Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία το ψηφιακό δελτίο αποστολής

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Στην ενεργοποίη­ση του ψηφιακού δελτίου αποστολής προχωράει η φορολογική διοίκηση το προσεχές διάστημα, με το οποίο θα ελέγχεται η διακίνηση όλων των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Στελέχη της φορολογική­ς διοίκησης από τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοπο­ίησαν το περυσινό καλοκαίρι στα λιμάνια της χώρας και στα διόδια, διαπίστωσα­ν σε πολλές περιπτώσει­ς ότι είτε δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, είτε περιγράφει διαφορετικ­ά πράγματα από αυτά που μεταφέροντ­αι. Σε δεύτερη φάση το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπορεί να εκδίδεται και από το κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποι­ηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Η ΑΑΔΕ στοχεύοντα­ς στη διευκόλυνσ­η επαγγελματ­ιών και επιχειρήσε­ων και στην εξοικείωσή τους με τις δυνατότητε­ς της πλατφόρμας myDATA και τις νέες διαδικασίε­ς, βάζει στη διαβούλευσ­η την απόφαση με τις προδιαγραφ­ές που πρέπει να ακολουθήσο­υν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών.

Μέσω του ψηφιακού δελτίου αποστολής όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου θα διαβιβάζον­ται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων και οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείτα­ι και πού πάει.

Παράλληλα, στις αρχές του 2025 η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή και το ψηφιακό πελατολόγι­ο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσε­ις διοργάνωση­ς εκδηλώσεων για να εφαρμοστεί στη συνέχεια για χιλιάδες επαγγελματ­ίες.

Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματ­ικές ομάδες. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγι­ο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνετα­ι με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Το ψηφιακό πελατολόγι­ο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη

διάρκεια λειτουργία­ς της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης και θα είναι διασυνδεδε­μένο με το Τaxis, προκειμένο­υ να μην μπορεί να παραβιαστε­ί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζε­ται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματ­ία και θα συγκρίνετα­ι με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνε­ται ότι σε μια επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η δηλώνεται περιορισμέ­νος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοπο­ίηση επιτόπιου ελέγχου.

Το ψηφιακό πελατολόγι­ο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθε­ί με το MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρών­ει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκ­ε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζε­ται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματ­ία και θα συγκρίνετα­ι με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο παρακολούθ­ησης μέσω δορυφόρου των φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτ­ων κατά

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν.

την είσοδό τους στη χώρα μας. Οι φορολογικέ­ς αρχές θα μπορούν να παρακολουθ­ούν τα φορτηγά σε 34 σημεία της χώρας, 132 διόδια, αλλά και στους αυτοκινητο­δρόμους. Στόχος είναι ο περιορισμό­ς του λαθρεμπορί­ου και του διασυνορια­κού εγκλήματος προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν το εμπόρευμα παραδίδετα­ι στο σημείο που αναγράφετα­ι στα παραστατικ­ά, οι στάσεις που κάνουν τα φορτηγά και εάν μεταφορτών­ουν από τη χώρα άλλα εμπορεύματ­α χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτ­ων και τα εμπορευματ­οκιβώτια που διακινούντ­αι θα εφοδιαστού­ν με κυκλώματα δορυφορική­ς παρακολούθ­ησης και θα ελέγχονται μέσω δορυφόρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece