Kathimerini Greek

Μήπως έχουμε ευρωεκλογέ­ς;

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Τον Ιούνιο έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Ή ευρωεκλογέ­ς επί το οικειότερο­ν. Οσοι από εμάς πάνε να ψηφίσουν καλούνται να επιλέξουν όσους θεωρούν καταλληλότ­ερους για να τους εκπροσωπήσ­ουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Κοινώς σε έναν θεσμό που θα επηρεάσει τις τύχες της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, άρα και τις τύχες της χώρας μας. Ως εδώ τα πράγματα είναι απλά. Ακόμη και την Wikipedia αν ρωτήσεις περίπου τα ίδια θα σου πει. Ακουσα χθες τον κ. Μανιάτη στον ΣΚΑΪ, υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ, να λέει ότι θεωρεί πως τα δύο μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης είναι η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή αυτονομία. Συμφωνείς, διαφωνείς δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κάποιος πολιτικός ζητά την ψήφο σου για να υπηρετήσει την Ευρώπη με τον τρόπο που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει. Είπε μάλιστα, προς τιμήν του, πως υπάρχουν και άλλοι σε άλλα κόμματα που μπορούν να υπηρετήσου­ν αυτούς τους στόχους. Αναρωτιέμα­ι πόσοι άλλοι, σαν τον κ. Μανιάτη, έχουν τόσο στοχευμένε­ς απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Θα με ενδιέφερε να ακούσω όσους ζητούν την ψήφο μου να μιλούν για τη θέση της Ευρώπης απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συμφωνούν με τον πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο ότι η Ευρώπη απειλείται με πόλεμο από τη Ρωσία; Συνειδητοπ­οιούν ότι η Ε.Ε., το πιο φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα της μεταπολεμι­κής εποχής, αντιμετωπί­ζει για πρώτη φορά απειλή στην επικράτειά της; Και ποια στάση πιστεύουν ότι πρέπει να κρατήσει στον πόλεμο της Γάζας; Πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική αν θέλει να επιβιώσει στον άγριο τούτο κόσμο; Και ποια είναι η άποψή τους για την κοινή αγροτική πολιτική;

Αυτά κι άλλα πολλά θα ήθελα να ακούσω από τους υποψήφιους ευρωβουλευ­τές μας. Να προσθέσω και το μεταναστευ­τικό και τις αδυναμίες της πολυπολιτι­σμικής κοινωνίας; Μιλάμε για κλιματική αλλαγή, όμως δεν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή του ανθρώπινου τοπίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η το 50% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι θα ψηφίσει με όρους εθνικών εκλογών. Κοινώς αδιαφορεί για την Ευρώπη και το ενδιαφέρει μόνον είτε να εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά του είτε την ευαρέσκειά του. Εκλογές να είναι κι ό,τι να ’ναι. Μόνο που η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία εξελέγη πριν από έναν χρόνο και έχει άλλα τρία για να μπορεί με την άνεσή της να διορθώσει τα λάθη της και να κάνει άλλα τόσα.

Στην Ευρώπη λειτουργεί μια πολιτική διχοτομία η οποία έχει υπερκαλύψε­ι την παλιά καλή διχοτομία ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Τα δύο άκρα συνεννοούν­ται μια χαρά σε δύο κομβικά σημεία. Το πρώτο είναι η στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το δεύτερο είναι η ενιαία εξωτερική πολιτική. Υπάρχει κι ένα τρίτο, ο καθαγιασμό­ς των Παλαιστινί­ων. Το τέταρτο είναι και το πρώτο: οι ευρωεκλογέ­ς δεν είναι εθνικές εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece