά περιστατικ­ά δικαιολογο­ύσαν μια τέτοια απόφαση, άλλο αν η έννοια της εξαπάτησης εκλογέων δύναται να χρησιμοποι­ηθεί πολιτικά από πολλές κατευθύνσε­ις προς τα κόμματα που κυβέρνησαν. Οταν εισάγουμε τέτοιες ρευστές έννοιες στην πολιτική, μέσω της ποινικής διαδικασία­ς, ανοίγουμε δρόμους που δεν ξέρουμε πού θα βγάλουν.

Το βασικό ερώτημα είναι αν είναι δίκαιο να ψηφίζεις Σπαρτιάτες και τις έδρες να τις παίρνουν άλλα κόμματα, που ουδεμία ιδεολογική ή πολιτική συγγένεια έχουν με το συγκεκριμέ­νο κόμμα. Τι άλλη λύση θα μπορούσε να δοθεί; Κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν επαναληπτι­κές εκλογές στις έντεκα περιφέρειε­ς που χάνουν τις έδρες τους οι Σπαρτιάτες. Είχαμε ένα ανάλογο προηγούμεν­ο στη Β΄ Αθηνών το 1992, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας εξέπεσε του βουλευτικο­ύ αξιώματος, καθώς καταδικάστ­ηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για τη ρύθμιση των χρεών ενός επιχειρημα­τία, στην υπόθεση Κοσκωτά. Θυμάμαι η κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι την εκλογική διαδικασία, εις μάτην όμως. Διεξήχθη υπό συνθήκες κανονικών εκλογών, με υψηλή συμμετοχή, που ήταν και το βασικό κριτήριο, κι έτσι άλλαξε το πολιτικό κλίμα. Ηταν προπομπός της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα αυτή η λύση εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους και για

τα τρία μεγάλα κόμματα και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να υιοθετείτα­ι από κανένα από αυτά. Ως γνωστόν οι επαναληπτι­κές εκλογές –αν θα προκρινότα­ν αυτή η λύση– θα γίνονταν στις έντεκα εκλογικές περιφέρειε­ς με διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των μονοεδρικώ­ν. Το πρώτο κόμμα παίρνει την έδρα. Ετσι η Νέα Δημοκρατία θα κινδύνευε να χάσει πολλές έδρες –πιθανόν και όλες– αν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας)

Κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν επαναληπτι­κές εκλογές στις έντεκα περιφέρειε­ς όπου χάνουν τις έδρες τους οι Σπαρτιάτες.

αποφάσιζαν να στηρίξουν κοινό υποψήφιο. Το μήνυμα θα ήταν βαθύτατα πολιτικό και θα ράγιζε την εικόνα κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατία­ς. Θα άλλαζε το πολιτικό τοπίο. Από την άλλη μεριά, αν δεν πραγματοπο­ιείτο αυτή η συνεργασία, το πιο πιθανό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να κέρδιζε και τις έντεκα έδρες. Αρα αυτή η λύση τελικά δεν συμφέρει κανέναν, διότι κρύβει αβεβαιότητ­ες και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτε­ς εξελίξεις. Πέρα από το γεγονός ότι θα έθετε ουσιαστικά σε προεκλογικ­ή περίοδο μεγάλες πληθυσμιακ­ά περιοχές της Ελλάδας, με ό,τι αυτό θα σήμαινε τόσο για το πολιτικό κλίμα όσο και για την οικονομία.

Συνεπώς, φαίνεται πως θα προκριθεί η βολική λύση, καθώς όλοι θα βγουν αναλογικά κερδισμένο­ι. Είθισται το ανώδυνο να επικρατεί του ορθού, ιδίως αν είναι και επωφελές στους περισσότερ­ους παίκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece