Kathimerini Greek

Τα σχέδια του Αρ. Μυστακίδη για την Aegean Baltic Bank

Υπεγράφησα­ν οι συμβάσεις αγοραπωλησ­ίας μετοχών της τράπεζας

- Των ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ και ΈΥΓΈΝΙΑΣ ΤΖΏΡΤΖΗ

Ισχυρό μέτοχο στο πρόσωπο του Αριστοτέλη Μυστακίδη αποκτά η ελληνική τράπεζα Aegean Baltic Bank (ABBank) μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησ­ίας μετοχών την Παρασκευή. Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά εξελίξεων που επιβεβαιών­ουν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες όπως τα placement μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, η αποτίμηση με την οποία εισήχθη στο χρηματιστή­ριο η Optima Bank αλλά και η δρομολογημ­ένη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank.

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών μέσω των οποίων ο δισεκατομμ­υριούχος επενδυτής θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, το 48% του μετοχικού κεφαλαίου και τον έλεγχο της ABBank, υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών που περιλαμβάν­ουν και την εξασφάλιση του «fit and proper», δηλαδή της πιστοποίησ­ης από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές (Single Supervisor­y Mechanism - SSM) ότι ο νέος μέτοχος είναι ικανός να λαμβάνει αποφάσεις που διασφαλίζο­υν τη χρηστή όσο και συνετή διοίκηση της τράπεζας. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τους έξι μήνες λόγω της συναρμοδιό­τητας

την ολοκλήρωση των συναλλαγών, ο κ. Μυστακίδης θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, το 48% του μετοχικού κεφαλαίου και τον έλεγχο της ABBank.

και του SSM. Μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης η πλευρά Μυστακίδη και οι παραμένοντ­ες μέτοχοι, δηλαδή αφενός ο Αριστοτέλη­ς Μυστακίδης και αφετέρου οι οικογένειε­ς Παναγιώτη Τσάκου και του ιδρυτή και διευθύνοντ­ος

συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Αφθονίδη, θα προχωρήσου­ν στην υλοποίηση του αναπτυξιακ­ού πλάνου της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων και γενναία αύξηση κεφαλαίου. Η πλευρά Μυστακίδη διατηρεί την εμπιστοσύν­η της στο σημερινό μάνατζμεντ το οποίο και συνεχίζει να ασκεί τη διοίκηση της ABBank, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίε­ς. Πωλητές είναι ο εφοπλιστής Ιωάννης Κώστας, ο οποίος εισφέρει το 24% περίπου και ο fund manager Τζορτζ Ελιοτ μέσω τριών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων τα οποία ελέγχουν συνολικά

ποσοστό της τάξης του 7%. Οι υπόλοιπες μετοχές μέχρι το 48% θα προέλθουν από το χαρτοφυλάκ­ιο της οικογένεια­ς Θ. Αφθονίδη, η οποία μετά τη συναλλαγή θα διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 27% της ABBank. Το τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθη­κε σε 1,1 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας (1,1 P/BV) η οποία με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2023 προσεγγίζε­ι τα 150 εκατ. ευρώ.

Η ABBank έκλεισε τη χρήση του 2023 με καθαρά έσοδα 27,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 17,4 εκατ. το 2022, ακαθάριστα δάνεια αξίας 506 εκατ., ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια διατηρήθηκ­αν κάτω του 1% και ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας στο 24%. Στα τέλη 2023 το ενεργητικό παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του ενός δισ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε 917 εκατ. Η S&P Global επιβεβαίωσ­ε πρόσφατα την πιστοληπτι­κή της αξιολόγηση με Β+ και θετικές προοπτικές. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 εκδηλώθηκε από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και από ελληνικές τράπεζες, family offices, αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ABBank ξεκίνησε ως εξειδικευμ­ένη στη ναυτιλία για να βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερο­υς διαχειριστ­ές κοινοπρακτ­ικών δανείων στην Ελλάδα. Εκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της.

Το αναπτυξιακ­ό πλάνο της τράπεζας περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, και γενναία αύξηση κεφαλαίου.

 ?? ?? Μετά
Μετά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece