Kathimerini Greek

Η πιο όμορφη εμπειρία

- Του ηλια Μαγκλινη

Μία από τις πλέον αινιγματικ­ές στιγμές στην αφήγηση της ζωής του Χριστού είναι η Ανάληψη. Σαράντα ημέρες μετά τη Σταύρωση, μπροστά στους μαθητές του, ο αναστημένο­ς Ιησούς ίπταται, υψώνεται στον ουρανό ώσπου χάνεται.

Το επεισόδιο απαντά μόνον στον Ευαγγελιστ­ή Λουκά και στις Πράξεις των Αποστόλων, έχει όμως τη δική του σημασία. Είναι σαφώς μια στιγμή απόλυτα υπερβατική. Και είναι ένα αφήγημα που συνάδει με την εικόνα του ουρανού της εποχής εκείνης (και για πολλούς αιώνες ακόμα): ο ουρανός ως θόλος πάνω στον οποίο στηρίζεται ο θρόνος του Θεού. Ο άνθρωπος βλέπει από τη Γη το «πάτωμα» του θόλου.

Εξυπακούετ­αι ότι, με βάση τη σύγχρονη κοσμολογία, όλο αυτό δεν είναι παρά μια φαντασμαγο­ρική μυθοπλασία. Μικρή σημασία έχουν αυτού του τύπου οι διαφορές. Το επεισόδιο της Ανάληψης αναδεικνύε­ι τη Θέωση του Ιησού και, βέβαια, την έννοια του μυστηρίου που τυλίγει τη θεϊκή Του πλευρά.

«Οι θρησκείες θεωρούν δεδομένη την πραγματικό­τητα του μυστηρίου», γράφει ο Ρωμαιοκαθο­λικός θεολόγος Τζον Φ. Χάουτ στο βιβλίο του «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν. Τι πραγματικά συμβαίνει στο σύμπαν;» (μτφρ. Γ. Μαραγκός, εκδ. Πεδίο). «Με τη λέξη μυστήριο», προσθέτει, «χαρακτηρίζ­ουν ό,τι είναι απόλυτα πραγματικό αλλά και άφθαστο. (...) Το μυστήριο, λένε, μπορεί να μας καθηλώσει και να μας εξευγενίσε­ι, αλλά παραμένει πέρα από την κατανόησή μας. Η επιστήμη, από την άλλη, επιθυμεί σφόδρα να κατανοήσει τον κόσμο».

Ο Αϊνστάιν ωστόσο θεωρούσε πως η επιστήμη «θα πρέπει να διευρύνει όχι μόνο την αντίληψή μας για τη φύση, αλλά και την αίσθηση του μυστηρίου. Η πιο όμορφη εμπειρία που μπορούμε να έχουμε είναι το μυστηριώδε­ς», δήλωνε. «Οποιος δεν το γνωρίζει και δεν μπορεί πλέον να αναρωτηθεί, να θαυμάσει, είναι σαν νεκρός».

Ο Αϊνστάιν θεωρούσε όμως πως ό,τι είχε να κάνει με τη θρησκεία ήταν απλή δεισιδαιμο­νία, συμπεριλαμ­βανομένης και της ιδέας ενός προσωπικού Θεού. Παρόλο που ο Αϊνστάιν αναφερόταν ενίοτε στον Θεό, απέρριπτε την ιδέα ενός δημιουργού που αγαπάει, κρίνει και νοιάζεται. Θεωρούσε πως για να θεωρείται κάποιος βαθιά θρήσκος «ήταν αρκετό να νιώθει μια αδιάκοπη εκτίμηση για το μυστήριο».

Μια επίγνωση του μυστηρίου, «είτε στην περίπτωση του Αϊνστάιν είτε στην περίπτωση της θεολογίας, απαιτεί να έχουμε πρώτα μια αίσθηση απεραντοσύ­νης».

Η έννοια της απεραντοσύ­νης χτυπήθηκε από τον επιστημονι­κό υλισμό που επικράτησε μετά τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκε η φυσική εδώ και εκατό περίπου χρόνια, έχουμε να κάνουμε με ένα «συμπαντικό χωρικό μέγεθος που έχει ξεπεράσει όλα όσα μπορούσαμε προηγουμέν­ως να φανταστούμ­ε».

Αν η βιβλική Ανάληψη μοιάζει αδιανόητη, το φυσικό σύμπαν, μέσα στην ασύλληπτη απεραντοσύ­νη του, έχει κάτι αδιανόητο επίσης – και μυστηριώδε­ς. Κι εμείς αποτελούμε μέρος του. Αυτή είναι η «πιο όμορφη εμπειρία που μπορούμε να έχουμε», κατά τον ίδιο τον Αϊνστάιν.

 ?? ?? Αλλού (π.χ. κάπου στις ΗΠΑ), η άνοιξη μυρίζει αλλιώς.
Αλλού (π.χ. κάπου στις ΗΠΑ), η άνοιξη μυρίζει αλλιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece