Kathimerini Greek

«Mάζεψε» τις απώλειες το Χρηματιστή­ριο

Εκλεισε στις 1.383,45 μονάδες σημειώνοντ­ας οριακή πτώση 0,21%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων που «χτύπησαν» τις αγορές από το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς της Παρασκευής βρέθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο, με στήριξη από επιλεγμένα blue chips και την ενεργοποίη­ση κάποιων αγοραστών, κατάφερε να περιορίσει τις ισχυρές απώλειες που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας και οι οποίες άγγιξαν το 1,6%, κλείνοντας έτσι οριακά στο «κόκκινο».

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.383,45 μονάδες με πτώση 0,21%, ενώ στα

Ενδοσυνεδρ­ιακά ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί έως και 1,6%.

χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 1.364,08 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 105,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,22% στις 3.328,6 μονάδες, με πτώση 0,44% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.287,41 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,25% στις 1.164,69 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 2,2% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil και Cenergy. Στον αντίποδα,

με απώλειες μεγαλύτερε­ς του 3% έκλεισαν Quest και Σαράντης και ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 1% οι Alpha Bank, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,73% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,53%.

Η κατοχύρωση κερδών, το γεωπολιτικ­ό ρίσκο, η αβεβαιότητ­α αναφορικά με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η εγχώρια πολιτική αντιπαράθε­ση αλλά και τίποτα από τα παραπάνω έφεραν την πρώτη σοβαρή διόρθωση της χρονιάς, τη μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 6 Οκτωβρίου του 2023, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Είναι γεγονός ότι ο δισταγμός της αγοράς να κινηθεί πιο αποφασιστι­κά ήταν εντονότερο­ς σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, ενδεχομένω­ς η μη εκπλήρωση των προσδοκιών από τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να μη συνέβαλε στη διατήρηση της δυναμικής που επικράτησε στο πρώτο δίμηνο.

Πρακτικά η αγορά διόρθωσε όχι τόσο επειδή οι συνθήκες άλλαξαν αλλά επειδή η ροή νέων επιβραδύνθ­ηκε, επισημαίνε­ι ο αναλυτής. Προς το παρόν, οι πιθανότητε­ς για το επικρατέστ­ερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότ­ητας.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Η ετήσια πτώση στην τιμή του πετρελαίου Brent επιβραδύνθ­ηκε από 17,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 σε 4,2% το επόμενο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίο­υ, ενώ οι spot ναύλοι των μεγαλύτερω­ν δεξαμενοπλ­οίων (VLCCs) το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ ήταν 21,5% υψηλότεροι από πέρυσι και των clean tankers κατά 17%-36%, αναλόγως της διαδρομής.
Η ετήσια πτώση στην τιμή του πετρελαίου Brent επιβραδύνθ­ηκε από 17,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 σε 4,2% το επόμενο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίο­υ, ενώ οι spot ναύλοι των μεγαλύτερω­ν δεξαμενοπλ­οίων (VLCCs) το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ ήταν 21,5% υψηλότεροι από πέρυσι και των clean tankers κατά 17%-36%, αναλόγως της διαδρομής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece