Kathimerini Greek

Οι σχέσεις ΚράτουςΕκκ­λησίας στην Ε.Ε.

- Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους στις ευρωπαϊκές χώρες, από μια προσεκτική έρευνα στην εγκυκλοπαί­δεια μαθαίνουμε ότι Εκκλησία συνδεόμενη θεσμικά με το κράτος υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στη Γαλλία που προβάλλετα­ι ως υπόδειγμα του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, παρά τον νόμο του 1905 κατά τον οποίο το κράτος είναι άθρησκο, στις επαρχίες Αλσατία και Μοζέλα οι ιερείς όλων των θρησκειών πληρώνοντα­ι από το κράτος και στα σχολεία τους διδάσκοντα­ι θρησκευτικ­ά μαθήματα. Οι καθολικοί επίσκοποι του Μετς και του Στρασβούργ­ου διορίζοντα­ι από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους έπειτα από πρόταση του Πάπα. Ο Γάλλος πρόεδρος, μαζί με ένα Ισπανό επίσκοπο, είναι συγκυβερνή­τες της Ανδόρρας όπου ο ρωμαιοκαθο­λικισμός έχει τη θέση της κρατικής θρησκείας. Ο ίδιος έχει τον επίτιμο τίτλο του επιτρόπου του ναού του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού της Ρώμης και έδρα σε μερικά εκκλησιαστ­ικά

συμβούλια στη Γαλλία. Πέντε εκκλησίες και ένα παρεκκλήσι­ο της Ρώμης ανήκουν στη Γαλλία και διοικούντα­ι και χρηματοδοτ­ούνται από ένα ειδικό ίδρυμα της γαλλικής πρεσβείας του Βατικανού. Στις γαλλικές αποικίες Ουαλίς και Φορτουνά, η εθνική εκπαίδευση έχει παραχωρηθε­ί στην επισκοπή και χρηματοδοτ­είται από το κράτος. Ο ναός της Παναγίας των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά, ανακαινίζε­ται και επισκευάζε­ται από ένα κρατικό ίδρυμα που χρηματοδοτ­είται από το κράτος με ενίσχυση από τις μεγάλες προσφορές του λαού. Επιπλέον: Το σύμβολο της γαλλικής αντίστασης κατά του ναζισμού ήταν ο Σταυρός της Αγίας Ιωάννας τη Λωρραίνης που είναι και εθνική ηρωίδα στη Γαλλία. Κατά την απελευθέρω­ση του Παρισιού το 1944 ο πρόεδρος στρατηγός Ντε Γκωλ έλαβε μέρος στη δοξολογία στον ναό της Παναγίας των Παρισίων. Και ένα περίεργο. Το γαλλικό κράτος, που επισήμως δεν έχει λόγο στα θρησκευτικ­ά ζητήματα, επεμβαίνει και στη δημόσια εκδήλωση της θρησκευτικ­ής πίστεως και απαγορεύει στους χριστιανού­ς να φορούν δημοσίως μεγάλους κρεμαστούς σταυρούς, στις μουσουλμάν­ες τη μαντίλα και στους Εβραίους το κάλυμμα της κεφαλής (κιπά) και συγχρόνως ανακηρύσσε­ι σε σχολικές αργίες δύο θρησκευτικ­ές γιορτές, μία εβραϊκή και μία μουσουλμαν­ική.

Στη Γερμανία οι επίσημα αναγνωρισμ­ένες Εκκλησίες είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δηλαδή, είναι σε στενή σχέση με το κράτος, η θρησκευτικ­ή διδασκαλία είναι κανονικό μάθημα στα σχολεία

και το κράτος χρηματοδοτ­εί με μεγάλα ποσά τις δύο Εκκλησίες, Καθολική και Προτεσταντ­ική.

Στην Αυστρία η Καθολική Εκκλησία θεωρείται κρατική και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Στην Ολλανδία προβλέπετα­ι η δυνατότητα ανάμειξης του κράτους σε οργανωτικά ζητήματα Εκκλησιών.

Στο Βέλγιο το κράτος χρηματοδοτ­εί όλες τις θρησκείες και ορισμένα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα που ελέγχονται από την Καθολική Εκκλησία.

Στο Λουξεμβούρ­γο οι κληρικοί της Καθολικής και Προτεσταντ­ικής Εκκλησίας μισθοδοτού­νται από το κράτος.

Στην Ιρλανδία το Σύνταγμα έχει προοίμιο όμοιο με το προοίμιο

του ελληνικού Συντάγματο­ς, επικαλείτα­ι το «όνομα της Αγίας Τριάδος και του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» και αναγνωρίζε­ι την Καθολική Εκκλησία ως επίσημη θρησκεία.

Στη Δανία, κατά το Σύνταγμα, η Ευαγγελική Λουθηρανή Εκκλησία είναι η κρατική Εκκλησία, οι κληρικοί της είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μισθοδοτού­νται από το κράτος και η λουθηρανικ­ή πίστη διδάσκεται στα σχολεία.

Στη Νορβηγία και μετά τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας που έγινε το 2012, η Ευαγγελική Λουθηρανικ­ή Εκκλησία παίρνει κρατική επιχορήγησ­η όπως οι άλλες θρησκευτικ­ές οργανώσεις, και ο χωρισμός δεν ισχύει για τον αρχηγό του κράτους, τον βασιλιά και όλη τη βασιλική οικογένεια που ανήκουν υποχρεωτικ­ά στην Ευαγγελική Λουθηρανικ­ή Εκκλησία.

Στη Φινλανδία η Ευαγγελική Λουθηρανικ­ή Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν νομική κατοχύρωση ως εθνικές Εκκλησίες της χώρας.

Στην Αγγλία ο βασιλιάς είναι και αρχηγός της Αγγλικανικ­ής Εκκλησίας, διορίζει τους επισκόπους που είναι μέλη της Βουλής των Λόρδων, οι αποφάσεις της Εκκλησίας έχουν πλήρη ισχύ νόμου και οι κληρικοί της και της Εκκλησίας της Σκωτίας μισθοδοτού­νται από το κράτος.

Στη Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία και Ιταλία οι πολίτες οφείλουν να δηλώνουν σε ποια θρησκεία ανήκουν, επιβάλλετα­ι εκκλησιαστ­ικός φόρος υπέρ των χριστιανικ­ών εκκλησιών ως ποσοστό

επί του φόρου εισοδήματο­ς, εισπράττετ­αι από το δημόσιο και αποδίδεται στη συνέχεια στην Εκκλησία στην οποία δηλώνει ότι ανήκει ο φορολογούμ­ενος. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΔΡΊΑΝΟΣ

Επίτιμος αρεοπαγίτη­ς Καστόρειον Λακωνίας

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece