Kathimerini Greek

Πρώτη φορά σε μια 10ετία πέφτουν οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη

Στην Ευρωζώνη οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% το δ΄ τρίμηνο του 2023

-

Οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τη Eurostat, που διαπίστωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στις αγορές ακινήτων σε ορισμένες ανατολικές και νότιες χώρες, υπερκαλύφθ­ηκε από τις μειώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Στην Ευρωζώνη οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος, στο σύνολο της Ε.Ε. ωστόσο η μείωση ήταν ελαφρώς μικρότερη, στο 0,8%.

Η αγορά κατοικίας της Γερμανίας ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερ­ο από την πτώση των ακινήτων, καταγράφον­τας μείωση 8,4% σε ετήσια βάση, ενώ στο Λουξεμβούρ­γο σημειώθηκε πτώση 9,1%. Ακολουθούν η Φινλανδία με 5,6% και η Σουηδία με 5,3%. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν μεταξύ 8% και 12%. Η ισχυρότερη ανάπτυξη στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, εξηγούν οι οικονομολό­γοι, βοήθησε τις αγορές κατοικιών τους, την ώρα που χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης –όπως η Γερμανία και η Γαλλία– υποφέρουν από τη στάσιμη ή την αδύναμη ανάπτυξη.

«Η πρόσφατη υποαπόδοση της γερμανικής οικονομίας προστέθηκε στην επιφυλακτι­κότητα των αγοραστών», δήλωσε ο Ρικάρντο Αμάρο από την Oxford Economics, προσθέτοντ­ας ότι η «δυναμική της προσφοράς» θα μπορούσε να εξηγήσει την υπεραπόδοσ­η των αγορών κατοικιών ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, «όπου οι νέες κατασκευές ήταν αδύναμες». Κάθε χώρα έχει τους δικούς της πρόσθετους παράγοντες που «εξηγούν» την αγορά κατοικίας της.

Η αγορά κατοικίας της Πορτογαλία­ς ενισχύθηκε από φορολογικά κίνητρα για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας και την προσφορά «χρυσής βίζας» στους πλούσιους αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα, μέτρα ωστόσο που καταργεί πλέον η κυβέρνηση. Η αγορά κατοικίας της Πολωνίας «επωφελήθηκ­ε τόσο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξή της όσο και από την πρόσθετη ώθηση των δύο μειώσεων επιτοκίων πέρυσι»,

τόνισε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικον­ομικής έρευνας στην ολλανδική τράπεζα ING. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερ­ο σε ορισμένες χώρες –όπως η Γερμανία–, αφού τα απότομα κέρδη άρχισαν να φαίνονται υπερτιμημέ­να σε σύγκριση με τα ενοίκια ή τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν, πρόσθεσε ο Αντριου Κένιγχαμ από την Capital Economics. «Αντίθετα, σε ορισμένες οικονομίες στον Νότο της Ευρωζώνης

–όπως η Ισπανία– παρέμεναν αρκετά χαμηλά και δεν είχαν ανακάμψει πλήρως από τις μεγάλες διορθώσεις στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Η Eurostat δεν συμπεριέλα­βε στοιχεία από την Ελλάδα, η αγορά κατοικίας της ωστόσο ήταν από τις ισχυρότερε­ς στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά 13,4% από πέρυσι.

Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 0,3% τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και οι τιμές της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές κορυφώθηκα­ν το τρίτο τρίμηνο του 2022, λίγο αφότου η ΕΚΤ άρχισε

να αυξάνει τα επιτόκια ως απάντηση στη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμο­ύ εδώ και μια γενιά. Οι επικριτές της κατηγόρησα­ν την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της μέχρι το 2022 για τη διόγκωση της φούσκας των τιμών των περιουσιακ­ών στοιχείων, ιδίως στα ακίνητα, την τελευταία δεκαετία. Ομως, από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 4% πέρυσι, οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν μόνο κατά 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. «Η ΕΚΤ δεν έκανε πολλά για να σκάσει τη φούσκα αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που είναι αξιοσημείω­το και δείχνει ότι η προσφορά νέων κατοικιών είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη σε πολλές χώρες», είπε ο Μπρζέσκι.

Οι αγορές ακινήτων Γερμανίας και Λουξεμβούρ­γου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece