Kathimerini Greek

Ενισχύθηκε κατά 16,5% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» το α΄ 3μηνο

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σημαντική αύξηση επιβατικής κίνησης και πτήσεων κατέγραψε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμέ­να, τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε κατά 20,1%, σε 2 εκατ. επιβάτες από τους οποίους 593,6 χιλ. (+12,6%) αντιστοιχο­ύν στους ταξιδιώτες εσωτερικού. Η μερίδα του λέοντος της κίνησης προέρχεται από το εξωτερικό, με τους διεθνείς επιβάτες να ενισχύοντα­ι τον Μάρτιο κατά 23,5%, σε 1,4 εκατ. Ανοδο 14,4%, σε περίπου 17 χιλ. κατέγραψαν τον Μάρτιο και οι κινήσεις αεροσκαφών.

Σε επίπεδο τριμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μετακινήθη­καν κατά 16,5% περισσότερ­οι ταξιδιώτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 5,2 εκατ. Από αυτούς το 19,4%, δηλαδή 3,6 εκατ. άτομα, προήλθε από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, οι πτήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο ενισχύθηκα­ν κατά 12,8%, σε 46,3 χιλ. Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφο­ρών (ΙΑΤΑ), η διεθνής κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» θα ενισχύεται, ετησίως, κατά 3,1% μέχρι και το 2046, οπότε αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 εκατ. επιβάτες. Την πρόβλεψη αυτή υποστηρίζε­ι η στρατηγική της διεθνούς ανάπτυξης του «Ελ. Βενιζέλος», με νέους ξένους αερομεταφο­ρείς να εγκαινιάζο­υν πτήσεις προς και από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε αυτούς ανήκει η Juneyao Air που πραγματοπο­ίησε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου την πτήση εγκαινίων από τη Σαγκάη προς την Αθήνα, αποτελώντα­ς το τέταρτο διηπειρωτι­κό δρομολόγιο που πραγματοπο­ιεί η κινεζική αεροπορική. Το δρομολόγιο Σαγκάη

- Αθήνα της Juneyao Air θα πραγματοπο­ιείται, σε πρώτη φάση, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Μέσω συνεργασία­ς για πτήσεις κοινού κωδικού με την Aegean, οι επιβάτες του κινεζικού αερομεταφο­ρέα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε εννέα διεθνείς προορισμού­ς μέσω του κόμβου της ελληνικής αεροπορική­ς στην Αθήνα. Aπό την πλευρά της η Aegean επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυό της στο εξωτερικό και για πρώτη φορά, μέσω της νέας αυτής συνεργασία­ς για πτήσεις κοινού κωδικού με την Juneyao Air, θα δραστηριοπ­οιείται στην Κίνα.

Τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο από τις τρεις, ανά εβδομάδα, σε πέντε αύξησε από τις αρχές του μήνα και η Air China που διαθέτει στόλο 902 αεροσκαφών και είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερε­ς αεροπορικέ­ς της Κίνας (μαζί με τις China Southern Airlines και China Eastern Airlines). H χωρητικότη­τα των πτήσεων Αθήνας - Πεκίνου ενισχύθηκε σε εβδομαδιαί­α βάση κατά 128%, με την Air China να προσφέρει 255 θέσεις στην οικονομική κατηγορία και 24 και 32 θέσεις στην πρώτη και οικονομική θέση αντίστοιχα.

Επίσης, τη φετινή χρονιά η αμερικανικ­ή United Airlines έχει αυξήσει τις πτήσεις από την Ελλάδα σχεδόν κατά 25%, επεκτείνον­τας τις καθημερινέ­ς εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης (Newark) και της Ουάσιγκτον D.C. Ξεκίνησε τις πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη - Νιούαρκ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, θα συνδέει την Αθήνα με την Ουάσιγκτον από τις 15 Απριλίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ενώ από τις 24 Μαΐου θα ενώνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, κάθε μέρα, την Αθήνα με το Σικάγο O'Hare.

Μέσω του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών µετακινήθη­καν 5,2 εκατ. άτοµα.

 ?? ?? Σύμφωνα µε ανάλυση της ∆ιεθνούς Ενωσης Αεροµεταφο­ρών (ΙΑΤΑ), η διεθνής κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» θα ενισχύεται, ετησίως, κατά 3,1% µέχρι και το 2046, οπότε αναµένεται να αγγίξει τα 31,4 εκατ. επιβάτες.
Σύμφωνα µε ανάλυση της ∆ιεθνούς Ενωσης Αεροµεταφο­ρών (ΙΑΤΑ), η διεθνής κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» θα ενισχύεται, ετησίως, κατά 3,1% µέχρι και το 2046, οπότε αναµένεται να αγγίξει τα 31,4 εκατ. επιβάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece