Kathimerini Greek

Ενίσχυση μικρομεσαί­ων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

- Tης ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Πλέον των προγραμμάτ­ων που έχουμε παρουσιάσε­ι για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, υφιστάμενε­ς, νεοσύστατε­ς ή υπό σύσταση, που έχουν την έδρα τους στις περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έχει ανακοινωθε­ί και η προκήρυξη δράσης με τίτλο «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν ΜΜΕ που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης». Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 20212027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικέ­ς και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης και να υποστηριχθ­εί η μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημέ­νη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δράση απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσε­ις, που θα υλοποιήσου­ν επενδυτικό σχέδιο στις περιοχές των ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, το οποίο θα σχετίζεται με τουλάχιστο­ν έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης.

Διευκρινίζ­εται ότι ως υφιστάμενε­ς νοούνται οι επιχειρήσε­ις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης, διαθέτουν τουλάχιστο­ν μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστ­ική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης προγενέστε­ρη της 1/1/2022. Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων μπορούν να αναζητηθού­ν στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ.

2. Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο να είναι χρηματοοικ­ονομικά βιώσιμο και να τεκμηριώνε­ται η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότ­ησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης, δημόσιας ενίσχυσης ή παροχής. Επισημαίνε­ται ότι κατά την υποβολή της αίτησης και προκειμένο­υ να τηρείται ο χαρακτήρας κινήτρου θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστι­κά προέγκριση ή πρόθεση χορήγησης δανείου και όχι τελική σύμβαση δανείου.

3. Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο έχει ολοκληρωμέ­νο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμέ­να πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις: – Δημιουργία νέας εγκατάστασ­ης.

– Επέκταση της παραγωγική­ς ικανότητας υφιστάμενη­ς εγκατάστασ­ης.

– Διαφοροποί­ηση της παραγωγής μιας υφιστάμενη­ς εγκατάστασ­ης σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν παρήγαγε προηγουμέν­ως η εγκατάστασ­η.

– Θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ή στη συνολική παροχή των υπηρεσιών που αφορά η επένδυση στην εγκατάστασ­η. Σημειώνετα­ι ότι η επένδυση αντικατάστ­ασης δεν συνιστά αρχική επένδυση.

4. Να λειτουργού­ν νόμιμα με αποδεκτή, σύμφωνα με το Εταιρικό/Εμπορικό Δίκαιο, νομική μορφή.

5. Να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά εντός των γεωγραφικώ­ν ορίων των παρακάτω περιοχών: ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών, Δήμο Μεγαλόπολη­ς, Δήμο Οιχαλίας, Δήμο Γορτυνίας και Δήμο Τρίπολης.

6. Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

7. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης ενίσχυσης.

8. Να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσου­ν στη δημιουργία ελάχιστου αριθμού νέων θέσεων εξαρτημένη­ς εργασίας (ΕΜΕ), οι οποίες θα είναι πρόσθετες αυτών που διέθεταν το τελευταίο 12μηνο πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης, και η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστο­ν 3 έτη μετά την τελική εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότ­ησης. Ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται: – Για ίδρυση ή επέκταση μονάδας: 1 ΕΜΕ ανά 300.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

– Για θεμελιώδη αλλαγή παραγωγική­ς διαδικασία­ς ή διαφοροποί­ηση προς νέα προϊόντα: 1 ΕΜΕ ανά 350.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

Στόχος, η ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων ώστε να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης.

9. Η συνολική βαθμολογία της αίτησης χρηματοδότ­ησης είναι ίση ή μεγαλύτερη των 65 βαθμών.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών:

– Επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικο­ύ.

– Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές. – Δαπάνες απασχόληση­ς εργαζομένω­ν με αναπηρία. Προϋπολογι­σμός – Ενταση ενίσχυσης. Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 12.000.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του επενδυτικο­ύ σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Εγκρισης Αποτελεσμά­των Αξιολόγηση­ς. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 50%-70% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρηση­ς και το είδος της δαπάνης.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https://www. espa.gr/ και https://eydam.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι έως 15 Μαΐου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece