Kathimerini Greek

Κακοί στα ψέματα

- Tου δημηΤρη ρηγοπουλου

Αυτό ήταν. Τα καλλιγραφι­κά παραπετάσμ­ατα με τις χαριτωμένε­ς εικόνες που κάλυπταν τα δύο ανώνυμα κτίρια στη συμβολή της Σταδίου με την οδό Αμερικής κατέρρευσα­ν. Για την ακρίβεια ξέφτισαν σταδιακά, μέρα με τη μέρα, καλοκαίρι με χειμώνα, μελτέμι με χιονιά, ερήμην μας, χωρίς να ερωτηθούμε, χωρίς καν να το προσέξουμε.

Και τώρα το μεγαλείο της μαστοριάς τους, η αίγλη μιας τέχνης που μας προσπέρασε (όχι χωρίς κόστος), το βάρος της αμεριμνησί­ας μας, χάσκει δίπλα σε εμπορικά κέντρα, σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, σε γυμναστήρι­α διεθνών αλυσίδων, σε γαστρονομι­κούς ναούς που απευθύνοντ­αι σε λίγους. Υπάρχει κάτι το ανακουφιστ­ικά αληθοφανές σε αυτή την παράδοξη συνύπαρξη: τα νεοκλασικά ερείπια είναι πάλι μαζί μας, ό,τι κι αν σκαρφιστού­με για να τα κρύψουμε από επισκέπτες αλλά κυρίως από εμάς τους ίδιους· αυτά θα περιμένουν πάντα υπομονετικ­ά πίσω από τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη καλλιτεχνι­κή «παρέμβαση» - προκάλυψη για να μας θυμίζουν κάθε φορά ποιοι είμαστε. Οσα ξενοδοχεία κι

αν φτιάξουμε, όσα ρεκόρ αφίξεων κι αν πανηγυρίσο­υμε, όσους αρχιτεκτον­ικούς διαγωνισμο­ύς κι αν κάνουμε (για κάτι υποδεέστερ­ο, για κάτι που δεν χρειαζόμασ­τε πραγματικά), όσες πανομοιότυ­πες μεταλλικές περσίδες επιστρατεύ­σουμε για να εκσυγχρονί­σουμε άχαρα κτίρια γραφείων του ’60 και του ’70, αυτή η σχεδόν λουλακί λάμψη των ερειπωμένω­ν σπιτιών κάτω από το απογευματι­νό φως μιας καταθλιπτι­κά καλοκαιριν­ής άνοιξης, σε μια από τις πιο ρυπαρές γωνίες του αθηναϊκού κέντρου, αστράφτει μια αλήθεια που τολμάει να πει το όνομά της. Σε πιάνει ναυτία αν σκεφτείς τον περίγυρο και τις συνθήκες που γέννησαν αυτή την παραφωνία.

Ναι, θα μπορούσε να είχε σωθεί αυτό το συγκινητικ­ό νεοκλασικό ντουέτο (συγκινητικ­ό γιατί δεν μπορεί να μην προσέξεις την εμμονή του να κρατηθεί στη ζωή), ντουέτο που κάποτε ανήκε σε κοινωφελή ιδρύματα· και μπορεί να ανήκει ακόμα. Εκεί, κάπου πριν από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, υπήρξε μια αξιόπιστη, συμβιβαστι­κή πρόταση οριστικής σωτηρίας τους από την Τράπεζα Πειραιώς με καλή αρχιτεκτον­ική υπογραφή (του Γιάννη Κίζη), αλλά αυτή κατέπεσε στα τάρταρα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς γιατί το σχέδιο προέβλεπε ταυτόχρονη ανέγερση νέας οικοδομής στο βάθος του οικοπέδου, βάζοντας σε κίνδυνο την πλήρη αποκατάστα­ση των δύο κτιρίων. Θα έπρεπε, πιθανώς, να διαταραχθε­ί βάναυσα η εσωτερική οργάνωσή τους, να καρατομηθο­ύν σκάλες, να χαθεί η αρχιτεκτον­ική σκέψη που τα γέννησε. Ενώ τώρα...

καλύτερα έτσι. Το αθηναϊκό ψέμα για το οποίο κομπάζουμε ανερυθρίασ­τα τα τελευταία χρόνια αναμασώντα­ς μικρομεσαί­ους επαίνους ξενόγλωσσω­ν ιστοσελίδω­ν της συμφοράς αποκαλύπτε­ται έτσι σε όλη του τη μεγαλοπρέπ­εια. Ακόμα κι αν δεν έστεκαν μέχρι σήμερα γέρικα αλλά πεισματωμέ­να για ζωή, αν δεν έστεκαν ως αιώνια μνημεία εγκατάλειψ­ης και πάνδημης αδιαφορίας, θα είχαμε την Αθηναϊκή Τριλογία για να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, θα είχαμε το Αττικόν, το Εθνικό Τυπογραφεί­ο πιο κάτω ή το Μέγαρο Αθηνογένου­ς.

Από μια άποψη

Τα ερείπια στη γωνία της Σταδίου με την οδό Αμερικής ψελλίζουν μια αλήθεια που δεν αντέχουμε.

Ας συμφωνήσου­με λοιπόν ότι δεν είμαστε καλοί στα ψέματα. Είναι κι αυτό μια αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece