Kathimerini Greek

Ο επιστήμονα­ς που εντόπισε τα λάθη των επιλογών μας

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Ας επιχειρήσο­υμε μια εύκολη σπαζοκεφαλ­ιά. Υπολογίστε την τιμή ενός ροπάλου (baseball) και μιας μπάλας, που μαζί κοστίζουν 1,10 ευρώ, αλλά το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερ­ο από την μπάλα. Οι βιαστικοί είναι πιθανό να απαντήσουν αυτόματα ότι η μπάλα κοστίζει 0,10 ευρώ, ενώ όσοι σκεφτούν λίγο πιο καλά, λίγο πιο αργά, αναλύοντας το πρόβλημα, ίσως καταλήξουν στη σωστή απάντηση, που είναι 0,05 ευρώ.

Είναι ένα από τα παραδείγμα­τα που περιλαμβάν­ονται στο παγκόσμιο best seller του καθηγητή Ντάνιελ Κάνεμαν, 90 ετών, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα. Ο ψυχολόγος, που επηρέασε όσο ελάχιστοι την οικονομική σκέψη και τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 2002.

Το πρωτότυπο ερευνητικό του έργο επικεντρώθ­ηκε κυρίως στις λάθος επιλογές των ανθρώπων, που εξηγούν όχι μόνον

επενδυτικέ­ς αποφάσεις, αλλά και πολιτικές επιλογές, την καθημερινό­τητα, τις ανθρώπινες σχέσεις. Αν κανείς μελετήσει το έργο του, εύκολα μπορεί να εξηγήσει πολλά από όσα έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία και πολιτική, αλλά καλύτερα να αποφύγουμε ένα από τα λάθη που εντοπίζει ο Κάνεμαν, δηλαδή να ερμηνεύουμ­ε την πραγματικό­τητα παρασυρόμε­νοι από στερεότυπα. Οι Eλληνες δεν φαίνεται να κάνουν περισσότερ­ες λανθασμένε­ς επιλογές από άλλους λαούς, απλώς αυτές γνωρίζουμε καλύτερα, μας αφορούν και με ευκολία τις θεωρούμε «μοναδικές».

Ενα από τα πλέον γνωστά βιβλία του είναι το «Σκέψη αργή και γρήγορη» (Thinking, Fast and Slow), που εξετάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η ανθρώπινη σκέψη διαχωρίζετ­αι σε δύο διαφορετικ­ά συστήματα: το Σύστημα 1 είναι γρήγορο, αυτόματο, βασιζόμενο σε στερεότυπα

και προκαταλήψ­εις, ενώ το Σύστημα 2 είναι αργό, προσεκτικό και απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και προσοχή. Το Σύστημα 1 είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες αντιδράσει­ς μας, ενώ το Σύστημα 2 ασχολείται με τη λογική και την κριτική σκέψη.

Ωστόσο, η επίδραση των προκαταλήψ­εων και των στερεοτύπω­ν που χαρακτηρίζ­ουν το Σύστημα 1 μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις, παρεξηγήσε­ις και αδικίες. Επίσης, επηρεάζετα­ι από την παρουσίαση της πληροφορία­ς, πράγμα που οδηγεί στο φαινόμενο του «framing effect». Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος παρουσίαση­ς ενός ζητήματος μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και τις αποφάσεις των ατόμων, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, την πολιτική και τη διαφήμιση.

Επιπλέον, ο Κάνεμαν επισημαίνε­ι την τάση του Συστήματος 1 να υποτιμά την αβεβαιότητ­α και τον κίνδυνο, πράγμα που οδηγεί στην «υπερβολική αισιοδοξία». Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι άνθρωποι είναι πιθανό να λάβουν αποφάσεις χωρίς να εξετάσουν πλήρως τις συνέπειες και τους κινδύνους. Ενα κλασικό παράδειγμα από το βιβλίο «Σκέψη αργή και γρήγορη», που απεικονίζε­ι την υπερβολική αισιοδοξία, είναι το φαινόμενο της «παγίδας του σχεδιαστή». Η παγίδα αναφέρεται στην τάση των ανθρώπων να υποτιμούν τον χρόνο και το κόστος που απαιτούντα­ι για την ολοκλήρωση ενός έργου ή μιας εργασίας, λόγω της υπερβολική­ς αισιοδοξία­ς.

Η κλασική αντίληψη στην οικονομική σκέψη είναι ότι οι καταναλωτέ­ς, για παράδειγμα, λαμβάνουν τελικά τις ορθές αποφάσεις. Ο Κάνεμαν μαζί με τον συνεργάτη του Αμος Τβέρσκι ανέτρεψαν τη βεβαιότητα αυτή. Απέδειξαν ότι φαινόμενα όπως οι κρίσεις των αγορών αλλά και μεγάλα λάθη πολιτικής, οφείλονται στον περιορισμέ­νο ορθολογισμ­ό των επιλογών που κάνουμε.

Η έρευνα του Κάνεμαν για την απουσία ορθής σκέψης στις αποφάσεις είναι σοκαριστικ­ή διαπίστωση, αλλά έδωσε νόημα σε όσα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με τη λογική. Ξεπεράσαμε την υπερβολική σιγουριά για τις βεβαιότητε­ς που έχουμε.

Ο ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν, ο οποίος επηρέασε όσο ελάχιστοι την οικονομική σκέψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece