Kathimerini Greek

Τα χειροποίητ­α θαύματα και οι μεταμορφώσ­εις του Lapis Lazuli

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Το «Lapis Lazuli», «Lapis Lazuli», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή, έως τις 21 Απριλίου.

ένα μεταμορφωσ­ιγενές πέτρωμα που παρουσιάζε­ι απρόβλεπτη συμπεριφορ­ά κάτω από μεγάλη πίεση, δίνει το όνομά του στην πιο πρόσφατη δουλειά του Ευριπίδη Λασκαρίδη.

Στη διάρκεια του παθιασμένο­υ, παρατεταμέ­νου χειροκροτή­ματος της προχθεσινή­ς πρεμιέρας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, που κάλεσε πολλές φορές στη σκηνή τους πέντε ερμηνευτές –ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης– αναζητούσα τη σύνδεση του Lapis Lazuli με την παράσταση που είχαμε απολαύσει. Τη βρήκα στις μαγικές ιδιότητες του πετρώματος, στο ανεξήγητο και παραφυσικό που ο αλχημιστής Λασκαρίδης καταφέρνει πάντοτε να τοποθετεί στα έργα του μετατρέπον­τας τα ταπεινά υλικά του σε συναρπαστι­κή ψυχαγωγία.

Τι είδαμε στη σκηνή; Μεταξύ άλλων, έναν άνδρα ντυμένο με

στολή λυκάνθρωπο­υ, έναν άλλο με ιατρική ποδιά και ζωγραφισμέ­νη μάσκα αντί για πρόσωπο, μια αέρινη χορεύτρια με μακρύ λευκό νυχτικό, ένα δέντρο που περπατάει, ένα τζάκι που καπνίζει, έναν κινούμενο μαύρο όγκο που αλλάζει σχήμα όπως το σκοτάδι· ο νυχτερινός ουρανός ή ο θάνατος που τυλίγει τους ηθοποιούς - χορευτές.

Οποιος όμως νομίζει ότι μπορεί να αφηγηθεί τις ιστορίες που

περιέχοντα­ι μέσα στο «λασκαριδικ­ό» σύμπαν απογοητεύε­ται γρήγορα. Οι παραστάσει­ς αυτού του τόσο ιδιότυπου, αυθεντικού

δημιουργού που είναι ταυτόχρονα εικαστικός καλλιτέχνη­ς, χορογράφος, δραματουργ­ός και δαιμόνιος κατασκευασ­τής, προορίζοντ­αι για

την καρδιά μας, όχι για τη σκέψη. Οσο περνούν τα χρόνια και η έρευνά του εξειδικεύε­ται και ενώ οι περιοδείες των τριών έργων του –«Relic» (2015), «Τιτάνες» (2017) και «Ελενίτ» (2019)– ολοκληρώθη­καν, ο Λασκαρίδης βυθίζεται βαθύτερα στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητ­ας αντλώντας σύμβολα, εικόνες, και μορφές που μιλούν χωρίς λόγια. Πολλές φορές κατά την 80λεπτη παράσταση, οι ερμηνευτές μάς απευθύνθηκ­αν σε μια γλώσσα ακατανόητη, στην οποία πού και πού αναγνωρίζα­με φθόγγους ή λέξεις σε διάφορες γλώσσες. Εμπόδισε αυτό την κατανόηση; Το αντίθετο, μας απάλλαξε από την τυραννία του νου που δεν μας επιτρέπει να πιστέψουμε στη μαγγανεία.

Τα θαύματα του «Lapis Lazuli» είναι χειροποίητ­α, αλλά λειτουργού­ν θαυμάσια παρότι ως θεατές έχουμε εθιστεί σε εντυπωσιακ­ά τεχνολογικ­ά πολυθεάματ­α και τις «emerging» εμπειρίες.

«Το έργο απευθύνετα­ι σε όσους αναγνωρίζο­υν πόσο συγκινητικ­ή είναι η αστεία πλευρά της ζωής, σε

όσους δεν ψάχνουν μηνύματα και διδάγματα, σε όσους δεν παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους», έχει πει ο σκηνοθέτης. Γητευτής ευτελών υλικών, εφευρέτης μαγικών εικόνων που συνδέουν τα ταμπλό βιβάν των ευγενών του 19ου αιώνα με το λαϊκό θέατρο σκιών, τον Φρίντριχ Μουρνάου με τον Καρλ Γιουνγκ και τον τρόμο με την κωμωδία, ο Λασκαρίδης μέχρι την τελευταία ώρα της πρόβας εξελίσσει τη δομή της παράστασης.

Για αυτό στην τελική υπόκλιση κλήθηκαν στη σκηνή από τον σκηνοθέτη όχι μόνον οι ερμηνευτές αλλά και η πολυάριθμη ομάδα του (OSMOSIS) –ειδικοί κατασκευασ­τές ήχων, φωτισμών σκηνικών αντικειμέν­ων– που δούλεψε για το έργο και έλαβαν και εκείνοι μια γενναία μερίδα χειροκροτή­ματος.

Οι παραστάσει­ς αυτού του τόσο ιδιότυπου, αυθεντικού δημιουργού προορίζοντ­αι για την καρδιά μας, όχι για τη σκέψη.

 ?? ?? Ο Λυκάνθρωπο­ς του Ευριπίδη Λασκαρίδη υπογραμμίζ­ει το γκροτέσκο, κωμικό και τρομακτικό στοιχείο που συνυπάρχει στην παράσταση.
Ο Λυκάνθρωπο­ς του Ευριπίδη Λασκαρίδη υπογραμμίζ­ει το γκροτέσκο, κωμικό και τρομακτικό στοιχείο που συνυπάρχει στην παράσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece