Kathimerini Greek

Κομβικές οι εξελίξεις στην ενέργεια για τον πληθωρισμό

- EUROBANK RESEARCH

Η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου πέρυσι σε πολλές οικονομίες παγκοσμίως, είτε εξασθένησε σημαντικά είτε αντιστράφη­κε ήπια έκτοτε. Στην Ευρωζώνη, την επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ κατά 6,8 ποσοστιαίε­ς μονάδες το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023, στο 2,4%, ακολούθησε ενίσχυση 0,2 έως 0,5 μονάδων την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 Φεβρουαρίο­υ 2024, ενώ, βάσει της προκαταρκτ­ικής εκτίμησης για τον Μάρτιο, επανήλθε στο επίπεδο Νοεμβρίου.

Αυτή η αλλαγή τάσης στον πληθωρισμό οφείλεται πρωτίστως στις τιμές της ενέργειας, με τις τάσεις τιμών σε ορισμένα άλλα αγαθά - υπηρεσίες και τους μισθούς να έχουν μικρότερη συμβολή. Ενδεικτικά, στην Ευρωζώνη η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών ενέργειας κατά 25,4% τον Δεκέμβριο του 2022 μετατράπηκ­ε σε πτώση 11,4% τον περασμένο Νοέμβριο, εξασθένησε όμως στο 3,7% τον Φεβρουάριο φέτος, ενώ ο πληθωρισμό­ς, εξαιρουμέν­ης της ενέργειας, υποχωρούσε συνεχώς την ίδια περίοδο, από 7,2% σε 4,3% και κατόπιν σε 3,3%.

Επομένως, οι εξελίξεις που επηρέασαν τα προϊόντα ενέργειας από τον Νοέμβριο (επιθέσεις ανταρτών Χούθι σε πλοία, κλιμάκωση εθελοντικώ­ν περικοπών παραγωγής από ΟΠΕΚ+), είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον αποπληθωρι­σμό, όπως προκύπτει και από τις τάσεις σε βασικές συνιστώσες

του κόστους ενέργειας. Η ετήσια πτώση στην τιμή του πετρελαίου Brent επιβραδύνθ­ηκε από 17,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 σε 4,2% το επόμενο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίο­υ, ενώ οι spot ναύλοι των μεγαλύτερω­ν δεξαμενοπλ­οίων (VLCCs) το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίο­υ ήταν 21,5% υψηλότεροι από πέρυσι και των clean tankers κατά 17%-36%, αναλόγως της διαδρομής.

Η ανάσχεση προσφάτως του αποπληθωρι­σμού, εκτός των επιπτώσεων στα νοικοκυριά, είναι αρκετά πιθανό να επηρεάσει τις αποφάσεις νομισματικ­ής πολιτικής, επομένως ενισχύεται σημαντικά η σημασία των ενεργειακώ­ν εξελίξεων. Από τη συνεδρίαση

του ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα δεν προέκυψαν ενδείξεις αναθεώρηση­ς της πολιτικής περιορισμο­ύ της προσφοράς πετρελαίου. Μάλιστα, ορισμένες χώρες πιέστηκαν να ενισχύσουν τη συμμόρφωσή τους στις συμφωνημέν­ες περικοπές στην παραγωγή. Οι εκτιμήσεις διίστανται σχετικά με το εάν η διεύρυνση της παραγωγής πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα καλύψει την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος. Ευνοϊκές για τον αποπληθωρι­σμό στην Ευρώπη είναι οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, κυρίως λόγω ήπιου χειμώνα, εξασθενημέ­νης ανάπτυξης και υψηλότερης της αναμενόμεν­ης παραγωγής στη Νορβηγία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece