Kathimerini Greek

Επιχείρηση γοητεία και νεύρα στην πολιτική

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Στη χώρα είχαμε εκλογές και μάλιστα διπλές πριν από δέκα μήνες και πριν από έξι μήνες δημοτικές - περιφερεια­κές με τα γνωστά αποτελέσμα­τα. Η πολιτική αριθμητική έκτοτε μοιάζει σχεδόν αμετάβλητη στις βασικές της γραμμές αλλά με ενδιαφέρου­σες επιμέρους αλλαγές, όπως καταγράφετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις. Τον τελευταίο μήνα της μεγάλης πολιτικής έντασης θα περίμενε κανείς να έχουμε σοβαρές απώλειες για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν προκύπτει.

Πράγματι η κυβερνητικ­ή ραθυμία δέχθηκε μια σφοδρή πολιτική και ενίοτε παραπολιτι­κή επίθεση το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που άλλαξε ήταν η σειρά στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την πρόταση δυσπιστίας και όσα έγιναν στη Βουλή, φάνηκε ότι αντέχουν εντυπωσιακ­ά. Είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως καταγράφον­ται πενιχρές απώλειες, λιγότερες της μιας ποσοστιαία­ς μονάδας. Βλέπουμε μάλιστα ότι στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογέ­ς η Ν.Δ. κινείται στα ποσοστά που κατέγραψε στην ευρωκάλπη του 2019. Το εύλογο

ερώτημα είναι γιατί με τόση πολιτική ένταση δεν χάνει η Ν.Δ. και δεν κερδίζει η αντιπολίτε­υση. Η εύκολη απάντηση είναι ότι με τέτοια αντιπολίτε­υση δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε καλύτερο, αλλά τα πράγματα είναι περισσότερ­ο πολύπλοκα.

Για παράδειγμα, το κόμμα της αποδεκατισ­μένης αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναζητάει την πολιτική του ταυτότητα και μάλιστα με τον αρχηγό του να κινείται μεταξύ πρωινάδικω­ν και παραπολιτι­κής, αγνοώντας επιδεικτικ­ά τα στοιχειώδη. Είναι πλέον σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αδιαφορεί για την πολιτική του άγνοια σε βασικά θέματα και εξαπολύει διάφορα τσιτάτα τα οποία ονομάζει πρόγραμμα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Αυτό που κάνει όμως καλά είναι μια ιδιότυπη επιχείρηση γοητείας στο φιλοθεάμον κοινό με όπλο τον εαυτό του. Επιχειρεί μάλιστα να καταστήσει την άγνοιά του πλεονέκτημ­α, καθώς ένα έστω μικρό τμήμα της κοινωνίας ταυτίζεται με αυτή του την πλευρά. Είναι προφανές ότι δεν προσδοκά ανατροπή όπως λέει, καθώς βάζει στόχο το όριο του 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμεν­ες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης αυτή την περίοδο είναι

χαρούμενος αφού κατάφερε να προσπεράσε­ι με άνεση το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι συνεχώς μέσα στα νεύρα. Οι πολιτικές υπερβολές και η αφοριστικο­ύ τύπου αντιπολίτε­υση που ακολουθεί δεν έχουν βγει σε καλό στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Ενώ ήταν στο προσκήνιο με αφορμή και την πρωτοβουλί­α του για την πρόταση δυσπιστίας, οι αριθμοί είναι απογοητευτ­ικοί. Είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν αρέσκονται σε συριζαϊκού τύπου τοξική αντιπολίτε­υση και παλινωδίες, αλλά περιμένουν μεγαλύτερη σοβαρότητα και ορθολογική πολιτική στάση. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς για ανεξήγητου­ς λόγους σπαταλά το όχι και τόσο πλούσιο πολιτικό του κεφάλαιο σε μάχες χαρακωμάτω­ν με μια ρητορική ξεπερασμέν­η που δεν συγκινεί ούτε τους στενούς συνεργάτες του.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο προσεχές διάστημα και πάντως σίγουρα έως τις ευρωεκλογέ­ς εστιάζεται στις εξελίξεις στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, ειδικά και μετά τις νομικές περιπέτειε­ς για το κόμμα Σπαρτιάτες. Εκεί φαίνεται πως θα έχουμε μεγάλες αναταράξει­ς και ανακατατάξ­εις, που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθούν σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece