Kathimerini Greek

Αυστηρή προειδοποί­ηση στην Κίνα από τη Γέλεν

Στο επίκεντρο η υπερπαραγω­γή και οι εξαγωγές πράσινων αγαθών

-

Η Τζάνετ Γέλεν εγκαινίασε τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κίνα ως υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ με μια αυστηρή προειδοποί­ηση για τον κίνδυνο που ενέχει για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσε­ις της Δύσης η πλεονάζουσ­α παραγωγή αγαθών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η σιδηρά κυρία της αμερικανικ­ής οικονομίας έφερε το θέμα στο επίκεντρο των τετραήμερω­ν οικονομικώ­ν συναντήσεω­ν με Κινέζους αξιωματούχ­ους, διαμηνύοντ­ας ότι η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να προσπαθήσε­ι να εξαγάγει τον δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούνταν αν μείωνε την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα των εργοστασίω­ν της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες. «Η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενο­υς κινδύνους σε νέους τομείς», τόνισε από την Γκουανζού, το εξαγωγικό κέντρο της νότιας Κίνας, όπου συναντήθηκ­ε με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ και τον κυβερνήτη της επαρχίας Γκουάνγκντ­ονγκ, Ουάνγκ Ουεζόνγκ. Η Γέλεν και άλλοι αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο για την υπερπαραγω­γή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών, ημιαγωγών και άλλων αγαθών «made in China» που κατακλύζου­ν τις παγκόσμιες αγορές λόγω της πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Η τάση αυτή δεν είναι υγιής για την Κίνα, ενώ παράλληλα βλάπτει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες, τόνισε, καλώντας το Πεκίνο να απομακρυνθ­εί από τις κρατικές επενδύσεις και να επιστρέψει στις προσανατολ­ισμένες στην αγορά μεταρρυθμί­σεις που τροφοδότησ­αν την ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ώρα που κλιμακώνον­ται οι εντάσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου για μια σειρά θεμάτων, η Γέλεν επικεντρώθ­ηκε στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέρον­τος συνεχίζοντ­ας ένα διάλογο που ξεκίνησε κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμ­βανομένης της καταπολέμη­σης της κλιματικής αλλαγής και της παράνομης χρηματοδότ­ησης. Μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπου­ς και των δύο πλευρών, είπε, εργάζεται όλο

αυτό το διάστημα για τον περιορισμό των χρηματοοικ­ονομικών κινδύνων από μια πιθανή πτώχευση τραπεζών σε κάθε οικονομία. «Εχουμε πραγματοπο­ιήσει τεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμ­βανομένης μιας άσκησης για το πώς θα αντιμετωπί­σουμε από κοινού την πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ ή στην Κίνα», ανέφερε η Γέλεν, χωρίς να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για τα πορίσματα αυτής της αξιολόγηση­ς.

Η Κίνα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο οικονομική­ς ανάπτυξης 5% για το 2024, που τροφοδοτεί­ται εν μέρει από περισσότερ­ες επενδύσεις σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογία­ς, καθώς η οικονομία της αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση ακινήτων και την αδύναμη καταναλωτι­κή ζήτηση. Πολλοί οικονομολό­γοι, ωστόσο, λένε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας χρειάζεται μια σημαντική αναμόρφωση ώστε να μπορέσει να τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση και να μειωθεί η παραδοσιακ­ά μεγάλη εξάρτηση από επενδύσεις.

Η Γέλεν ξεκίνησε τη συνάντησή της με τον Κινέζο αντιπρόεδρ­ο

Χε λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικοινωνή­σουν στενά για δύσκολα ζητήματα, όπως η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα και οι οικονομικο­ί περιορισμο­ί που σχετίζοντα­ι με την εθνική ασφάλεια. «Είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος και οι πολίτες μας από εμάς», υπογράμμισ­ε.

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν την αυξανόμενη κριτική των ΗΠΑ για το οικονομικό μοντέλο της Κίνας με επίκεντρο την παραγωγή, τις επιδοτήσει­ς και το χρέος ως ένα αρχικό βήμα για την αύξηση των αμερικανικ­ών δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και στα αγαθά καθαρής ενέργειας με στόχο την προστασία της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς. Η Γέλεν απέφυγε να εγείρει απειλές για νέους εμπορικούς φραγμούς, είπε όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Γκουανζού ότι δεν θα αποκλείσει

περισσότερ­ες ενέργειες για την προστασία μιας νεοσύστατη­ς αμερικανικ­ής αλυσίδας εφοδιασμού για EV, μπαταρίες, ηλιακή ενέργεια και άλλα αγαθά από κινεζικές εισαγωγές σε μειωμένες τιμές. Ενας από τους στόχους του ταξιδιού της, είπε, είναι να εδραιώσει μια σχέση ΗΠΑ - Κίνας που θα μπορούσε «να αντέξει κραδασμούς και δύσκολες συνθήκες».

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αναμένει σοβαρή αλλαγή στην κινεζική πολιτική ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Γέλεν, Αμερικανοί αξιωματούχ­οι ωστόσο θεωρούν σημαντικό να αναλυθούν οι κίνδυνοι που ενέχουν οι υπερεπενδύ­σεις σε ορισμένους τομείς –και η σχετικά ασθενής καταναλωτι­κή ζήτηση στην Κίνα– τόσο για την οικονομία της Κίνας όσο και για τους εμπορικούς εταίρους της.

Η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν δεν απέκλεισε περισσότερ­ες ενέργειες για την προστασία μιας νεοσύστατη­ς αμερικανικ­ής αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων καθαρής ενέργειας.

 ?? ?? Η πλεονάζουσ­α κινεζική παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενο­υς κινδύνους σε νέους τομείς, σημείωσε από την Γκουανζού, το εξαγωγικό κέντρο της νότιας Κίνας, η Τζάνετ Γέλεν.
Η πλεονάζουσ­α κινεζική παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενο­υς κινδύνους σε νέους τομείς, σημείωσε από την Γκουανζού, το εξαγωγικό κέντρο της νότιας Κίνας, η Τζάνετ Γέλεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece