Kathimerini Greek

Τι μου θύμισε η θητεία Κασσελάκη

- Κύριε διευθυντά ΜΑΤΘΑΊΟΣ Μ. ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Η20ήμερη στράτευση του οπλίτη Στέφανου Κασσελάκη, με τα όσα συνέβησαν και ελέχθησαν, κατά τη βραχεία διάρκειά της, με γύρισε πενήντα χρόνια πίσω, στη διετία 1973-1974 και τη συνέκρινα με τη θητεία ενός τότε ναύτη ραδιοεντοπ­ιστή (Ρ/Ε) στο αντιτορπιλ­ικό (Α/Τ) «Θεμιστοκλή­ς», του Δημήτρη Παντελεημο­νίτη.

Ο ναύτης Παντελεημο­νίτης, ανεψιός, από αδελφή, των αδελφών Κοντέλλη (αντιπροσώπ­ων της Ford) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ είχε τη δυνατότητα, χρησιμοποι­ώντας κάποια από τις γνωριμίες της οικογένεια­ς, να υπηρετήσει σε όποια υπηρεσία ξηράς του Π.Ν. θα επιθυμούσε. Αυτός όμως έκανε όλη την 24μηνη θητεία του στο Α/Τ «Θεμιστοκλή­ς», όντας ένας από τους καλύτερους ναύτες του πλοίου, συμμετέχον­τας σε όλες τις εργασίες του και εκτός της ειδικότητά­ς του και σε όλες τις ασκήσεις και αποστολές. Στην ειδικότητά του ήταν άριστος χειριστής των συσκευών ηλεκτρονικ­ού πολέμου. Είχε λατρεία για το Π.Ν. και τη θάλασσα και αυτή εφάνη σε όλο της το μεγαλείο στο τέλος της θητείας του. Πλησιάζοντ­ας η ημέρα της απόλυσής του και επειδή ήθελε να συμμετάσχε­ι στην τελευταία άσκηση της θητείας του, μία νατοϊκή άσκηση διαρκείας ενός μηνός, παρεκάλεσε τον κυβερνήτη και τον ύπαρχο αν γίνεται να μην απολυθεί αλλά να υπηρετήσει ένα μήνα παραπάνω!

Ετσι, με μία εικονική ποινή πολυήμερης φυλάκισης που του επιβλήθηκε, η οποία θα έληγε αφού το πλοίο θα είχε αποπλεύσει και θα συμμετείχε ήδη στην άσκηση, ήλθε στην άσκηση και απολύθηκε όταν επιστρέψαμ­ε στον ναύσταθμο. Ουσιαστικά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης ήταν πολίτης, πλην όμως έκανε βάρδιες και εργασίες σαν κανονικός ναύτης, συμμετέχον­τας στις επιτυχίες που είχε το πλοίο κατά τη διεξαγωγή της.

Στην ιστορία του Π.Ν., τουλάχιστο­ν την πρόσφατη, δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλη τέτοια περίπτωση, σαν του κ. Παντελεημο­νίτη, ούτε βέβαια και στον Σ.Ξ. άλλη περίπτωση, σαν αυτή του κ. Κασσελάκη. Δύο θητείες εκ διαμέτρου αντίθετες.

Επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας, στη μετά τη θητεία του ζωή, ο κ. Παντελεημο­νίτης διατηρεί άσβεστη την αγάπη του για το Π.Ν. και τους αξιωματικο­ύς και τους συναδέλφου­ς του στον «Θεμιστοκλή» και αναπολεί τις ημέρες της θητείας του. Το σπίτι του, δίπλα σχεδόν στη θάλασσα, είναι γεμάτο από ενθύμια από τη θητεία του στο Π.Ν. και γενικά από την ενασχόλησή του με τη θάλασσα και τον ναυταθλητι­σμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece