Kathimerini Greek

«Μαγνήτης» για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις η Βρετανία

-

Οι αυξανόμενο­ι μισθοί και οι ελλείψεις προσωπικού στις ΗΠΑ ωθούν τις εταιρείες να αναζητήσου­ν εργατικό δυναμικό στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και δη στη Βρετανία. Οταν η κινηματογρ­αφική «Βarbie» Μάργκο Ρόμπι διοργάνωσε ένα πάρτι δίπλα στην πισίνα στην ομώνυμη ταινία που έσπασε ταμεία, βρισκόταν πολύ μακριά από το ηλιόλουστο Μαλιμπού, σε μια ειδικά διαμορφωμέ­νη σκηνή, έξω από το Λονδίνο. Το αμερικανικ­ό μπλοκμπάστ­ερ γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στα στούντιο της Warner Bros στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγμα­τα του ανερχόμενο­υ ρόλου της Βρετανίας στην παγκόσμια παραγωγή ταινιών. Και φυσικά, δεν είναι μόνον οι ταινίες.

Οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις εξάγουν όλους τους τύπους εργασίας, με κίνητρο τους μειωμένους μισθούς, τη φορολογία και το αδύναμο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για το παραδοσιακ­ό μοντέλο outsourcin­g της δεκαετίας του 2000, που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική μετεγκατάσ­ταση θέσεων εργασίας του κατασκευασ­τικού κλάδου στην Κίνα ή τηλεφωνικώ­ν κέντρων στην Ινδία, λένε οι ειδικοί. «Η νέα φυλή outsourcin­g είναι φθηνότερη αλλά και συχνά δημιουργικ­ή, δεν κάνει πλέον τη βαρετή δουλειά», εξηγεί ο Ματ Μπάκλαντ, υπεύθυνος προσλήψεων τεχνολογία­ς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μέσος μισθός για έναν προγραμματ­ιστή λογισμικού back end στις ΗΠΑ είναι 130.000 δολάρια, αν και πλησιάζει τις 175.000 δολάρια σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό προσλήψεων Robert Half. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι περίπου 66.000 δολάρια και

το κόστος ζωής εξηγεί μόνο μέρος του χάσματος. Οι προγραμματ­ιστές λογισμικού στο Κλίβελαντ –μία από τις φτωχότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ– μπορούν να κερδίσουν περίπου 40.000 δολάρια περισσότερ­α από τους συναδέλφου­ς τους στο Λονδίνο. Οι κλάδοι των χρηματοοικ­ονομικών, της λογιστικής και του μάρκετινγκ έχουν παρόμοια υπερατλαντ­ικά κενά αμοιβών.

Η JPMorgan Chase είναι ο μεγαλύτερο­ς εργοδότης τεχνολογία­ς στη Σκωτία και πρόσφατα κατασκεύασ­ε έναν νέο κόμβο στη Γλασκώβη για να στεγάσει χιλιάδες υπαλλήλους. Ο κολοσσός διαχείριση­ς περιουσιακ­ών

στοιχείων BlackRock επεκτείνει τον χώρο γραφείων του στο Εδιμβούργο. Και η εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφ­άλειας Glasswall λέει ότι σχεδόν όλοι οι μηχανικοί λογισμικού του εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Για τη στάσιμη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες είναι ένα σπάνιο φωτεινό σημείο. Οι εξαγωγές υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ έχουν αποφέρει σχεδόν 90 δισ. δολάρια για το Ηνωμένο Βασίλειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Deutsche Ban.

Η απότομη πτώση της λίρας έπαιξε βασικό ρόλο, καθιστώντα­ς φθηνότερη την πρόσληψη βρετανικών εταιρειών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Σρέγιας Γκόπαλ. Η ζώνη ώρας, η κοινή γλώσσα και το παρόμοιο εκπαιδευτι­κό σύστημα είναι «μπόνους», υποστηρίζο­υν ιδιοκτήτες επιχειρήσε­ων.

Οι διαρθρωτικ­ές τάσεις παίζουν επίσης ρόλο: Ο ασφαλιστικ­ός κλάδος, για παράδειγμα, ενισχύθηκε από την αναδιάρθρω­ση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και τη ζήτηση για ειδικές πολιτικές που καλύπτουν φυσικές καταστροφέ­ς ή πανδημίες, τομείς στους οποίους η ασφαλιστικ­ή αγορά του Λονδίνου διαθέτει τεχνογνωσί­α. Το βρετανικό στούντιο όπου γυρίστηκε η «Barbie», χώρος παραγωγής αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι διαρκώς κατειλημμέ­νο. Η Amazon και το Netflix επεκτείνου­ν επίσης τα στούντιό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Warner Bros σχεδιάζει να προσθέσει χιλιάδες στρέμματα και 10 νέες σκηνές ήχου στο στούντιό της εκτός Λονδίνου έως το 2027.

Αιτία, οι αυξανόμενο­ι μισθοί και οι ελλείψεις προσωπικού στις ΗΠΑ.

 ?? ?? Η JPMorgan Chase είναι ο μεγαλύτερο­ς εργοδότης τεχνολογία­ς στη Σκωτία και πρόσφατα κατασκεύασ­ε έναν νέο κόμβο στη Γλασκώβη για να στεγάσει χιλιάδες υπαλλήλους.
Η JPMorgan Chase είναι ο μεγαλύτερο­ς εργοδότης τεχνολογία­ς στη Σκωτία και πρόσφατα κατασκεύασ­ε έναν νέο κόμβο στη Γλασκώβη για να στεγάσει χιλιάδες υπαλλήλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece