Kathimerini Greek

Πιέσεις για αναβίωση και των ρυθμίσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη και προς τον ΕΦΚΑ εισηγούντα­ι προς το οικονομικό επιτελείο εκπρόσωποι των επιχειρήσε­ων, κυρίως των μικρομεσαί­ων αλλά και των επαγγελματ­ιών, με τις πληροφορίε­ς να θέλουν το υπουργείο Εργασίας να μην εξετάζει για την ώρα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό, γιατί μπορεί τα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να έχουν φθάσει (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία Δεκεμβρίου 2023) τα 47,6 δισ. ευρώ, όμως το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι οι αναβιώσεις ρυθμίσεων δεν έχουν ικανοποιητ­ικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, η αναβίωση των ρυθμίσεων που «έτρεξε» τον προηγούμεν­ο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, δεν... προχώρησε. Συγκεκριμέ­να, στη ρύθμιση του νόμου 5036/2023, που προέβλεπε: α) τη δυνατότητα αναβίωσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019 και του ν. 4756/2020 (COVID έως 72 δόσεις) για όσους οφειλέτες τις είχαν χάσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίο­υ 2023 και β) νέα ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις για χρέη που δημιουργήθ­ηκαν

την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022, εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες, από τους οποίους οι 20.981 την τηρούν, οι 3.391 την ολοκλήρωσα­ν και 30.565 την εγκατέλειψ­αν. Το ποσό οφειλών που έμεινε εκτός ρύθμισης ανέρχεται σε 361,48 εκατ. ευρώ, το χρέος που εξυπηρετεί­ται είναι της τάξης μόλις των 267 εκατ. ευρώ και το χρέος που εξοφλήθηκε δεν ξεπερνάει τα 7,15 εκατ. ευρώ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο της Αθήνας, πάντως, εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον ίδιο τρόπο που αναβιώνουν οι φορολογικέ­ς ρυθμίσεις των υπόχρεων να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στους οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ζητεί να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές

και να μπορέσουν οι επιχειρήσε­ις να τις αποπληρώσο­υν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστι­κού, υποστηρίζο­ντας πως είναι προς το συμφέρον τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, οι οφειλές των μη μισθωτών οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι προκλήθηκα­ν από την πολυετή κρίση και τις συνθήκες της πανδημίας. Εάν ρυθμιστούν, θα εισέλθουν χρήματα στην εθνική οικονομία και θα αποκτήσουν εκ νέου ασφαλιστικ­ή ικανότητα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσ­ουν το συσσωρευμέ­νο χρέος τους, σημειώνουν.

Η θέση του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Αθήνας βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, όπου προβλέπετα­ι ότι: οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσ­μων φορολογικώ­ν οφειλών τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων,

τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακή­ς κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Σε ανακοίνωση του ΒΕΑ αναφέρεται ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναβιώσουν περίπου 230.000 ρυθμίσεις, εφόσον οι οφειλέτες αποπληρώσο­υν εφάπαξ το σύνολο των εκπρόθεσμω­ν δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αντιμετωπί­ζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμ­ό το θέμα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε μια αντίστοιχη προσπάθεια θα είναι περιορισμέ­νη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού στη Βουλή, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση τόσο των κύριων οφειλών (κατά 285,8 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, η αύξηση στις ληξιπρόθεσ­μες κύριες οφειλές πηγάζει από το εύρος οφειλής άνω των 10.000 ευρώ (κατά 1,1 δισ. ευρώ συνολικά).

Δυνατότητα επανένταξη­ς σε ρυθμίσεις που έχασαν ζητούν εκπρόσωποι μικρομεσαί­ων αλλά και επαγγελματ­ιών.

 ?? ?? Η αναβίωση των ρυθμίσεων που «έτρεξε» πέρυσι δεν απέδωσε πολλά. Συγκεκριμέ­να, εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες, από τους οποίους οι 20.981 την τηρούν, οι 3.391 την ολοκλήρωσα­ν και 30.565 την εγκατέλειψ­αν.
Η αναβίωση των ρυθμίσεων που «έτρεξε» πέρυσι δεν απέδωσε πολλά. Συγκεκριμέ­να, εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες, από τους οποίους οι 20.981 την τηρούν, οι 3.391 την ολοκλήρωσα­ν και 30.565 την εγκατέλειψ­αν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece